NL / EN
EN

oktober 22, 2021

Blijven innoveren in coronatijden: Hoe doe je dat? – Drone Delivery Services

Drone Delivery Services (DDS) ontwikkelt een dienst waarmee goederen straks door de lucht kunnen worden vervoerd. De drone die op Vlieland wordt ingezet mag goederen tot wel 5 kilo kunnen dragen. Het eerste weekend van september ging DDS op Vlieland in gesprek met ondernemers en bewoners, om hun drone als bezorger van essentiële producten zoals medicijnen te testen. We spraken met Frans Hamstra, COO van DDS, over het opzetten van een nieuw bedrijf tijdens corona en het testen met Innofest: 

Heeft corona invloed gehad op de ontwikkeling van jullie bedrijf? 

We zitten nog in de opstartfase, dus het heeft niet heel veel invloed gehad. Wat we niet konden doen was het organiseren van evenementen die bijdragen aan de exposure van ons bedrijf en beeldvorming over drones. Dat hebben we wel gemist. We hebben testvluchten gemaakt, maar overleggen met ministerie, instanties en bedrijfsleven was tijdens corona veel lastiger te organiseren. Die bijeenkomsten zijn voor ons heel belangrijk, want er moet wet-en regelgeving ontwikkeld worden en daarvoor is het beter om periodiek live met elkaar in gesprek te gaan ipv online. 

Wat is volgens u het belang van innoveren? 

Elke stap die we zetten is een innovatie. Als we verder willen vliegen met onze drones en zwaardere pakketten willen vervoeren dan is innovatie noodzakelijk. We hebben een duidelijke roadmap met doelen opgesteld. We willen van 1 kilometer vliegen stapsgewijs doorgroeien naar 100 kilometer. Volgend jaar willen we ook de draaglast hebben verdubbeld, van 5 naar 10 kilogram en verder. Ook passagierdrones staan op onze angenda. We willen met schone drones vliegen die werken op waterstof of elektra en dat legt wat beperkingen op in de zin dat je afhankelijk bent van de ontwikkeling van dergelijke drones en toelating van waterstof in de lucht. 

Wat is volgens u het belang van testen van innovaties? 

Voor ons is testen een stuk marktvalidatie. Het is een klassiek verhaal: niemand zat te wachten op een mobiele telefoon, nu loopt iedereen ermee. Daarom onderzoeken wij nu of logistiek met drones het antwoord is op een vraag. Tot nu toe worden we daarin bevestigd, zoals bijvoorbeeld op Vlieland. 

Met elke vlucht die we maken willen we een stap vooruit zetten. We hebben onlangs op Groningen Airport Eelde procedures getest waarmee we een kilometer konden vliegen en dat is gelukt. De volgende test willen we vijf kilometer halen. Ook zetten we stappen vooruit met de luchtverkeersleiding op GAE en betrokken instanties. Stel dat er tijdens het testen op een vliegveld een keer een traumahelikopter uit moet vliegen bijvoorbeeld, dan moet de drone snel uit de lucht en daarmee test je de procedures die we samen hebben opgezet. Zo leren we elke keer weer iets. 

Wat vonden jullie van het testen op Vlieland? 

Daar waren wij positief verrast over. We hebben een goede sessie gehad met ondernemers en de lokale politiek. De testvlucht was ook geslaagd. Nu gaan we verder met valideren in andere delen van Noord-Nederland. 

Ook met Innofest testen? 

Van 18 t/m 26 juni 2022 vindt het TT Festival in Assen plaats. De organisatie stelt hun infrastructuur beschikbaar voor Noord-Nederlandse innovatieve ondernemers met een testvraag. Meer weten hierover? Check deze pagina. Aanmelden kan t/m 7 maart!

Meld je hier aan.

Website by HOAX Amsterdam