NL / EN
EN

september 6, 2022

Waddenproducten testen op Into The Great Wide Open

Tijdens ITGWO organiseerden we afgelopen weekend zes keer de Wadden Smaakwandeling. De wandelaars testten unieke, eerlijke producten uit het waddengebied, zoals mosterdkaviaar en zeewiertapenade. Aan de hand van o.a. petje-op-petje-af, een smaakscheurkaart en een stemservet uit de testtas gaven de wandelaars hun ongezouten mening over de wadse producten. De ondernemers achter de producten gebruiken de feedback om hun product nog beter te maken, zo maken ze meer kans op succes in het supermarktschap.

De Wadden Smaakwandeling was onderdeel van het programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Dit programma van het Waddenfonds heeft als doel de gastronomie van het Waddengebied op de kaart te zetten. Vier ondernemers stonden afgelopen weekend verspreid door het Vlielander bos, waar de festivalbezoekers drie voedselinnovaties en een biobased herbruikbare beker testten.

Flang in de Pan – Zeewiertapenade

De naam zegt het al: deze overheerlijke tapenade wordt gemaakt van zeewier. Kookstudio Flang in de Pan op Terschelling gebruikt voornamelijk streekproducten voor hun catering en gebruikt wat de natuur van Terschelling ze geeft. Tijdens de Wadden Smaakwandeling onderzocht Flang in de Pan de smaak, verpakking en prijs van hun product.

Willemijn Steentjes van Flang in de Pan: “We zijn zo blij met de leuke reacties en positieve feedback! Het is heel bijzonder dat zoveel mensen hun ongezouten kritiek met ons wilden delen. Over de smaak, maar ook over de uitstraling. Hoe we op kunnen vallen in de supermarkt tussen alle andere tapenades of lokale producten. Dat helpt enorm in het verbeteren van ons product. Maar alleen die aandachtige blikken van 30 mensen al, die na een korte wandeling door de Vlielander natuur zin hebben in een hapje en willen weten wat je te vertellen hebt. Dit testlab was voor ons ook een traktatie!”

Mosterdmakerij Texel – Mosterdkaviaar: plantaardig en lokaal

De mosterd van Mosterdmakerij Texel is een lokaal product. Het gele en bruine mosterdzaad wordt op Texel verbouwd, gedroogd, geschoond en verwerkt. De plantaardige kaviaar van de mosterdmakerij bestaat uit mosterdzaadjes die langdurig geweld en gestoofd zijn. Daardoor ontstaan kleine zilt/zoete smaakbommetjes. Op ITGWO testte de Mosterdmakerij of hun plantaardige kaviaar in de smaak viel bij de deelnemers van de Wadden Smaakwandeling.

“Door alle reacties van de deelnemers aan de smaakwandeling kwamen we al snel tot allerlei inzichten, bijvoorbeeld over de naamgeving. Veel mensen wilden een plantaardig product niet geassocieerd zien met de omschrijving ‘kaviaar’. Al vrij snel werd ons duidelijk dat de nieuwe naam ‘Texelse mosterdparels’ gaat worden! Ook de verwachtingen en ervaringen die men had voor wat betreft de structuur en smaak waren heel waardevol. De bijzondere locatie op Vlieland, midden in de natuur, versterkte nog eens het enthousiasme voor alle mooie producten die op de wadden gemaakt worden.” Aldus Mieke de Vries van de Mosterdmakerij.

Wad van waarde – De WadKop: een duurzame herbruikbare beker

De Wadkop is een thermosbeker ter vervanging van single-use koffiebekers, gemaakt van natuurlijk plastic. De bekers hebben een Wadden-specifieke vormgeving. De ondernemers achter Wad van waarde onderzochten tijdens ITGWO wat gebruikers vonden van de vormgeving en het materiaal. 

Eileen Blackmore van Wad van waarde: “We hebben heel veel aan het testen gehad. Omdat we drie keer meededen aan de wandeling konden we echt aan onze pitch werken, testen waar mensen op aanslaan. De WadKop is best een complex product, we moeten veel uitleggen. Dan is het fijn dat je je  pitch kunt aanscherpen. Zo bleek dat we ons verhaal meer moesten focussen op de gifstoffen in plastic en dat je door normaal te consumeren microplastics binnenkrijgt ter grote van een creditcard. Aan de hand van alle feedback gaan we onder andere het ontwerp iets chiquer maken en onderzoeken of we een abonnementsvorm kunnen opzetten voor de aanschaf van de beker.”

STAALcatering – Zilte zeewiercrackers 

Zeewier – en dan met name zeesla – is een product dat CO2 neutraal kan worden gewonnen, wat al gebeurt op Texel. De zilte zeewiercracker van STAALcatering wordt gemaakt van geroosterde en gemalen zeesla en bierbostel, bestaande uit restmateriaal van lokaal Texels bier. Ook de haver en koolzaadolie die gebruikt wordt komt van Texel. Al deze ingrediënten vervangen dierlijke producten en de cracker is hartstikke duurzaam. De bezoekers van de Wadden Smaakwandeling testten de smaak van de crackers. 

De Wadden Smaakwandeling werd mede mogelijk gemaakt door Visit Wadden, het Waddenfonds, Stichting Waddengroep, NHL Stenden en natuurlijk ITGWO.

Website by HOAX Amsterdam