NL / EN
EN

oktober 17, 2022

Een veiliger festival met drones

Drones kunnen festivals slimmer en veiliger maken. Hoe? Vanuit de lucht kunnen ze veel toevoegen aan het al bestaande palet van camera’s op festivals. Drones zijn flexibeler en mobieler inzetbaar. Stel, er gebeurt iets – denk hierbij aan een brand of een opstootje – dan kunnen drones de situatie gaan bekijken en direct de controleruimte van extra beeld voorzien. 

OmniDrones testte tijdens het TT Festival hun drone, die ingezet kan worden voor de beveiliging van evenementen. We spraken met Egbert Swierts, de founder van OmniDrones, en vroegen hem of de test in zijn thuisstad is geslaagd.

Wat hebben jullie precies getest op het TT Festival?

We hebben verschillende aspecten getest. Aan de ene kant ging het ons om de techniek: komen de camerabeelden goed binnen in de controlekamer, hoe zorgen we voor een beveiligde verbinding en hoe werkt het vliegen met een drone op een festival? Daarnaast wilden we weten wat alle stakeholders van dit idee vonden. Daarin hebben we gemerkt dat de gemeente in eerste instantie een barrière optrok, het zou volgens hen niet mogen en er werden bepaalde aannames gedaan. De controlekamer was juist wel enthousiast. Zij waren erg blij met de kwaliteit, het bereik en de dynamiek van het beeld. Het festivalpubliek heeft weinig van de testvlucht meegekregen, er werd nauwelijks omhoog gekeken. Tot slot testten we hoe je op een groot festival veilig een dronevlucht kan uitvoeren. Door boven het dak van de HEMA te vliegen was dat goed mogelijk. 

Waarom deden jullie mee aan het testen met Innofest? 

Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de goede banden tussen Innofest en het TT Festival. We waren nooit zover gekomen als we het testen zelf zouden organiseren. Via Innofest ben je onderdeel van een groter geheel en krijg je goede begeleiding. Daarom was het bijvoorbeeld makkelijker om in contact te komen met de controlekamer. Toen we daar aankondigden dat we met Innofest en het TT Festival samenwerkten, gingen er deuren open en dat maakte het testen makkelijker.

Waarom is het belangrijk om innovaties te testen?

De papieren werkelijkheid is anders dan de realiteit. Dat merk je als je daadwerkelijk aan de slag gaat. Je loopt tegen regelgeving aan, kleine technische probleempjes, je verwacht dat het publiek niet merkt dat je drone daar vliegt, maar is dat ook echt zo? Het is learning by doing. Daar is zo’n festival de perfecte plek voor. 

Wat vond je van het voortraject met Innofest?
Dat vond ik heel nuttig. Tijdens de Innolessen merkte ik hoe waardevol de expertise van Innofest is, als het gaat om het opzetten van een goede test. Wij kijken als ondernemers vooral naar de technische kant van het verhaal en hebben minder kennis over het testen van ons product. Daarom is het zo belangrijk dat je scherp krijgt wat je uit een test wil halen. Daar hielp Innofest ons enorm mee. 

Was was jullie opvallendste testresultaat?

Het meest verrassend vond ik dat de gemeente en burgemeester er in eerste instantie een stokje voor staken, in verband met veiligheid en regelgeving. Daardoor hebben wij echt nieuwe inzichten opgedaan. Het is voor ons van belang dat gemeenten goed op de hoogte zijn van wat wel en niet mag. In de toekomst moeten we dus in een veel vroegere fase contact leggen met een gemeente en afstemmen en uitleggen waarom wij het wel mogen. In het geval van de gemeente Assen hebben zij onze (juridische) onderbouwing voorgelegd aan Inspectie Leefomgeving en Transport. Het bleek te kloppen en het mocht inderdaad. 

Wat gaan jullie doen met de resultaten? 

We zijn in gesprek met JenS Security, die de beveiliging tijdens het TT Festival verzorgen. Samen onderzoeken we op welke plekken we drones kunnen inzetten als onderdeel van de beveiliging. Daarbij richten we ons op festivals en bedrijfsterreinen.

Wil jij ook testen met Innofest?

Ben jij een Noord-Nederlandse ondernemer en wil je jouw duurzame of sociale innovatie met ons testen op het TT Festival, Welcome to The Village of Into The Great Wide Open? Meld je dan nu aan via onderstaande knop:

Meld je hier aan!

Heb je vragen of twijfel je over deelname? Stuur dan een mailtje of bel met onze collega Frouke (oc.ts1716503423efonn1716503423i@eku1716503423orf1716503423 of 06 34 46 80 99).

Website by HOAX Amsterdam