NL / EN
EN

januari 25, 2024

Noord-Nederlandse innovators in de spotlights op Eurosonic Noorderslag

Al zeven jaar op rij biedt Eurosonic Noorderslag (ESNS) een podium aan duurzame en sociale ondernemers. Met hulp van Innofest krijgen zij de kans om hun baanbrekende prototypes te testen bij het enthousiaste festivalpubliek. En deze traditie zet zich voort, want ook afgelopen weekend testten vier veelbelovende ondernemers uit het noorden hun innovaties tijdens het festival.

PlantJeBandje: duurzame festivalbandjes

Jaarlijks belanden in Nederland meer dan 100.000 kilo plastic bandjes op de afvalberg. Plantjebandje brengt hier verandering in met festivalbandjes waar hennep- en bloemzaden in verwerkt zijn. Na een succesvolle test op Paradigm Festival introduceerden ze een duurzamere sluiting, die tijdens ESNS werd getest door het personeel. De reacties waren overwegend positief.  

“We hebben veel feedback verzameld, de ontwikkelaars van de sluiting gaan er gelijk mee aan de slag,” aldus Bert Venema van PlantJeBandje. “Er heeft zich zelfs een subsidieverstrekker gemeld, die ons mogelijk kan helpen met de verdere ontwikkeling.” Bert en zijn team gaan een aantal verbeteringen doorvoeren naar aanleiding van de testresultaten: “We gaan met onze bloemzaadjesleverancier om tafel om te kijken of er een meer waterbestendig papier bestaat voor de zaadjes. Het mag natuurlijk geen plastic bevatten.” Hij vervolgt: “Onze bandjes met bloemzaadjesmix voor bijen en vlinders zijn al een stap vooruit in duurzaamheid en biodiversiteit, maar we willen altijd blijven innoveren.” Ook kwam hij op het idee om een QR-code op het bandje te drukken, die info geeft over het festival. “We hebben het gelijk geprobeerd, en het werkt! Door de structuur van de polyester bandjes van het festival was dit niet mogelijk, maar met ons duurzame materiaal kunnen mensen nu eenvoudig informatie ontvangen via de QR-code. Fantastisch, toch?” Tot slot deed zich nog iets onverwachts voor tijdens de test: “De kou bleek een impact te hebben op de enzymen in het materiaal. Dit is een belangrijk gegeven om mee te nemen in de verdere ontwikkeling van de sluiting. We hebben veel geleerd over hoe het materiaal zich in de praktijk gedraagt.”

Blousem: van ouderen leren hoe je kleding repareert

Blousem organiseerde een succesvolle kledingreparatie-workshop in Forum Groningen. Ze koppelden jongeren aan ouderen die hen alles leerden over het repareren van kleding. De woolmapping-test trok veel aandacht en leidde tot meer dan 50 respondenten. “De samenwerking tussen jongeren en ouderen verliep heel natuurlijk. Naast de uitleg over het repareren hebben we ook gesprekken opgevangen waarbij het ging over studies, hobbies en andere interesses. Dat was natuurlijk precies wat we van tevoren hoopten. ” Aldus Lisan Stolp, samen met Eike van der Weele co-founder van Blousem. Jongeren gaven na afloop aan een gevoel van verbondenheid te ervaren. Lisan vertelt: “Van een aantal ouderen hoorden we dat ze het erg leuk vonden om te zien hoe blij en trots de jongeren waren op hun (grotendeels) zelfgemaakte kleding.” Uit de test bleek dat 85% van de jongeren interesse heeft in het leren repareren van kleding. De betalingsbereidheid varieerde. Studenten dachten aan 8-15 euro en jonge professionals wilden tot wel 30-40 euro per uur betalen. “De test bevestigde dat de activiteit bijdraagt aan verbinding tussen jong en oud, wat een belangrijke factor is in het voorkomen van eenzaamheid. De volgende stap is om te onderzoeken welke workshop-opzet de beide doelgroepen het meeste aanspreekt: 1-op-1 of in groepsverband. Ook willen we kijken of we dit in samenwerking met woonzorgcentra kunnen organiseren. Daarnaast spelen we met het idee om een ‘ouderen-poule’ te creëren, die we kunnen benaderen als Blousem gevraagd wordt om een workshop te geven op een event.”

Albird: slimme sensoren in koelingen

Alleen in de horeca wordt jaarlijks al 55,4 miljoen kilo voedsel verspild. Albird biedt een oplossing met een app die verbonden is met slimme sensoren. Zo maken ze  constante temperatuurcontrole in koelingen en vriezers mogelijk. Tijdens ESNS testten ze deze innovatieve sensoren backstage bij de crewcatering.

Albert Duursma is de founder van Albird: “Het testen was echt super. We hebben veel nieuwe dingen geleerd en aannames gevalideerd.” Dit ging niet zonder uitdagingen: “Niet iedereen was enthousiast om mee te doen met de test. Sommige cateraars wilden mij niet over de vloer hebben, omdat ze wisten dat ze de temperatuur niet op orde hadden.” Ook werd duidelijk dat de hardware versimpeld moet worden. “Ons systeem bestond uit allerlei snoertjes en twee losse apparaatjes, dat installeert niet lekker. Daar moeten we een plug-and-play-systeem van maken.” Tijdens interviews met eindgebruikers werden waardevolle inzichten opgedaan. “Mensen willen graag sensoren in de koeling om de temperatuur op orde te houden. Wat veel terugkwam is dat men meldingen wil krijgen als de temperatuur te hoog is.” Albert gaat de komende tijd hard aan de slag met al deze inzichten. “We gaan de app nog veel efficiënter en leuker maken voor horecaondernemers.”

Thunderboom Records: de toekomst van muziek met AI en AR

Toekomstmuziek! Thunderboom Records ondersteunt getalenteerde artiesten via Artificial Intelligence en Augmented Reality. Tijdens ESNS testten ze verschillende AI- en AR-tools. Ze wilden weten hoe artiesten deze zouden toepassen. Zo geven ze iedere muzikant in Nederland gelijke kansen en middelen om veilig en autonoom te werken met de nieuwste technologie.

Joost de Boo, medeoprichter van Thunderboom Records, concludeert na zijn gesprekken met artiesten op ESNS dat nog maar weinig van hen gebruikmaken van nieuwe technologieën zoals AI of AR. Dit komt door zowel tijdgebrek, hoge kosten of gebrek aan kennis: “Hoewel artiesten niet bang zijn dat AI hun live optredens zal overnemen, zijn velen sceptisch over de creatieve mogelijkheden van technologische tools, vooral met betrekking tot privacy en intellectueel eigendom,” aldus Joost.

Wanneer artiesten werd gevraagd om ongeacht budget of technische beperkingen met toepassingen te komen, veranderde het gesprek. “Deze brainstormsessies resulteerden in waardevolle input die nu wordt geïntegreerd in onzeOpen Culture Tech toolkit. Denk aan een controlepaneel (bijvoorbeeld via MIDI of voetpedaal) voor visuals en een eenvoudige applicatie om 2D-afbeeldingen (zoals albumhoezen) om te zetten in driedimensionale versies voor video’s of AR.”

Interessante gesprekken werden ook gevoerd met artiesten die al met nieuwe technologie werken, zoals de Duitse band Wax Musem. “Zij brengen een videogame uit waarin bandleden als gamepersonages verschijnen. Spelers moeten op zoek naar een verborgen discobal. Dit kan ook toegepast worden bij hun live concerten. Het ‘verbergen’ van 3D-objecten zal zeker worden onderzocht als functie in onze AR-app.”

Volta Energy: emissieloze energie

Ook Volta Energy was van de partij. Zij komen niet uit het noorden, maar deden mee in het kader van onze samenwerking met Goeie Grutten. Volta Energy zet met hun waterstof-aggregaten de eerste stap naar emissieloze energie. Tijdens ESNS leverden ze stroom aan de nightlinerbus waar BumaStemra workshops gaf.  

Jeroen Clement en Thomas Tikken van Volta Energy vonden het testtraject zeer waardevol: “We hadden wat uitdagingen met de vergunningsaanvraag. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt, dus dat leverde veel nuttige informatie op. We moeten er in de toekomst voor zorgen dat we eerder beginnen met de aanvraag. Ook om alles goed af te stemmen met de brandweer. Maar uiteindelijk stond ie, dus het is goed gegaan.” Ook om alles logistiek voor elkaar te krijgen was een interessante test: “Bij een dieselaggregaat kun je zelf brandstof aanvullen, maar voor waterstof heb je externe partijen nodig. Hoe we dat op korte termijn voor elkaar kunnen krijgen was goed om te testen.”

Bij het aansluiten en testen van de aggregaat deed zich een onverwachte situatie voor. “Het was fijn dat het koud weer was, want we hadden onderdelen ingekocht die bij eerdere tests lekdicht leken. Maar door de kou gingen deze toch een beetje lekken. Dat komt waarschijnlijk omdat staal krimpt als het koud wordt, dat hadden we niet voorzien. Ons eigen materiaal bleef gelukkig lekdicht. Met deze resultaten gaan we terug naar leveranciers van bepaalde componenten: hoe kan dit, hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? De aggregaat werkte verder super, we konden alle functionaliteiten goed testen.” De afnemer van de stroom was ook tevreden, want hij kreeg goed inzicht in hoeveel stroom hij gebruikt: “Met een dieselaggregaat kun je niet zien hoeveel je verbruikt, bij ons wordt dat heel precies bijgehouden. Uiteindelijk verbruikte de bus veel minder dan gedacht.”

De test trok ook de aandacht van lokale overheden. “De Gemeente Assen en Gemeente Groningen waren geïnteresseerd en willen met ons in gesprek.”

Website by HOAX Amsterdam