NL / EN
EN

november 12, 2020

Blijven innoveren in coronatijden: Hoe doe je dat? – Cement Meppel

“Positief blijven is wel lastig, maar we moeten wel. De jongens kijken hoe wij op deze situatie reageren” Samen met Ik ben Drents Ondernemer interviewden we Innofest-alumni Frans ten Veen en Wouter van der Burg, oprichters van Cement Meppel. Hun organisatie zet jongens met een afstand tot de arbeidsmarkt in voor het opbouwen en afbreken van festivals en evenementen. Door de coronamaatregelen gingen veel van hun projecten niet door. In dit artikel vertellen zij hoe je blijft innoveren in tijden van COVID-19.

Van vrijwilligerswerk naar een bedrijf

“Dagbesteding is vaak een ondergeschoven kindje. We wilden dat de jongeren waar wij mee werken goede, maar ook zinvolle zorg hebben. Dat betekent niet vogelhuisjes maken, maar de handen uit de mouwen steken.” In 2017 testte Cement op Here Comes The Summer voor het eerst met het opbouwen en afbreken van festivals als dagbesteding (bekijk de pilot hier). “De pilot op Here Comes The Summer was vooral bedoeld om te onderzoeken wat de jongens vonden van het werk en of festivals er open voor staan. De resultaten waren heel positief. De deelnemers vonden het leuk. Het verbreed hun wereld, want wanneer je begeleid woont, is je wereld vaak klein. Ook het festival was enthousiast, Here Comes The Summer en Into The Great Wide Open zetten de samenwerking na de pilot voort en ook andere festivals zoals Hello Festival, Lentekabinet en Le Guess Who voegden zich bij het rijtje. De test met Innofest heeft ervoor gezorgd dat we van start-up naar bedrijf groeiden. Nog steeds opent het deuren wanneer we zeggen dat we met Innofest getest hebben.” 

“Dagbesteding is voor ons niet vogelhuisjes maken, maar de handen uit de mouwen steken.”

En toen waren er geen festivals meer…

“Door de coronacrisis gingen veel projecten niet door en het verhuur van materialen ligt bijna helemaal stil. De jongens missen de festivals enorm. Inmiddels hebben we alle verhuurmaterialen naar een leegstaand pand gebracht en gebruiken we onze locatie als autogarage, computerwerkplaats, houtwerkplaats en fietsenwerkplaats. We gaan door met onze missie: Door middel van werk zin geven aan het leven. De komst van corona heeft veel plannen die er al lagen versneld. Ook zijn we qua cliënten vanaf maart bijna verdubbeld. Dus corona heeft ook zeker positieve kanten. Het heeft ons als bedrijf gesterkt in er te zijn voor onze doelgroep, juist ook in moeilijke tijden. De gehele lockdown zijn we open gebleven en hebben we een plek geboden om te kunnen werken, maar ook je zorgen te kunnen delen.”

"Nog steeds opent het deuren wanneer we zeggen dat we met Innofest getest hebben.” 

Ook met Innofest testen?

Van 13 tot 16 januari 2021 vindt het Groningse showcase festival ESNS – voornamelijk digitaal – plaats. De organisatie stelt hun infrastructuur beschikbaar voor Noord-Nederlandse innovatieve ondernemers met een testvraag. ESNS heeft – als belangrijkste showcasefestival van Europa – een enorm publiek en 150 man crew die bouwt aan de online omgeving. Meer weten hierover? Check deze pagina.

Meld je aan voor een test

Website by HOAX Amsterdam