NL / EN
EN

april 9, 2020

Nieuwsbrief april: Innofest hackt de coronacrisis, DGTL gaat digitaal

De maand april geldt normaal gesproken als de start van het Nederlandse festivalseizoen. Helaas is er van ‘normaal gesproken’ even geen sprake. Dus was het team van Innofest de afgelopen week niet druk met de laatste voorbereidingen van festivaltests, maar wel met een ander project: Hack the Crisis. En er zijn meer lichtpuntjes, zoals DGTL dat komend weekend tóch doorgaat als virtueel festival.

Wat drie weken geleden als een hoopvol project in Estland begon, heeft zich inmiddels als een olievlek over de wereld verspreid. Van Australië tot India, van Madagascar tot Denemarken: Hack the Crisis, een online innovatiemarathon om met oplossingen te komen voor de coronacrisis, is inmiddels in zo’n 70 landen georganiseerd en vanaf vandaag vindt er met The Global Hack zelfs een mondiale editie plaats. Afgelopen weekend was Nederland aan de beurt. Voor Innofest een mooie manier om ook in deze vooralsnog festivalloze periode (toekomstige) startups te helpen met het maken van impact.

Nagenoeg het hele team van Innofest was bij de organisatie betrokken: van het werven van deelnemers, sponsoren en partners, het vullen van de website, begeleiden van de uiteindelijke teams tot aan PR, productie en het presenteren van de livestreams. Ook vanuit ons netwerk waren diverse partijen betrokken, waaronder Innofest-alumni Spacetime Layers en Great Waves. We mochten het kantoor van Eurosonic Noorderslag gebruiken als hoofdkwartier. Hoax, onder meer verantwoordelijk voor de Innofesthuisstijl, beheerde de website. Oud-Innofestdirecteur Anna van Nunen was mentor van AnalysisMode, de winnaar in de categorie Zorg & Welzijn. En Hooman Nassimi, oprichter van New Faces, zat in één van de winnende teams en bedacht met Roodkappje een app om vrijwilligers als bezorgers aan buurtwinkels te koppelen.

Tijdens de livestream van zondagavond koos de jury uiteindelijk vier winnaars, in categorieën rond zorg, mkb-steun, afstandsonderwijs en logistiek. Naast Roodkappje en AnalysisMode, dat mensen via gamification laat helpen een te vinden coronavaccin, waren dit Ediya en PPlcert. Zij bedachten respectievelijk een manier om leerkrachten via online challenges te helpen hun leerlingen te motiveren in deze tijd van langdurig afstandsonderwijs, en een platform waarmee de zorggemeenschap sneller de betrouwbaarheid van nieuwe medische producten kan bepalen. Bekijk de finalisten van Hack the Crisis en andere projecten op het platform van Corona Community Care. Hier stellen de diverse initiatieven zich voor en geven ze aan welke hulp ze eventueel nog kunnen gebruiken.

DGTL gaat digitaal
De coronacrisis raakt zowat alle sectoren, maar zeker de festivalsector. Voor de festivals die vroeg in het seizoen gepland staan, zoals DGTL en Here Comes the Summer, betekenden de kabinetsmaatregelen om het virus te bedwingen een flinke streep door de rekening. Het is dan ook mooi om te zien dat de organisatie van DGTL een manier heeft gevonden om komend weekend tóch nog door te gaan. Niet in de lentezon, wel online als ‘the world’s biggest living room festival’. Ook Oerol, dat gepland stond van 12 tot 21 juni, is op zoek naar een alternatieve vorm voor het festival, zo liet de organisatie al weten. Alle andere festivalorganisaties voor wie het vooral nog onzeker is hoe de nabije toekomst eruitziet: heel veel succes!

Website by HOAX Amsterdam