NL / EN
EN

februari 23, 2022

Je innovatie testen op een festival, wat levert dat op?

Leon Verstraeten, co-founder van de Zwolse startup &Cricket, kwam voor het eerst in contact met Innofest op Welcome to The Village. Op dat moment was er nog geen specifiek vraagstuk. ‘De echte vraag kwam pas later, maar er was wel al een soort behoefte om verder te ontwikkelen. We waren nieuwsgierig: wat vinden mensen eigenlijk van insecten? En waarom?’

Negen op de tien innovaties falen, omdat een prototype onvoldoende is getest voordat het de markt opgaat. Zonde, want deze innovaties zijn hard nodig om duurzame verandering in gang te zetten. Daarom helpt Innofest startups met het testen van hun product of dienst op festivals. Een voorbeeld hiervan is de Zwolse startup &Cricket. In 2018 testte &Cricket snacks op basis van insecten op Welcome to The Village en FestiValderAa.

Hier verkochten ze onder andere hun krekelfriet. ‘We wilde vooral testen of er animo was voor dit soort voedsel. We hadden wel aannames, bijvoorbeeld dat het mensen niet lukte om de drempel over te stappen. Deze aanname klopte voor een deel van de bezoekers, maar een ander deel stond er juist wel voor open om te proeven. Wel vaak onder voorwaarde dat de insecten zo onzichtbaar mogelijk waren. Onze friet bleek zelfs een hit en verkocht uit. Dat was voor ons een echt meetpunt en het bewijs dat het werkte. Ook werd er door Innofest een innovatietour georganiseerd, waarbij geïnteresseerden in groepjes langs kwamen om te proeven en vragen te stellen. Dit gaf ons nog meer een kijkje in het hoofd van de tester.’

Testen kan natuurlijk overal, maar wat is dan de toegevoegde waarde van testen op een festival? Voor Leon is dat heel duidelijk: ‘Mensen staan open voor alles. In combinatie met de begeleiding van Innofest kun je er heel veel uithalen. Zij doen er alles voor om jou nog nét een stapje verder te helpen. Bij ons zorgden ze er bijvoorbeeld voor dat we op verschillende  borrels ons product mochten serveren en ons verhaal konden doen. Dat is goed voor je netwerk, maar ook om na te denken over je verhaal. Waar sta je voor? Wat wil je vertellen met je product?’

‘Alle opgehaalde feedback kwam goed van pas op netwerkborrels of gesprekken met nieuwe connecties’ zegt Leon ‘Het is gewoon super handig om te ‘hebben’. Je kan namelijk echt wat zeggen over hoe de consument reageert op jouw product. Ook hebben we het gebruikt om een horecaplan te schrijven. Helaas kwam toen de klap van Covid-19. Maar dat betekende zeker niet het einde van &Cricket. We hebben het bedrijf verkocht en de nieuwe eigenaar heeft niet stilgezeten. Ik hoorde dat er plannen waren om naar de Horecava te gaan, dus ik verwacht zeker een comeback.’

&Cricket is tot nu toe de enige Zwolse startup die heeft getest met Innofest. Maar met project ValidatieLab Zwolle worden dat er zeker meer. Twee startups krijgen de kans om dit jaar te testen op Bevrijdingsfestival Overijssel en volgens Leon is zo’n test zeker aan te raden, in het specifiek in Zwolle: ‘Vooral op Bevrijdingsfestival Overijssel komt een heel gemiddeld publiek. Het is moeilijker om publiek in Zwolle te overtuigen van je innovatie, dan publiek in de randstad. Testresultaten die in Zwolle zijn opgehaald, zeggen veel over een kant die nog niet open staat voor vernieuwing. En dat is juist precies de kant waar verandering nodig is.’

Kom jij uit de regio Zwolle en wil je ook jouw product of dienst testen en doorontwikkelen? In 2022 test Innofest onder andere op Bevrijdingsfestival Overijssel op 5 mei. Aanmelden kan tot 7 maart via deze link.

Website by HOAX Amsterdam