NL / EN
EN

maart 10, 2023

Impact maken: campingafval wordt picknicktafel

In Nederland worden elk jaar meer dan 250.000 vrachtwagens vol met plastic- en textielafval verbrand. Dat is maar liefst 70% van al het plastic en textielafval dat we gezamenlijk produceren. Dat moet anders en dat kan anders. En Uppact doet het anders. Hun innovatie, de UnWastor, kan van niet gerecycled of moeilijk te recyclen plastic- en textielafval nieuwe materialen en 100% recyclebare producten maken. Daarmee wordt enorm veel CO2-uitstoot voorkomen.  

Na afloop van Lowlands 2022 ging Uppact de testuitdaging met ons aan en verzamelde het bedrijf een container vol campingafval. In de afvalverwerkingsloods in de Eemshaven in Groningen verwerkte de UnWastor het afval tot een nieuw recyclebaar materiaal waarmee balken zijn gemaakt om picknicktafels mee te bouwen voor de komende editie van Lowlands. Circulariteit in optima forma! Jan Jaap Folmer is CEO & Co-Founder van Uppact. We vroegen hem naar het testen op Lowlands, het belang van recyclen en de toekomstplannen voor zijn impact startup. 

Waarom wilden jullie met ons testen?

We introduceren een nieuwe technologie op de Nederlandse markt. Daarvoor zijn we op zoek naar moeilijk te verwerken afvalstromen, waar andere mensen geen raad mee weten. Door met Innofest te testen op Lowlands konden we laten zien waar wij voor staan en wat we doen: producten terugleveren aan de klant waar het afval vandaan komt. Normaal gesproken verdwijnt al het campingafval in de verbrandingsoven, omdat het te divers en vervuild is om nog te kunnen sorteren of hergebruiken. Alhoewel je daar best een kanttekening bij kunt plaatsen, want je kunt de herbruikbare materialen er natuurlijk wel uithalen voordat het afval naar de stort gaat. Dat staat ook in ons advies aan Lowlands: als we dit op grotere schaal willen doen, verzamel dan eerst alle herbruikbare materialen.

Wat hebben jullie aan het testen gehad? 

De test was voor ons zeer geslaagd. Onze belangrijkste testvraag was: hoeveel van het campingafval kunnen we redden van de verbrandingsoven? We hebben die container opgehaald, uitgestort in onze fabriekshal. 60% daarvan konden we met de UnWastor recyclen en hergebruiken. Nog eens 15% was ook recyclebaar, maar niet door ons, zoals tentstokken. Die gingen naar de oudijzerboer. De tweede vraag was: wat kunnen we van het verwerkte afval maken? Na een brainstormsessie met Lowlands werd duidelijk dat zij vooral palen en planken nodig hadden en die kunnen wij nu juist heel goed maken. Dus die kunnen we gaan terugleveren aan de volgende Lowlands editie.

Festivals kunnen een interessante markt voor ons zijn, maar ze zijn voor onze operatie ook vrij kleinschalig. Uiteindelijk hebben wij grote en constante volumes nodig. Maar om erachter te komen of het systeem ook echt werkt was de test heel erg nuttig. 

Dat gezegd hebbende, ik sprak onlangs iemand van Into The Great Wide Open die aangaf dat zij helemaal geen afval hebben. En wij willen zeker geen excuus zijn om maar zoveel mogelijk rotzooi te maken, wij willen het plastic afvalprobleem oplossen. Minder gebruik is voor ons heel belangrijk. Wellicht kunnen wij een verbindende factor zijn tussen ITGWO en Lowlands, om ervoor te zorgen dat de hoeveelheden afval beperkt worden. Dat zou heel mooi zijn. 

Jullie producten komen weer terug in de maatschappij, op Lowlands bijvoorbeeld als picknicktafel. Hoe zorg je ervoor dat het festivalpubliek het verhaal achter het product ook meekrijgt? 

Lowlands gaf aan dat zij graag één formaat plank van ons krijgen voor de komende editie, zodat deze heel duidelijk te herkennen is. Om het verhaal erachter te vertellen moet je van te voren wel wat publiciteit genereren. Tijdens het festival kun je bezoekers op de camping en het festivalterrein ook op verschillende manieren informeren over de herkomst van de materialen. 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst, hoe gaan jullie zoveel mogelijk impact maken? 

We zijn druk met opschalen, eind dit jaar willen we productie kunnen draaien in onze demofabriek in Noord-Nederland. Daar kan 4 miljoen kilo per jaar worden verwerkt. In 2024 willen we die fabriek opschalen naar 10 tot 15 duizend ton per jaar. Ook kijken we naar eventuele uitbreidingen in andere delen van het land. Binnen nu en vijf jaar willen we 50.000 ton afval per jaar redden van de verbranding en de stort in Nederland, dat zijn vier fabrieken in totaal. Voor elke kilo gerecycled afval wordt twee kilo CO2 bespaard ten opzichte van verbranding, dat zou dus een jaarlijkse besparing van 100.000 ton CO2-uitstoot betekenen.  

Zou je andere ondernemers aanraden mee te doen aan testen met Innofest?

Zeker, het is een unieke mogelijkheid. In vrij korte tijd kun je heel veel doen. Innofest zorgt er ook voor dat je gestructureerd en gefocust te werk gaat. Voor veel startup activiteiten is dat heel belangrijk. Het is niet altijd even leuk, maar wel nodig. We kijken er naar uit om vaker samen te werken en verder te testen. 

Ook met ons testen?

Wil je ook met ons testen?🚀 Er zijn nog plekken beschikbaar op o.a. Into The Great Wide Open. Meld je dan aan via onderstaande knop:

Meld je hier aan

Website by HOAX Amsterdam