NL / EN
EN

november 14, 2020

Blijven innoveren in coronatijden: Hoe doe je dat? – Brain Fuel

“We hebben het super druk”, reageert Frans Scheepens, co-founder van Brain Fuel op de vraag hoe het met hem gaat. Aanvragen van mensen die brainstormsessies willen houden over onderwerpen als: Wat leren we van deze periode?; Hoe komen we de tijd door?; Hoe blijven we in contact? blijven komen. Corona heeft veel invloed op ondernemers. Founded Friesland en Innofest gaan in gesprek met Frans over hoe Brain Fuel blijft innoveren.

Brainstormen met emotie
Brain Fuel helpt – zoals ze zelf zeggen – van een ‘oké idee een heel goed idee te maken’, onder andere met behulp van brainstormkaarten. Deze kaarten dagen deelnemers uit om een probleem van een hele andere invalshoek te zien. In 2018 testten de oprichters een uitbreiding van hun kaartenset tijdens DORP, het zevendaagse innovatieprogramma voor de aanvang van Welcome to The Village (bekijk de pilot hier). De kaartenset bevatte al verschillende locaties, personages en objecten, tijdens de pilot werden ook ‘emotiekaarten’ toegevoegd.

Frans: “We zagen tijdens de test heel duidelijk wat wel en niet werkt aan onze brainstormkaarten. De emotiekaarten bleken bijvoorbeeld niet voor iedereen te werken, maar wanneer je mensen een duidelijk kader gaf, leverde het wel weer mooie ideeën op. Het testpubliek was vergevingsgezind en recht voor z’n raap. Normaal gesproken krijg je zulke feedback alleen bij klanten waar je een hele goede relatie mee hebt.”

“Normaal gesproken krijg je zulke feedback alleen bij klanten waar je een hele goede relatie mee hebt.”

Blijven innoveren in coronatijden
Ook Brain Fuel kreeg te maken met de impact van het coronavirus. “Eerst was onze agenda helemaal leeg, alle fysieke brainstorms die op de agenda stonden waren afgelast. Maar al snel maakten we de slag naar digitaal en zagen we een grote groei in de behoefte aan goede ideeën om met deze situatie om te gaan”, zo zegt Scheepens. “Het voelt als een blik in de toekomst, waarin er veel meer digitaal gebeurt en meetings veel korter zijn. We merken dat sommige sessies zelfs beter online werken omdat onder andere het vastleggen van zo’n sessie veel makkelijker is.”

“Soms werkt het online zelfs beter.”

Van ideeën naar concrete acties

“Waar we begonnen als brainstormtool, zijn we tegenwoordig meer en meer bezig met hoe we bedrijven verder kunnen helpen met innoveren en het concreet maken van ideeën. Dat deden we laatst bijvoorbeeld bij het evenement ‘Toukomst’ waarin 200 Groningers 900 ingestuurde ideeën bundelde tot 59 concrete projecten. We hebben het idee dat de toekomst alleen nog maar meer digitaal wordt. We moeten hierop inspelen en goed nadenken wat we on- en wat offline organiseren. Verder willen we meer en meer optreden als verbindende factor bij het behalen van de Sustainable Development Goals.”

Ook met Innofest testen?
Van 13 tot 16 januari 2021 vindt het Groningse showcase festival ESNS – voornamelijk digitaal – plaats. De organisatie stelt hun infrastructuur beschikbaar voor Noord-Nederlandse innovatieve ondernemers met een testvraag. ESNS heeft – als belangrijkste showcasefestival van Europa – een enorm publiek en 150 man crew die bouwt aan de online omgeving. Meer weten hierover? Check deze pagina.

Geef je op voor een test

Website by HOAX Amsterdam