NL / EN
EN

oktober 28, 2022

Proef de toekomst van het waddengebied

Op 17 en 18 oktober testten twee ondernemers uit het waddengebied hun voedselinnovaties tijdens de Food Inspiration Days in Veghel. Bij de Innofest Testtafel draaiden bezoekers aan het prijzenrad, probeerden ze de producten uit en gaven ze hun ongezouten mening aan de ondernemers. Dit deden ze niet ‘gewoon’ via een enquête, maar door te bouwen met duplo, te stemmen met een servet of via wool mapping. Met alle verzamelde feedback gaan de ondernemers aan de slag om hun producten nog beter maken en op die manier de waddengastronomie te versterken.

Wilde ganzen en vegan foie gras

Bas en Willie Oosterbaan van de Friese Palingroker verwerken wilde Friese ganzen die anders in de kliko belanden tot delicatessen. Tijdens de test proefden bezoekers diverse bereidingen van gans, zoals droge worst van gans. Ook gingen ze het gesprek aan over de vraag waarom het voor veel mensen ‘normaler’ is om bijvoorbeeld kip te eten dan gans. 

Willie Oosterbaan: “Het was onwijs gaaf om op de Food Inspiration Days te staan. Van tevoren wist ik niet goed wat ik kon verwachten, maar de testmethodes waren allemaal erg leuk en waardevol. Vooral de smaakscheurkaarten en wool mapping vond ik subliem. We kregen veel complimenten over de droge worst van gans. Ook kregen we feedback op de naam. Momenteel vallen al onze producten namelijk onder de noemer ‘Friese Palingroker’, maar dat is voor een product van gans natuurlijk verwarrend. Dat gaan we mee aan de slag. Ook kregen we input over waar we de ganzenworst kunnen verkopen. Als we dat in een groothandel of delicatessenwinkel willen doen dan moeten we de voedingsstoffen laten meten, dat gaan we zo snel mogelijk doen.”

De ondernemers van Het Kook Atelier op het Texelse Oost lieten de bezoekers smaken proeven die voor hen symbool staan voor bewuste waddengastronomie, waaronder een vegan alternatief voor foie gras:

“We zijn naar aanleiding van ontmoetingen op de Food Inspiration Days nu in gesprek met één van de grootste cateraars van Nederland om onze duurzame gastronomie verder uit te breiden middels hele grote diners. Dat zou echt te gek zijn. Ook hebben we een potentiële distributeur gevonden voor de vegan foie gras. Daarnaast gaan we een samenwerking aan met Johnny Cashew. Hun reststroom cashew wordt hoofdingrediënt voor onze notenpaté. Door vier keer ons product te pitchen hebben 600 mensen met ons kennis gemaakt, hebben we meer volgers op social media en is onze bedrijfsnaam aan bewuste- en waddengastronomie gekoppeld. Al met al is het een fantastisch podium wat we hebben gekregen.” Aldus Valerie Jongeneel van Het Kook Atelier.

Waddengastronomie

Maaike de Reuver, hoofdredacteur bij trend- en mediaplatform Food Inspiration dat het evenement organiseerde, is zeer tevreden over de twee tests: “Ik vind het leuk dat de Friese Palingroker een initiatief is van een ervaren ondernemer die een innovatief product op de markt zet. Het is goed om te laten zien dat innovatie in alle mensen en in alle leeftijden kan zitten en dat de foodwereld groter is dan jonge foodies uit Amsterdam. Binnen de proteïne-revolutie die gaande is zijn plantaardige alternatieven voor vlees heel belangrijk, we moeten met elkaar minder dierlijke producten eten. De vegan foie gras van het Kook Atelier is daarom een heel mooi alternatief: het smaakt lekker en zorgt ook nog eens voor minder dierenleed.”

De tests op de Food Inspiration Days zijn onderdeel van het project Waddengastronomie en heeft als doel om de komende jaren de gastronomie van het waddengebied op de kaart te zetten. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Visit Wadden, het Waddenfonds, Stichting Waddengroep en NHL Stenden. Eerder dit jaar testten ondernemers uit het waddengebied al diverse voedselinnovaties op festivals als Oerol en Into the Great Wide Open.

Website by HOAX Amsterdam