NL / EN
EN

juli 13, 2022

Eindelijk weer innovaties testen op TT Festival

Denk je aan muziek en ronkende motoren, dan denk je aan het TT Festival. Van 18 t/m 26 juni stonden tijdens de TT Nachten de tofste bands en meest uiteenlopende acts uit binnen- en buitenland op verschillende podia in het centrum van Assen. Daarnaast was er de TT NightRide, de TT Toertocht en de TT Kermis. In totaal trok het festival maar liefst 200.000 bezoekers. Er gebeurde dus genoeg en dat betekent ook dat het een uitstekende plek was voor ondernemers om hun product of dienst te testen. Daarom testten dit jaar vier ondernemers hun duurzame innovatie op het publiek in Assen. Dat is extra bijzonder, want deze tests hebben twee jaar lang niet kunnen plaatsvinden door COVID-19. 

Deze ondernemers gingen de uitdaging aan

SIMCPR – Een levensreddende reanimatiearmband

Reanimatie kan levens redden. Daarom is het des te belangrijker dat dit op de goede manier gebeurt. Om hiervoor te zorgen is de SimCPR®Pro ontwikkeld. Dit is de eerste reanimatiepolsband die hartmassagefeedback geeft aan de hand van verschillende kleuren lampjes. Zo weet je of je sneller of dieper moet reanimeren. In samenwerking met de EHBO’ers op het TT Festival testten zij of de armband goed werkt. Op een pop, gelukkig! We vroegen één van de testers (EHBO’ers blijven altijd anoniem) hoe dit hem beviel: “De armband geeft mij meer zelfvertrouwen tijdens het reanimeren, ik weet nu wanneer ik het goede ritme aanhoud en of ik ook diep genoeg druk. Het is heel erg fijn om die bevestiging te krijgen.”

OmniDrones Security – een veiliger festival door drones

Drones kunnen festival slimmer en veiliger maken. Hoe? Vanuit de lucht kunnen ze veel toevoegen aan het al bestaande palet van camera’s op festivals. Drones zijn flexibeler en mobieler inzetbaar. Stel, er gebeurt iets – denk hierbij aan een brand of een opstootje – dan kunnen drones naar de situatie vliegen en direct de controleruimte van extra beeld voorzien. OmniDrones testte bovenop het dak van de HEMA hun drone die kan worden ingezet bij de beveiliging van evenementen. Sander ten Bosch, directeur van het festival: “Voor één drone heb je zeven reguliere camera’s nodig. Deze moeten allemaal precies de goede kijkhoek hebben, anders lijkt een plek al snel te druk. Dat heb je met drones niet. Deze test is voor ons als festival dus enorm interessant.”

LUST – een biertje met een boodschap

53% van de vrouwen en 19% van de mannen wordt op dagelijkse basis geconfronteerd met seksuele intimidatie. Eén op de vier vrouwen krijgt zelfs te maken met seksueel geweld of misbruik. Tweederde van de gevallen van seksuele intimidatie gebeurt onder invloed van alcohol. Daarom hebben de vrouwen van LUST hun biertjes bedacht waarmee zij een oplossing willen bieden voor dit probleem. Door quotes vanuit eigen ervaring op de etiketten en het voeren van campagnes brengen ze seksuele intimidatie onder de aandacht en maken ze het bespreekbaar. Tijdens het TT Festival gingen zij in hun LUST lounge het gesprek aan over seksuele intimidatie: “Mensen waren open en vertelden ons veel over hun eigen ervaringen met seksuele intimidatie. Het was wel een lastige locatie voor ons om te testen, omdat het festival vooral ‘s avonds plaatsvond en mensen minder open stonden voor een gesprek omdat ze gewoon wilden feesten. Op een dagfestival hebben mensen waarschijnlijk meer zin om te chillen in onze lounge. Maar mensen vonden het concept leuk en we kregen nuttige feedback.” Aldus Calluna Denkers, één van de oprichters van LUST.

FestiVR – festivalbeleving op afstand met VR

Tijdens de lockdown hebben we gemerkt dat je ook prima een concert of festival kunt volgen vanuit huis. Maar nu festivals weer fysiek mogelijk zijn lijkt die technologie opzij te zijn gezet, en dat terwijl er altijd nog veel mensen zijn die niet naar een festival kunnen, bijvoorbeeld door mobiliteitsproblemen of afstand. FestiVR van Indietopia wil ook deze mensen een kans geven om een festival bij te wonen. Dit doen zij door middel van 360 graden camera’s en VR technologie. Tijdens het TT Festival maakten ze opnames van de TT Night Ride en liet deze beelden via VR-brillen zien aan onder andere bewoners van het verzorgingstehuis, zodat zij op afstand mee konden genieten van het TT Festival.

Al met al was het weer een geslaagd testweekend! De tests op TT Festival werden mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, provincie Friesland, provincie Drenthe, Leeuwarden, Assen, stad Groningen en natuurlijk de organisatie van het TT Festival.

Website by HOAX Amsterdam