NL / EN
EN

augustus 26, 2021

Geen festen, wel testen!

De coronapandemie gooit ook deze festivalzomer weer flink wat roet in het eten. Maar bij Innofest zitten we zeker niet stil. Al sinds het begin van het ‘nieuwe normaal’ test Innofest vooral online. Op deze manier bieden we startups alsnog de kans om hun prototypes te testen en op die manier een kickstart te geven aan hun bedrijf.

Doordat de meeste festivals ook in 2021 niet doorgingen, vielen de meeste fysieke testlocaties voor onze startups weg. Gelukkig deden we vorige festivalzomer al ervaring op met het opzetten van alternatieven, zoals living labs – op terrassen en kampeerterreinen – en online testen. Daarnaast voegt de begeleiding in aanloop naar de tests – onze zogenaamde Innolessen – voor de ondernemers veel waarde toe.

Welcome to The Village en Zomerparkfeest waren twee van de festivals die door de opnieuw aangescherpte coronamaatregelen werden geannuleerd. Dat had ook gevolgen voor de startups die daar hun prototype zouden testen. Onder hen SJEU, een startup die een bordspel ontwierp dat jongeren en ouderen met elkaar verbindt en zorgt voor meer plezier met elkaar. We vroegen aan Charlotte Delicaat wat ze ondanks deze tegenvaller van het voortraject met Innofest heeft geleerd:

Door de begeleiding van Innofest leer je veel over hoe je een test ontwerpt, welke vragen je moet stellen en hoe je je écht inleeft in de doelgroep. Wij leerden vooral hoe je zo snel mogelijk van concept naar de praktijk gaat. Alle opgedane kennis gebruiken we nu tijdens het testen met vrienden en familie. Het werken met Innofest heeft ons zelfs zo enthousiast gemaakt over testen, dat we van plan zijn om in september een testevenement te organiseren. Zo blijven we innoveren!

Ook de geplande test van Kouwe Soepen tijdens Zomerparkfeest kon helaas niet doorgaan. Deze startup maakt drie smaken Kouwe Soepen van reststromen groente en fruit. Ze creëren daarmee een toekomst voor kneusjes die toch nog tot lekkere producten worden omgezet. Harald van Amerom legt uit hoe hij door Innofest werd geholpen meer in stappen te denken:

Ons team heeft vaak de neiging om gelijk aan de slag te gaan en Rob, jullie testexpert, daagde ons uit met vragen als: wat wil je precies bereiken? Is dit dé manier om daar te komen? Daarbij werden we ook gestimuleerd om meer te brainstormen. De methodische aanpak van Innofest heeft ons erg geholpen. Ik had bijvoorbeeld wel eens gehoord van de Trashcan Feedback test [bezoekers van festivals en living labs geven hierbij aan of ze een product lekker vinden of niet door te stemmen via twee prullenbakken met verschillende kleuren of smileys], maar door Innofest besefte ik pas dat deze test echt perfect past bij ons vraagstuk. Sterker nog, afgelopen zondag hebben we deze test uitgevoerd tijdens een wandeltocht in Venlo, waarvoor wij de soepen verzorgden.

Testen, testen, testen

De rest van het jaar zitten we ook niet stil, er is nog genoeg om naar uit te kijken! Het eerste weekend van september kunnen we – net als vorig jaar – gelukkig weer terecht bij Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland om prototypes in het echt te testen. Daar waar Into The Great Wide Open normaal gesproken plaatsvindt.

Bovendien komen er nog een aantal nieuwe edities van Innofest Test Teevee aan, zoals Almere Test Teevee en de Waddeneditie. Bij Innofest Test Teevee gaan ondernemers onder leiding van de innovatie-experts van Innofest in gesprek met een online of offline testpanel. De panelleden leveren op verschillende onderdelen van de innovatie feedback: van het verhaal achter het product tot de smaak en de verpakking. Zo halen ondernemers in korte tijd veel waardevolle data op, die ze gebruiken om hun product verder te verbeteren.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief, zodat je niets hoeft te missen!

Website by HOAX Amsterdam