NL / EN
EN

mei 4, 2023

Een record: 8 ondernemers testen hun innovatie tijdens het TT Festival in Assen!

Het TT Festival in Assen is de perfecte mix van muziek en ronkende motoren. Ook dit jaar zijn we er weer te vinden. Maar liefst acht ondernemers testen hun innovatie van 17 t/m 25 juni. Sinds eind vorig jaar heeft het TT Festival een nieuwe directeur, Jan Gerbrand Krol nam het stokje over van Sander ten Bosch. We vroegen hem wat we dit jaar kunnen verwachten op het festival en hoe hij het festival wil verduurzamen.

Waarom stellen jullie de infrastructuur van het TT Festival beschikbaar voor het testen van innovaties? 

We zijn een festival dat in een stad plaatsvindt. Steden zijn steeds aan verandering onderhevig. De infrastructuur verandert, het publiek verandert en er wonen steeds meer mensen in de stad. Daar moet je rekening mee houden. Duurzaamheid is een hot issue waar we veel mee bezig zijn. Afgelopen jaar zijn we bijvoorbeeld grotendeels overgegaan op accu-aggregaten in plaats van dieselaggregaten. Een van de startups waar we dit jaar mee gaan testen is Watermeln, die een waterstof aggregaat ontwikkeld heeft. De behoeftevraag blijft hetzelfde: stroom. Hoe dat geleverd wordt, dat verandert. 

Ons festival is een uitermate geschikte testlocatie omdat we een evenementenlocatie in een stadskern hebben. Het publiek is super divers: van motorliefhebbers tot families tot feestgangers. Het vindt allemaal plaats op een paar vierkante kilometer, dat maakt het voor bedrijven die willen testen heel erg interessant. Daarnaast duurt het festival negen dagen, waardoor je dus een langere periode de kans krijgt om feedback te verzamelen over je innovatie.

Hoe belangrijk is het voor de regio Assen en de provincie Drenthe om te innoveren? 

Innovatieve bedrijven uit de regio hebben een voorbeeldfunctie, zij kunnen andere ontwikkelingen en innovaties aanjagen. Innovatie leidt tot kennisontwikkeling, dat is belangrijk voor het economische ecosysteem in onze gemeente en provincie. 

Wat vind je van de 8 geselecteerde startups? 

Het is mooi dat we zoveel ondernemers een testplek kunnen bieden. Het zijn zowel bedrijven uit de regio als ook uit de rest van het land, dat vind ik een hele mooie balans. Er testen bedrijven die puur technologie testen zoals Watermeln en Aerocount, maar ook bedrijven die consumentengedrag testen, zoals Emit IT en Nieuws van de Bouw.

Duurzaamheid staat bij jullie hoog in het vaandel. Waar zijn jullie op dit moment mee bezig om het festival te verduurzamen? 

We gaan net als vorig jaar weer met recyclebare bekers werken, waarbij festivalbezoekers één keer een milieutoeslag van 50 cent betalen. De bekers worden na afloop ingezameld en verwerkt tot nieuwe bekers. Dat scheelt enorm qua afval. Ook gaan we dit jaar met Uppact testen, zij maken nieuwe producten van afvalstromen. Dat zou fantastisch zijn, dat je je eigen afval weer tot iets bruikbaars maakt. Op het terrein zelf is het lastig afval te scheiden. Hoe mooi zou het zijn als we van een deel van het afval een bankje kunnen maken dat we kunnen teruggeven aan de stad. 

Niet alles lukt natuurlijk. We hebben flink wat materieel nodig om alles op- en af te bouwen, zoals kranen en wagens. Wij willen het liefst elektrische wagens huren, maar de prijs daarvan is nog erg hoog en er zijn niet genoeg oplaadplekken. 

Zo te horen zijn jullie druk bezig om het festival te verbeteren, hoe zorg je dat je die kennis in huis haalt?

Wij werken samen met Techhub Assen en de Hanzehogeschool. Studenten kunnen ook dingen uittesten bij ons, zodat zij vanuit hun studie een onderneming kunnen starten. Wij vragen de studenten ook om mee te denken over welke verbeteringen we kunnen doorvoeren. Zo hebben ze bijvoorbeeld geholpen met het verbeteren van bezoekersstromen. Als je iets al zo lang organiseert ontstaan er blinde vlekken. Dan heb je jongelui nodig die er met een andere bril naar kijken en daar wordt je zelf ook weer door geïnspireerd. Wij hebben als organisatie ook altijd twee stagiairs die ons meehelpen in de voorbereiding, dat geeft veel inspiratie. Zo zijn we altijd bezig met het binnenhalen van nieuwe kennis.

Website by HOAX Amsterdam