NL / EN
EN

september 12, 2022

Testen als de beste

Ondernemers gaan er vaak vanuit dat hun product of dienst de beste ooit is. Maar is dat wel zo? Inmiddels hebben we bij Innofest al meer dan 200 startups en scale-ups geholpen met het testen van hun producten en diensten, om erachter te komen of hun innovatie goed genoeg is en of gebruikers op hun innovaties zitten te wachten.

Dat testen doen we via de Test Like the Best-methode, die we samen met oud-Innofest tester Brain Fuel hebben ontwikkeld. Via 3 canvassen, 25 testkaarten en een 40 pagina’s tellende whitepaper geeft deze methode je concrete handvatten om jouw product, dienst of concept te testen voordat je de markt op gaat.We spraken met Friso Visser, creative lead en founder van Brain Fuel en voormalig testexpert van Innofest, over de Test Like the Best-workshops die hij de afgelopen maanden gaf aan o.a. Equans, AI4Cities en de Provincie Utrecht.

Hoe is de testmethode ontstaan? 

Er kwamen vanaf de oprichting van Innofest heel veel vragen van ondernemers, bedrijven en buitenlandse instanties over hoe we het testen nou precies deden. We werkten met innovatie- en test experts die improviseerden als de beste. Dat is natuurlijk een onbevredigend antwoord om te geven. Toen dacht ik, wat als we hier een methode van maken zodat andere mensen onze methode ook kunnen gebruiken? 

Waarom is testen essentieel om te innoveren en overleven als startup? 

Als je niet gaat testen dan verspil je ontzettend veel tijd en geld. Misschien denk je dat testen juist zonde van je tijd en geld is, maar keer op keer zie je dat ongeteste producten en diensten keihard floppen. Er zijn genoeg miljoenenprojecten waar het mis is gegaan, waar onvoldoende of slecht is getest. Denk bijvoorbeeld aan de chipknip, of intranetten bij grote instanties. Zij kregen het testen gewoon niet goed voor elkaar en waren op zoek naar gewenste resultaten, daardoor kwamen ze in de penarie. Je kunt ze het ook niet helemaal kwalijk nemen, de meeste van ons hebben testen ook nooit op school geleerd, we hebben geleerd dat alles in één keer goed moet zijn. Het zit nog niet genoeg in ons systeem om dingen uit te proberen en te experimenteren.

Wat is er zo uniek aan de Test Like the Best methode? Waarom is die van jullie beter dan andere methodes?

Test Like the Best is een methode die andere methodes gebruikt. Er zijn heel veel verschillende manieren om te testen, daar kun je in verdrinken als organisatie. Daarom kiezen mensen al snel voor wat ze kennen: een interview, de enquête. Test Like the Best verzamelt de beste en meest gebruikte testmethodes en via onze workshops – Innolessen – ontdek je welke methode het best past bij jouw testvraag. Vervolgens maak je een eerste testplan. En dat allemaal in een paar uurtjes. Dit is de enige methode die dat doet. 

Wat leren ondernemers en organisaties als ze meedoen aan de Test Like the Best workshops?

De titel zegt het al, je leert om te testen als de beste. Er zijn drie hoofdonderdelen te onderscheiden. Ten eerste check je je aannames. Wat hoop je dat er gaat gebeuren, waar ben je bang voor, hoe groot is die kans? Vaak gaan mensen testen zonder goed te bedenken wat ze eruit willen halen. 

Daarna bedenk je een testvraag en bepaal je welke testmethode het best past bij jouw vraag. Dat doen we in drie categorieën: prototype, datacollectie en experiment.

Tot slot maak je een timeline: hoe gaat de test eruit zien en wat heb ik nodig aan materiaal, mensen, communicatie etc. Je begint dus breed maar bij de laatste stap maak je het juist heel concreet. Aan het eind moet je eigenlijk het gevoel hebben dat je direct aan de slag kunt.

Eigenlijk geloof ik dat je met deze methode dingen leert waar je de rest van je leven mee vooruit kan. Als je beter onderbouwd de juiste keuzes wil maken, dan is testen the way to go. Of je nou een kleine startup, een innovatieteam van een corporate of een grote Europese gemeente bent, je haalt er iets uit.

Testen als de beste met de gemeente Amsterdam

Amsterdam wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken, zal de stad zich inspannen om haar uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990 en met 95% in 2050. De gemeente Amsterdam wil Artificial Intelligence inzetten om van Amsterdam een creatieve digitale stad te maken, op ethisch verantwoorde en inclusieve wijze. Samen met Innofest hielp de gemeente Amsterdam afgelopen jaar twee bedrijven uit het AI4Cities project met het opzetten van een testpilot in de stad. We spraken Mark Stoevelaar van de gemeente Amsterdam over onze samenwerking en de Innofest Testmethode: 

“We hebben heel prettig samengewerkt om de oplossingen voor het verminderen van de uitstoot in Amsterdam te testen. De Innofest Testmethode hielp ons de risico’s, testdoelen en aannames in kaart te brengen. Onze pilot opzet was natuurlijk anders dan jullie normale tests op festivals. Beide bedrijven waar we mee werkten hadden al een werkend product en daardoor ook al meer testervaring. De samenwerking met Innofest was alsnog van toegevoegde waarde, omdat je op die manier dieper in de risico’s van een testpilot duikt. 

De twee ondernemingen waar allebei al uit de startup-fase, dus op bepaalde punten waren zij al verder dan wat de testmethode kon bieden. Daarnaast hadden we te maken met tijdsdruk, waardoor we soms al stappen moesten zetten voordat we een follow-up sessie met Innofest hadden. Het toepassen van de testmethode is denk ik afhankelijk van hoe ver een partij is. Voor ons als gemeente was het zeer waardevol, omdat wij de test-expertise zelf niet hebben, het nieuwe inzichten geeft en je op scherp zet over belangrijke acties die je moet uitvoeren als je een pilot opzet. Je moet van tevoren goed bedenken welke onderdelen van de Innofest methode waardevol zijn bij het opzetten van je pilot. Dat hangt onder andere af van de fase waarin de onderneming zit, de testervaring die er al is en welke doelen een onderneming heeft.”

Wat zijn je dromen voor de Test Like the Best methode?

Mijn droom is dat Test Like the Best zich over de hele wereld verspreid en dat iedereen het kan gebruiken. Als we in een wereld zouden leven waarin mensen twee keer nadenken over het lanceren van een nieuw product, dan wordt de wereld daar een stuk beter van. Is mijn product goed genoeg, zitten mensen hier wel op te wachten? Europa is al een beetje gelukt, maar we willen verder: Zuid-Amerika, Azië, overal. En het zou helemaal te gek zijn dat het onderwijs deze methode adopteert en studenten erin les gaat geven. Helaas is de generatie die veel puinhopen moeten opruimen en als deze tool ze daarbij kan helpen zou dat fantastisch zijn. Als er een opleiding is die zegt: wij willen wel die pioniers zijn, laat je horen!

Wil jij ook leren testen like de beste? Neem dan contact op met oc.ts1721064930efonn1721064930i@adn1721064930il1721064930.

Meer dan 250 organisatie gingen je al voor, hieronder lees je hoe ze het vonden:

Website by HOAX Amsterdam