NL / EN
EN

juni 20, 2022

Oerol-bezoekers testen voedselinnovaties uit het waddengebied

Dat was ‘m alweer! Oerol is voorbij gevlogen. We hebben zes zeer geslaagde Test Teevee shows gehad met zes fantastische voedselondernemers uit het waddengebied. Meer dan 300 mensen gaven hun ongezouten mening en de ondernemers gaan nu hard aan de slag om hun producten en concepten nóg beter te maken.

Testen voor fijnproevers

Ruim 100 mensen testten het eerste Oerol-weekend de knoflookmarinade van Biesheuvel Knoflook. Veel mensen denken dat je met verse knoflook kookt wanneer je zelf een knoflookteentje perst. Toch is dit gedroogde teentje al minstens een jaar oud. Bij de Biesheuvel in de kop van Noord-Holland verkopen ze daarom verse knoflook. Deze is fris en pittig van smaak en ook nog eens super gezond. 

Annemarie Karman van Biesheuvel Knoflook: “Het werd tijdens het testen meteen duidelijk dat we met de marinades een versere uitstraling moeten hebben. Het testen heeft voor mij bevestigd dat het een goed product is, nu moeten we onze verkoper daar nog van overtuigen. Mijn tip aan andere ondernemers die willen testen met Innofest: stel je open voor wat de testers zeggen en borduur daarop verder. Ik had dat zelf nooit zo kunnen doen zonder de hulp van Innofest.”

Ook Wadgenieten was van de partij. Het waddengebied is één van de meest bijzondere plekken in Nederland. Het is dan ook niet zo gek dat mensen hier graag op vakantie gaan. Reisaanbieder Wadgenieten wil mensen een nóg betere ervaring geven door zeilreizen met waddengastronomie aan te bieden. Tijdens zo’n zeilreis maak je kennis met heerlijke duurzame producten uit het waddengebied die vers voor je worden bereid. “We wilden er met onze test achter komen waar mensen aan denken bij het woord waddengastronomie, hoeveel geld ze voor een reis overhebben etc. Ook willen we bewustzijn creëren bij het publiek dat dit soort reizen duurder zijn, aangezien we de producten zelf ophalen bij verschillende producenten uit het waddengebied.” Aldus Harriët Stalman van Wadgenieten.

Vaak kiezen mensen voor haverdrank vanuit een duurzame gedachte, maar de haver komt meestal van ver en van grote monoteelt velden. Niet zo duurzaam dus! De Graanrepubliek uit Groningen doet het net even anders en gebruikt regionale haver als basis voor hun weidehaverdrank. Tijdens Oerol testten zij niet alleen de havermelk zelf, maar ook het verhaal achter hun product. Jildou Joustra van De Graanrepubliek: “De eerste testdag vergeleek het publiek de haverdrank automatisch met koemelk. Dat was niet de bedoeling, want dat is natuurlijk een heel ander product. De tweede dag hebben we daarom vooraf duidelijk gezegd: vergelijk het vooral niet met melk. Men was heel enthousiast over het duurzame verhaal erachter. Morgen wordt de eerste test batch gemaakt, om te kijken of alles in de productieketen goed werkt. Daarna willen we de havermelk zo snel mogelijk lanceren.”

Ilse en Jeroen van ijs- en zuivelboerderij De Wieringer deden mee aan Test Teevee om hun lokaal verantwoorde yoghurt met fruit en granola te testen. “Veel aannames die we hadden werden tijdens het testen bevestigd. Bijvoorbeeld over de plastic verpakking, daar ziet men graag een alternatief voor. We kregen van het publiek meerdere aanbevelingen voor duurzame verpakkingen, dus daar gaan we mee aan de slag. Als alle testresultaten binnen zijn gaan we kijken of het rendabel is een grotere foodtruck aan te schaffen, waarmee we het gehele jaar op pad kunnen.” Aldus Jeroen.

De brouwers van Bonifatius754 uit Dokkum testten hun Wadwit Bonifatiusbier op smaak, kleur en geur. Ze wilden vooral weten of de smaak van zeesla, afkomstig uit de Waddenzee, genoeg aanwezig was. Daarom gaven ze na de eerste smaaktest een theezakje (ook wel zeezakje genaamd 😉) aan het publiek, waarmee de zeesla-smaak al naar gelang versterkt kon worden. Wieger Sikkema van Bonifatius754: “Wat we wilden testen op Oerol is goed uit de verf gekomen, de reacties waren goed. De ene helft vond het bier al lekker zonder extra zeesla, anderen wilden er juist wat smaak bij. Zodra we alle feedback hebben ontvangen beslissen we of we de zeesla-smaak van het bier gaan versterken. Misschien gaan we wel een actie opzetten waarbij men een theezakje ontvangt bij aankoop, zodat ze de smaak zelf kunnen aanpassen.”

Tot slot testte Restaurant het Kook Atelier hun vegan foie gras. De originele variant van ganzenlever is een bekende delicatesse en voor veel mensen een culinaire guilty pleasure. Helaas komt er behoorlijk wat dierenleed kijken bij het maken van dit product. De vegan variant van Het Kook Atelier voorkomt dit dierenleed niet alleen, het heeft ook een verminderde CO2 afdruk.

Valerie Jongeneel van Het Kook Atelier: “Het testen was heel waardevol. Pijnpunten die je zelf nog wel eens wil ontwijken, daar legt het publiek juist de vinger op. Bijvoorbeeld over wat bewuste gastronomie eigenlijk betekent. Ik vind het belangrijk te laten zien dat bewust eten mogelijk is. Mensen willen graag bewuster eten is mijn ervaring, maar weten niet zo goed hoe ze dat moeten doen. In ons restaurant hebben we er daarom voor gezorgd dat het hele menu bewust is, zodat gasten zich daar geen zorgen over hoeven te maken.”

Benieuwd geworden naar deze vegan foie gras? Kom dan naar de Food Inspiration Days op 17 & 18 oktober, daar zal een vervolgtest plaatsvinden.

Alle tests op Oerol waren onderdeel van project Waddengastronomie. Dank aan iedereen die afgelopen week mogelijk maakten: Visit Wadden, Waddenfonds, Waddengroep, NHL Stenden, natuurlijk de organisatie van Oerol, Wilbert van de Kamp, Eva Vos en alle ondernemers!

 

Website by HOAX Amsterdam