NL / EN
EN

mei 10, 2024

Wie testen er op het Bevrijdingsfestival Utrecht 2024?

Bevrijdingsfestival Utrecht is een testlocatie voor innovaties die de wereld een betere plek maken. Lees verder om erachter te komen welke innovaties er hebben getest!

BikeFlip

BikeFlip biedt een abonnement op refurbished kinderfietsen. Deze fietsen worden opgeknapt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor zij weer zinvol werk kunnen doen. Dit initiatief draagt bij aan het verminderen van uitstoot en vervuiling door een duurzaam alternatief te bieden voor nieuwe fietsen uit China. Hierdoor worden ook de milieu-impact van productie en transport geminimaliseerd.

Op Bevrijdingsfestival Utrecht gingen de oprichters van BikeFlip in gesprek met bezoekers en nodigden ze hen uit om hun ideale refurbished fiets samen te stellen. Tijdens dit evenement maakten ze gebruik van de tool Woolmapping om de wensen van de bezoekers in kaart te brengen en te analyseren. Zoals BikeFlip zelf zegt: “De kracht van Innofest want daar hadden we zelf niet aan gedacht.”

Leafy

In steden is groene ruimte vaak schaars en gemeenten bezuinigen steeds vaker op stedelijk groen. Dit leidt tot problemen zoals wateroverlast, hittestress, slechte luchtkwaliteit en minder biodiversiteit. Leafy biedt een oplossing met hun groene gevelpanelen, die tal van voordelen bieden

Leafy’s panelen zijn biobased, modulair en licht van gewicht dankzij hydroponisch tuinieren, waardoor geen aarde nodig is. Ze zijn eenvoudig te installeren en direct groen. Leafy onderzoekt ook hoe groen bijdraagt aan het welzijn van mensen door vergelijkende studies tijdens evenementen. Hiermee willen ze aantonen dat meer groen leidt tot een beter welzijn. Leafy maakt steden duurzamer en leefbaarder met hun innovatieve groene gevelpanelen.

Planetpod
Wist jij dat meer energie opwekken dan je gebruikt niet altijd gunstig is? Soms komt het zelfs voor dat je hiervoor een bedrag aan je energieleverancier moet betalen. Als oplossing hiervoor is de Planetpod ontwikkeld. Deze eerste in Nederland ontwikkelde AI-thuisbatterij is gemaakt van gerecycled materiaal, slaat zonne-energie op, levert energie aan het huis wanneer nodig, en verkoopt overtollige energie automatisch met winst. 

CoCoTimber

Kokoshout, een revolutionair hardhoutproduct ontwikkeld door CoCoTimber, wordt gewonnen uit overvloedige palmbomen in Mozambique. CoCoTimber zorgt voor de herbeplanting van gerooide bomen, waardoor de lokale economie kan profiteren van vruchtdragende palmbomen. Met hun product biedt CoCoTimber een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en andere bouwmaterialen. 

MAE
In een ideale wereld zou iedereen optimaal van muziek kunnen genieten zonder het risico op gehoorschade. Door een sieraad aan een oordopje te koppelen, wil MAE het dragen van gehoorbescherming aantrekkelijker maken en zo gehoorbeschadiging helpen voorkomen. Tijdens het festival willen ze erachter komen waar het taboe op het dragen van gehoorbescherming onder jongeren eigenlijk vandaan komt, en of dit voorkomen kan worden door ze hun eigen ooraccessoires te laten samenstellen. 

WOKEbot
Hoe kan een robot helpen met het voeren van lastige gesprekken? Dat is waar de onderzoekers van de Hogeschool Utrecht benieuwd naar zijn. Ze nodigen festivalbezoekers uit om deel te nemen aan hun unieke experiment met de WOKEbot en te ervaren hoe technologie kan bijdragen aan een inclusievere samenleving. Deelnemers kunnen ontdekken hoe een sociale robot de manier waarop mensen met elkaar communiceren kan beïnvloeden.

 

Deze tests worden mede mogelijk gemaakt door: Innofest, Bevrijdingsfestival Utrecht, Hogeschool Utrecht, Gemeente Utrecht, ROM Utrecht Region, Goeie Grutten

Website by HOAX Amsterdam