NL / EN
EN

juni 27, 2024

Innovatie in actie: zes duurzame & sociale tests op het Bevrijdingsfestival Utrecht

Tijdens het Bevrijdingsfestival Utrecht testten zes toffe startups en initiatieven hun duurzame en sociale innovaties. Ze stelden hun ideeën op de proef, met verrassende resultaten. Hieronder lees je alles over de tests en de uitkomsten.

Onderzoekers van de Hogeschool Utrecht experimenteerden met de Furhat-robot, beter bekend als de WOKEbot, om te onderzoeken hoe technologie kan bijdragen aan een inclusievere samenleving. De robot faciliteerde gesprekken over ethische dilemma’s en kon haar uiterlijk veranderen om de invloed daarvan op de empathie van deelnemers te onderzoeken. Met 35 deelnemers bleek dat een eerste-persoonsperspectief meer emotionele betrokkenheid genereerde dan een gesprek vanuit de derde persoon. Deze en andere bevindingen zijn een belangrijke stap in het ontwikkelen van de technologie.

Leafy presenteerde hun biobased, modulaire groene gevelpanelen. Hiervoor is geen aarde nodig, want ze werken door middel van hydroponisch tuinieren. Tijdens het festival bleek uit spelletjestests dat een groene omgeving deelnemers 4% gelukkiger maakte en hun gevoel van veiligheid met 7% verhoogde. Ook werd er een sterker gemeenschapsgevoel gemeld. Deze resultaten benadrukken de noodzaak van meer groen in stedelijke omgevingen, wat niet alleen esthetische voordelen biedt, maar ook het welzijn van bewoners aanzienlijk kan verbeteren.

MAE introduceerde trendy sieraden in combinatie met oordoppen, om gehoorschade te voorkomen bij festivalgangers. Uit hun onderzoek bleek dat 36% van de jongeren vaker oordoppen zou dragen als deze er mooier uitzagen. Met een gemiddelde bereidheid om 25 euro te betalen voor sieraden met oordoppen, is MAE van plan hun ontwerpen verder te verfijnen en een pre-sale te organiseren om te testen welke materialen en ontwerpen het populairst zijn. Zo willen ze ervoor zorgen dat meer jongeren oordoppen gaan gebruiken.

CocoTimber testte de interesse van Nederlandse consumenten in kokoshout als duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. De unieke structuur en gunstige prijs van het kokoshout vielen goed in de smaak. Bezoekers van het festival waardeerden de milieuvriendelijke herkomst en de economische voordelen van kokoshout. Deze positieve feedback helpt CocoTimber bij de verdere ontwikkeling en marketing van hun product op de Nederlandse markt.

Wist je dat het opwekken van meer energie dan je verbruikt niet altijd gunstig is? Soms moet je zelfs betalen aan je energiemaatschappij. Gelukkig is er nu een oplossing: de PlanetPod-thuisbatterij. Deze is gemaakt van gerecycled materiaal en ontworpen om zonne-energie efficiënt op te slaan en te verkopen. Tijdens het Bevrijdingsfestival deed het bedrijf een A/B-test: het Planetpod thuisbatterijprototype en de bijbehorende app werd vergeleken met een andere thuisbatterij. 80% van de 80 ondervraagde personen koos voor Planetpod, vooral vanwege het ontwerp, de winstgevende AI-software en de kostenbesparing.

BikeFlip testte hun abonnementsdienst voor refurbished kinderfietsen. Deze fietsen worden met zorg gerenoveerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor ze waardevol werk kunnen vinden. Uit hun onderzoek bleek dat duurzaamheid en circulariteit voor 51,5% van de respondenten de belangrijkste factoren waren. Daarnaast gaf 53% de voorkeur aan een tweedehands fiets, terwijl 11% een BikeFlip-abonnement zou overwegen. Op basis van de feedback zal BikeFlip de prijsstelling herzien en duidelijker communiceren over de waarde van hun service, terwijl ze zich blijven richten op duurzaamheid en sociale impact.

De tests op Bevrijdingsfestival Utrecht werden mogelijk gemaakt door: Bevrijdingsfestival UtrechtHogeschool UtrechtGemeente UtrechtROM Utrecht Region en Goeie Grutten.

Website by HOAX Amsterdam