NL / EN
EN

november 20, 2020

Blijven innoveren in coronatijden: Hoe doe je dat? – Great Waves/Sensoty/Calix

Deze periode is voor sommige ondernemers net een survivalrun. Kwaliteiten die eerder mooi meegenomen waren, zijn nu van levensbelang. Is je complete doelgroep niet meer relevant? Zoek een nieuwe doelgroep en verander je product. Mag je niet meer open? Je bent bij deze een webshop. Gaat de deal waar je al zolang mee bezig was niet door? Blijf positief en zoek iemand anders. Samen met Founded Groningen gingen we in gesprek met drie alumni en vroegen hen naar hun ervaring.

Ruben Deddens – Sensoty

Wat is Sensoty voor innovatie en waarop heb je de innovatie destijds getest?

“Sensoty vertaalt bodem- en omgevingsresultaten die binnenkomen via een sensor naar adviezen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Tijdens FestivalderAa 2019 in Schipborg testten we de sensor met Innofest. Daar leerden we hoe hoog de sensor moest hangen voor de juiste dataverzameling en om de datasets zo klein mogelijk te maken, zodat het goed te verwerken is. Door Innofest kwamen we in contact met een groot netwerk en konden we uit veel verschillende locaties kiezen die dicht in de buurt van de realiteit komen.”

Hoe blijf je innoveren in tijden van corona?

De pieken en de bezoekersdrukten waar we op rekenden bleven vaak uit doordat festivals en evenementen niet door konden gaan. Daarom gingen we kijken naar wat we nog meer uit de sensoren konden halen. Inmiddels zijn we bezig met de sensor zo te ontwikkelen dat er op plekken waar het druk is te zien is of mensen afstand [kunnen] houden.”

 

Lars Boomsma – Calix

Wat kan je met de Calix en wat testte je op DGTL?

“Calix is een bekerhouder die je aan je riem of tasje vastmaakt, met het doel de transitie naar herbruikbare bekers makkelijker te maken. In 2019 testten we op DGTL [check de pilot hier]. Door die pilot maakten we het product eigenlijk helemaal klaar voor de markt. We weten nu hoeveel bezoekers ervoor over hebben en we hebben aanpassingen gedaan in het design. Door de test konden we potentiële samenwerkingspartners laten zien dat we het getest hebben en dat het werkt.”

Wouter Zijlstra – Greatwaves

Welke innovaties heeft Greatwaves getest met Innofest?

“In 2018 hebben we tijdens Welcome to The Village getest of onze 60GHz wifi-oplossing ook in een bosrijk gebied werkte. En afgelopen zomer hebben we met Innofest Test Teevee onze druktemeter getest, die op basis van verbonden apparaten in realtime kan zien hoe druk het op een bepaalde locatie is. Dat wilden we gebruiken om werknemers tijdens de coronacrisis te helpen om drukke plekken op het kantoor te vermijden.” 

Hoe belangrijk zijn je innovaties geweest in tijden van corona?

“Innoveren is eigenlijk altijd belangrijk, ongeacht de omstandigheden. Het daagt je namelijk uit om de dingen die je doet op een andere manier te bekijken. Soms komen daar hele mooie dingen uit, soms niet, maar dat doet niks af aan de waarde van wat je leert. We waren aan het begin van de pandemie best bang dat alles terug zou lopen, maar gelukkig bleef het druk. En de druktemeter was bedoeld als extra dienst voor onze klanten, maar uiteindelijk was de behoefte eraan toch een stuk minder dan we dachten. Dat geeft ook niks, want het was sowieso een mooie kans om te laten zien wat we kunnen.”

 

Ook met Innofest testen?

Van 13 tot 16 januari 2021 vindt het Groningse showcase festival ESNS – voornamelijk digitaal – plaats. De organisatie stelt hun infrastructuur beschikbaar voor Noord-Nederlandse innovatieve ondernemers met een testvraag. ESNS heeft – als belangrijkste showcasefestival van Europa – een enorm publiek en 150 man crew die bouwt aan de online omgeving. Meer weten hierover? Check deze pagina.

Test op ESNS

Website by HOAX Amsterdam