NL / EN
EN

januari 25, 2022

Het belang van het meten van fijnstofconcentraties in gebouwen

Wist jij dat het inademen van buitenlucht – door haar fijnstofwaarden – gemiddeld gelijk staat aan het roken van 2 pakjes sigaretten per week? Op dit moment leeft een Nederlander gemiddeld zelfs 12 maanden korter door blootstelling aan fijnstof. AeroCount ontwikkelt fijnstofdetectoren waarmee werk- en leefomgeving worden gemonitord. Deze hebben zij in november getest tijdens het Le Guess Who? festival in TivoliVredenburg in Utrecht. Op 18 locaties maten ze de fijnstofconcentraties tijdens het festival. De technici van TivoliVredenburg hielden de metingen nauwlettend in de gaten. Zodra er meer fijnstof dan normaal in de lucht zat, dan werd de ventilatie een standje hoger gezet.

We spraken met Beate Stevens, de oprichter van AeroCount.

Wat heb je precies getest in TivoliVredenburg?
Onze fijnstofmeter met applicatie is nu alleen beschikbaar voor de consumentenmarkt en we testen momenteel welke aanpassingen er nodig zijn om het systeem geschikt te maken voor de zakelijke markt, zodat de detectoren ook gebruikt kunnen worden in scholen, overheidsgebouwen en bijvoorbeeld concertzalen zoals in TivoliVredenburg. Op dit soort locaties moet je meerdere apparaten in een gebouw plaatsen. Op dit moment werken we met een webapplicatie waarmee je op je mobiel kunt zien wat de fijnstofwaardes zijn en wat het verloop is over tijd. Dat is makkelijk als je één apparaat hebt. Maar als je in elke klas een apparaat hebt hangen, hoe zorg je er dan voor dat alle data goed weer te geven is in die applicatie? Dat zijn dingen die we nu onderzoeken.

Wat waren de opmerkelijkste testresultaten?
Op elke plek in TivoliVredenburg hebben we twee apparaten opgehangen, één die elke 15 seconde meet en één die elke twee minuten meet. De resultaten waren vrijwel hetzelfde. We kunnen dus die metingen per twee minuten aanhouden en dat is belangrijke informatie voor het stroomverbruik van de detectoren. Voor de zakelijke markt moeten we namelijk kijken naar alternatieve elektriciteitsvoorzieningen, omdat niet overal een stopcontact beschikbaar is. Dan is het fijn om te weten dat je minder metingen hoeft te doen voor hetzelfde resultaat, want dan heb je minder stroom nodig.

Heb je al iets gedaan met de testresultaten of ga je er nog iets mee doen?
We zijn met meerdere aanpassingen aan het systeem bezig. Ons primaire doel is om verschillende soorten user experience designs te ontwikkelen. Ook kijken we naar alternatieve opties voor stroomvoorziening, zoals accu’s en powerbanks. Daarnaast zijn we bezig met het design van de detectoren. Ze zijn nu heel strak en consumentvriendelijk, maar als we er voor de zakelijke markt een accu in moeten plaatsen dan zal het design ook aangepast moeten worden. Tot slot zijn we bezig met het aanpassen van het ledlampje in het apparaat. Dat geeft nu alleen aan of de detector aan staat, maar we willen dat het lampje in verschillende kleuren – groen, oranje, rood – kan aangeven wat de luchtkwaliteit op dat moment is. Dan hoef je de app niet steeds te checken.

Wat vond je van het testen met Innofest?
Ik heb zelf een wetenschappelijke achtergrond dus testen en experimenteren zit in mijn bloed. We hebben de neiging om het het product door te ontwikkelen tot het helemaal af is, maar af en toe moet je gewoon keuzes maken in de testen die je doet en niet tot in de puntjes willen verfijnen. Daarin heeft het traject met Innofest zeker geholpen. Dat we op zo’n toffe locatie konden testen was ook heel nuttig en bijzonder voor ons.

Heeft corona invloed gehad op de ontwikkeling van je bedrijf?
Het bewustzijn rondom luchtkwaliteit is veel groter geworden door corona. Maar de overheid heeft het alleen over het plaatsen van CO2 meters, terwijl uit de wetenschap juist blijkt dat het om aerosolen en fijnstof gaat bij de verspreiding van het virus. Ook is het lastig om te netwerken tijdens corona. Alles is nu digitaal. Je bent zoveel tijd kwijt aan het beantwoorden van mails, terwijl spontane interactie veel efficiënter is. Dus ja, in die zin heeft corona zeker invloed.

Ook met Innofest testen?
Er zijn weer veel testmogelijkheden dit jaar! Zo zijn we te vinden op Bevrijdingsfestival Utrecht, Bevrijdingsfestival Overijssel, Oerol, TT festival, Welcome to the Village & Into The Great Wide Open. Wil jij op één van deze plekken met ons testen? Meld je dan snel aan via onderstaande knop. Als de fysieke festivals door corona niet door kunnen gaan, organiseren wij (digitale) alternatieven.

Meld je hier aan

Website by HOAX Amsterdam