NL / EN
EN

januari 31, 2024

Sociaal en duurzaam innoveren in Utrecht

Met het ValidatieLab Utrecht werken de Gemeente Utrecht en Innofest samen om het ecosysteem van start- en scale-ups in de regio Utrecht versterken. Centraal hierbij staat de energietransitie en een gezond gebouwde omgeving, thematiek die Utrecht net als de rest van Nederland de komende jaren voor grote uitdagingen stelt.

Op 14 september vormde Crossroads het eerste living lab in 2023 waar een Utrechtse ondernemer een testcase uitvoerde. In november testten nóg drie ondernemers hun innovaties tijdens muziekestival Le Guess Who?. Je leest er hier alles over.

Heb jij een onderneming in de regio Utrecht en wil jij je duurzame of sociale innovatie met ons testen? Je kunt je nog aanmelden tot 5 februari!

Een app die sparen leuk en makkelijk maakt

De app van Sofie maakt sparen leuk en makkelijk door gebruik te maken van dagelijkse gedragsprikkels. Want sparen wordt pas echt leuk als je het doet op een manier die bij jou past. Tijdens Crossroads testte Sofie de techniek achter de app en de gebruiksvriendelijkheid. Ook keken ze naar de functie om locatiegebonden te sparen. Hierbij zet je geld opzij op basis van je locatie (een trigger). Stel je voor: wanneer je je kind naar school brengt, reserveer je automatisch geld voor diens studie. Het is een innovatieve manier om sparen te integreren in je dagelijkse routine en je doelen gemakkelijker te bereiken.

Astrid Bruinsma-Eggink van Sofie: “De informele sfeer van het evenement maakte het gemakkelijker om mensen aan te spreken. Als bezoekers in de rij stonden voor eten waren ze bijvoorbeeld eerder bereid om enkele korte vragen te beantwoorden. Elisha van Innofest dacht uitstekend met ons mee, waardoor we ons testplan vooraf konden verfijnen. Hierdoor haalden we meer uit de tests dan we oorspronkelijk hadden verwacht. We ontvingen niet alleen feedback over de technische aspecten van de app, maar ook waardevolle inzichten over financiële kwesties en de gebruiksvriendelijkheid. Door de handelingen en reacties van gebruikers te filmen, konden we direct aan de slag met het verbeteren van de app. Dit leverde nieuwe inzichten op, zoals de behoefte aan een eenvoudige manier voor gebruikers om een activatiecode te kopiëren, zodat ze sneller door het aanmeldproces kunnen gaan. De verbeterpunten hadden we vrij snel uitgewerkt en binnen 12 dagen stond onze eerste release met vier verbeteringen al live.”

Innovaties in de schijnwerpers op Le Guess Who?

Muziekfestival Le Guess Who? fungeerde in november als proeftuin voor drie duurzame en sociale innovaties: MesjokkeKairos en Sealed Cycle.

Carly Rutten, festivalproducent van Le Guess Who?: “Door met Innofest samen te werken kunnen ondernemers hun innovaties met ons testen bij een groot publiek, zodat deze na het festival doorontwikkeld kunnen worden. Dit past volledig binnen onze doelstellingen en onze wens om meer duurzame ideeën en bedrijven te ondersteunen. We verwelkomden een diverse groep verrassende innovators, die verder gaan dan enkel duurzame verpakkingsideeën, die er al zoveel zijn.”

Slim afval scheiden

Sealed Cycle testte hun prullenbak die afval scheidt met behulp van AI. Eigenaar Thomas Voets: “We hebben dit weekend getest hoe mensen omgaan met onze afvalbak en hoe gebruiksvriendelijk deze is. Omdat er een divers publiek was hebben we enorm veel geleerd van de interacties met bezoekers van Le Guess Who? Zo hebben we kunnen zien wat wel en niet werkt en hoe we de gebruiker kunnen helpen om elk stuk afval in de correcte bak te gooien. Al deze interacties geven ons een beeld van hoe we het product zo kunnen ontwerpen dat iedereen er goed mee om kan gaan. Met die informatie gaan we ons product verder doorontwikkelen, om uiteindelijk overal nauwkeurige bronscheiding mogelijk te kunnen maken.”

Radicaal duurzame bank

Wist je dat alleen al in Nederland jaarlijks 247 miljoen kilo aan meubelafval afgevoerd en verbrand wordt? Slechts 10% van deze enorme berg meubels wordt gerecycled. Kairos ontwikkelde daarom een modulaire bank, zodat-ie een leven lang mee kan. Tijdens Le Guess Who? onderzochten ze samen met bezoekers hoe ze hun missie het beste over kunnen brengen.

De reacties waren overwegend positief, vertelt eigenaar Thijs van Bemmel: “Het ingesproken audiofragment over de bank werd goed ontvangen, al waren er ook veel Engelstalige bezoekers die het verhaal helaas niet konden volgen. Desondanks kregen we veel nuttige feedback. De bezoekers van het festival wisten nog niets van onze bank. Sommigen hadden daarom een iets enthousiaster verhaal verwacht, terwijl het fragment juist met een zachte en rustige stem is ingesproken. De rustige stem sloeg juist wel aan bij de mensen die het meest enthousiast waren over het concept. Het was grappig om te merken dat niet iedereen wist dat de test om de bank draaide en dat de bank vanuit de ik-vorm tegen ze ging praten via het audiofragment. We gaan alle verzamelde gegevens de komende tijd analyseren. Voor ons is vooral interessant of mensen die overwegen een bank aan te schaffen, zich ook betrokken voelen bij duurzaamheid. Op basis van deze analyse zullen we de audiofragmenten aanpassen die we op verschillende locaties gebruiken. Hiermee hopen we snel op te kunnen schalen.”

Eerlijke chocolademelk

Mesjokke testte hun (h)eerlijke chocola in de vorm van warme chocolademelk. Deze wordt gemaakt van bijzondere cacaosoorten, waarvan de smaak afhangt van het land van herkomst, de bodemsoort en de fermentatiemethode. Mesjokke betaalt twee tot drie keer zoveel voor deze cacao en zorgt ervoor dat de omstandigheden waaronder deze geproduceerd wordt goed zijn.

Eigenaar Per Vonk testte welke receptuur de voorkeur heeft van de festivalbezoekers en hoeveel mensen willen betalen voor een kop van hun duurzame & sociale chocolademelk. “De reacties liepen uiteen. Er zijn mensen die het concept heel tof vinden en mensen die echt moeten wennen aan de smaak. Die vinden het bitter of te zoet, afhankelijk van wat ze al kennen. De meeste mensen willen €4,40 betalen voor een kop, dat is ook wat de meeste koffiebarren rekenen. Het is mooi om die bevestiging te krijgen.”

Heb jij een onderneming in de regio Utrecht en wil jij je duurzame of sociale innovatie met ons testen?

Je kunt je nog aanmelden tot 5 februari!

Website by HOAX Amsterdam