NL / EN
EN

juni 22, 2023

Bertwin Kampman: ‘Impact startups zijn de toekomst’

“Het is belangrijk dat we de verschillende maatschappelijke transities goed doorkomen. Startups en scale-ups kunnen daarbij helpen en het testen van hun innovaties is daarvoor van wezenlijk belang.” Aldus Bertwin Kampman, spiksplinter nieuw lid van de Raad van Toezicht van Innofest. Wij waren benieuwd naar zijn ideeën voor de toekomst van Innofest en gingen met hem in gesprek.

Waarom wilde je lid worden van onze Raad van Toezicht?

In mijn functie als programmamanager bij Founded in Friesland heb ik Innofest altijd met veel interesse gevolgd. Innofest houdt zich bezig met innovatie, mijn passie ligt daar ook. Ik wil de wereld een beetje beter maken. We staan in Nederland en de rest van de wereld voor een aantal heel grote transities op het gebied van economie, gezondheid, energie etc. Innovatie is een versneller van deze transities, maar innovatie is niets zonder toepassing. Je kunt van alles uitvinden, maar startups en scale-ups maken innovaties toepasbaar en vinden er een markt voor, impact startups zijn de toekomst. Om ervoor te zorgen dat innovaties zich goed kunnen doorontwikkelen is het belangrijk dat er goed wordt getest voordat een innovatief product of dienst de markt op gaat. Innofest biedt deze innovaties plek om te testen en ik hoop dat ik daar als lid van de Raad van Toezicht een klein steentje aan bij kan dragen. 

Hoe vind je dat Innofest het doet? 

Validatie is key in het ontwikkelen van innovaties. Je moet goed snappen waar de markt behoefte aan heeft en of een product of dienst functioneel is in de praktijk. Innofest is zo slim geweest om in te zien dat een festivallocatie als minimaatschappij de ideale testlocatie is voor innovaties. Ik vind het heel sterk hoe Innofest de kracht van festivals inzet om te testen. Hierdoor komt er ook meer zichtbaarheid voor de thema’s waar Innofest zich mee bezighoudt, zoals duurzaamheid en inclusiviteit. De Innofest-alumni die ik spreek zijn positief over hun deelname, dus Innofest is op de goede weg naar mijn mening.  

Je hebt al veel gezien van onze testcases door je werk bij Founded in Friesland. Welke startups of testcases zijn je het meest bijgebleven? 

In 2016 was Innofest met een aantal ondernemers op Oerol, daar ben ik toen met een groep noordelijke innovatie-experts langs gefietst. De Kartent was één van de innovaties die daar stond, een recyclebare en circulaire kartonnen tent voor gebruik op festivals. Dat vond ik echt een heel goede oplossing, want er blijft zoveel kampeerafval achter op festivalcampings. Die zomer heb ik er zelf ook in geslapen toen ik als festivalbezoeker op Welcome to The Village was. 

Een ander voorbeeld dat me te binnen schiet is Uppact. Ze zijn begonnen met testen in de Eemshaven via ons Startup in Residence programma. Vervolgens hebben ze samen met Innofest getest op Lowlands, waar ze het achtergebleven campingafval verzamelden en dat materiaal in hun loods in de Eemshaven hebben verwerkt tot balken waarmee picknicktafels worden gemaakt voor Lowlands 2023. Zo is de cirkel helemaal rond.

Hoe zie jij de toekomst van Innofest voor je? 

Het belang van innovaties en startups zal alleen maar groter worden, omdat de maatschappij steeds meer behoefte heeft aan baanbrekende oplossingen voor complexe vraagstukken. Het unieke aspect van Innofest is de focus op testen, daarin zie ik een belangrijke rol voor Innofest in het innovatieve ecosysteem, nu en in de toekomst.

Om duurzame financiële bestendigheid te bereiken voor Innofest ligt voor mij de uitdaging om de financieringsstromen op langere termijn uit te stippelen en samen met de andere RvT-leden te kijken naar andere mogelijkheden. 

Waar kijk je het meest naar uit? 

In mijn huidige werk bij Founded in Friesland sta ik met de poten in de modder, bij Innofest kan ik meer een helikopterview aannemen en kijken naar de toekomstbestendigheid van de organisatie. De komende tijd ga ik mij verdiepen in de testcases, de bedrijfsvoering en het doel van Innofest. Ik kijk er erg naar uit om mee te denken over het behalen van de doelstellingen vanuit mijn eigen expertise en advies te geven. Maar het lijkt mij ook een uitdaging, want je moet op je handen zitten. Normaal gesproken zit je zelf in een uitvoerende positie en nu heb ik een adviserende rol en moet ik erop vertrouwen dat anderen dat uitvoeren, maar daar heb ik natuurlijk alle vertrouwen in 😉

Website by HOAX Amsterdam