NL / EN
EN

april 11, 2024

De festivalervaring van laaggeletterden verbeteren

Nederland kent zo’n 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit heeft grote gevolgen: als je laaggeletterd bent, is het moeilijker om een baan te vinden of je geldzaken te doen. Maar wat betekent het voor je festivalervaring? Tijdens Welcome to The Village in 2022 en de Popronde in 2023 gingen verschillende Taalambassadeurs – mensen die de stap hebben durven zetten om beter te leren lezen, schrijven en rekenen – onderzoeken hoe toegankelijk, laagdrempelig en inclusief festivals zijn. We spraken Jint Hoeksema, Coördinator Taalambassadeurs Groningen, over het werk dat zij doen en hoe zij ervoor willen zorgen dat festivals inclusiever worden.

Taalambassadeurs zijn mensen die zelf moeite hadden met lezen of schrijven en hulp hebben gezocht om deze vaardigheden te verbeteren. Nu inspireren ze anderen door hun verhaal te delen en organisaties te helpen door de ogen van een laaggeletterde te kijken. Jint legt uit: “Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en daarbij hulp hebben gezocht, zijn de beste mensen om anderen te motiveren. Ze kunnen mensen in hun omgeving aansporen om hulp te zoeken en tijdens trainingen vanuit hun eigen perspectief spreken.”

Festivals voor iedereen
Laaggeletterdheid brengt diverse uitdagingen met zich mee, zoals moeite met het maken van afspraken, het gebruiken van openbaar vervoer, en alles wat online geregeld moet worden. Dit kan hun wereld aanzienlijk verkleinen. Bij het verbeteren van de festivalervaring voor laaggeletterden ligt de nadruk daarom vooral op toegankelijkheid en begrijpelijkheid van informatie. Jint legt uit: “Het vinden van de locatie, het begrijpen van het programma en de weg vinden op het festivalterrein zijn al uitdagend genoeg voor deze groep mensen.”

Taalambassadeurs bezoeken tijdens festivals verschillende activiteiten en filmen hun ervaring. Op deze manier wordt duidelijk waar ze tegenaan lopen. “Door deze informatie na afloop te bespreken met de festivalorganisaties willen we samen concrete verbeteringen in de toegankelijkheid van evenementen voor elkaar krijgen,” aldus Jint. 

Nog genoeg te doen

Hoewel er al veranderingen zijn doorgevoerd, zoals duidelijkere informatie op festivalwebsites, kan er nog veel verbeterd worden. Zo bleek vorig jaar tijdens Noorderzon bijvoorbeeld dat zij plotseling de grote blauwe I bij het informatiepunt hadden veranderd naar oranje. Daardoor was het geen herkenbaar symbool meer voor de taalambassadeurs. “Naar aanleiding van deze feedback van de ambassadeurs gaat Noorderzon het voor de komende editie gelijk aanpassen,” vertelt Jint. 

Behalve met festivals hebben de Taalambassadeurs gewerkt met Randstad, de  Hanzehogeschool, het UMCG, Erasmus MC en de Rijksuniversiteit Groningen. Jint: “Vaak komen deze organisaties bij ons met hun brieven, die willen ze laten checken. En in het ziekenhuis zijn we met een mysterypatiënt op pad gegaan. De inhoud van een uitnodigingsbrief, aanmelden bij balie, de weg vinden in het ziekenhuis, hoe gaat dat eigenlijk? Dat staat bij heel veel organisaties nog in de kinderschoenen en wij kunnen ze daarbij helpen.” 

Waardevolle test 

Tijdens Welcome to The Village en de Popronde testten de Taalambassadeurs of filmen een goede manier is om te ontdekken waar laaggeletterden tegenaan lopen. “We lieten de ambassadeurs een vlog maken, maar uiteindelijk werkt het toch beter om zelf te filmen. Zo kunnen we beter laten zien wat ze echt meemaken. Soms schamen mensen zich dat ze iets niet begrijpen, en als ze dat zelf vloggen dan maken ze er een mooier verhaal van,” vertelt Jint. Van tevoren was ze bang dat de festivals een te grote belasting zouden vormen voor de ambassadeurs. Dat was gelukkig niet het geval. “De wereld wordt juist echt voor ze vergroot. Ze krijgen meer zelfvertrouwen om zelfstandig dingen te doen. Dat is het allermooiste wat we hebben bereikt. Ik kreeg gister toevallig nog een berichtje van een ambassadeur: Wanneer gaan we weer naar een festival, want ik vond het zo leuk!”

Website by HOAX Amsterdam