NL / EN
EN

januari 24, 2024

Statieheld in de praktijk

In Nederland ontbreekt het aan voldoende inleverlocaties voor blikjes en flesjes, waardoor afval op straat of in prullenbakken belandt. Hoewel er inleverboxen zijn, bieden deze geen directe geldteruggave. Statieheld introduceert een slimme automaat voor on-the-go locaties waar je direct blikjes en flesjes kunt inleveren in ruil voor statiegeld via een Tikkie.

Statieheld heeft in 2023 op Mysteryland getest en daarnaast ook onze Innofest Fuck-up Award gewonnen. Wij spraken Valerie van Zuijlen, CEO van Statieheld over hun testresultaten, de Fuck-up award en hun lopende projecten.

Hoe gaat het met jullie sinds de test op Mysteryland?

Goed! Tijdens Mysteryland stonden we bij de ingang en hadden we een aanhangwagen vergroot naar een dubbele Statieheld-unit. Onze testvraag was of zowel onze on-the-go als mobiele unit schaalbekwaam was, of het meteen duidelijk was dat je blikjes of flesjes kan inleveren en of het makkelijk werkte.

De test verliep voorspoedig, maar we liepen ook tegen wat dingen aan. Zoals dat internationale bezoekers hun geld niet konden terugkrijgen, omdat Tikkie via IBAN werkt, dus zij doneerde direct. Ook leest niet iedereen, dus gooiden zij hun blikje of flesje direct in de Statieheld in plaats van dat ze hun blikje of flesje eerst scanden.

Jullie hebben laatst de Fuck-up award van Innofest gewonnen. Wat was jullie fuck-up?

Een van onze sensoren werkte niet waardoor we een andere sensor moesten uitzetten. Hierdoor kon je je blikje en flesje heel vaak scannen en heel veel geld terugkrijgen zonder een flesje in te leveren. Een influencer had hier een TikTok-filmpje van gemaakt en dat heeft toen zo’n 60.000 views gekregen! Gelukkig hebben we deze fout toen ontdekt in plaats van in de ‘echte wereld’. Ook heeft het filmpje ons veel bekendheid gegeven. Falen levert je dus ook veel op!  

Wat hebben jullie met de testresultaten gedaan?

We hebben de Statieheld unit meerdere upgrades gegeven en het proces vergemakkelijkt. Voorheen gooide mensen weleens direct hun blikje of flesje erin, nu hebben we een implementatie waarbij de fles of het blik eerst in onze innamekoker wordt vastgehouden en bij “goedkeuring” de klep pas opengaat. Ook is er de optie in beeld die vraagt of je het wil doneren of het statiegeld uitbetaald wil krijgen. 

Met welke projecten zijn jullie nu bezig?

We zijn nu druk bezig met een nationale pilot die 1 februari van start gaat. Er staan dan 20 units door heel Nederland op verschillende locaties, denk aan plekken zoals dierentuinen, ziekenhuizen, tankstations, scholen en een aantal supermarkten. We werken er naar toe om de pilot op te schalen en te laten zien dat dit de oplossing is voor de on-the-go locaties. Om zo de recycling te bevorderen. Ook zijn we door andere festivals gevraagd om daar met onze units te staan.

Dat klinkt geweldig! Wat is jullie toekomstvisie voor Statieheld?

We willen hét on-the-go statiegeldautomaat worden in Nederland. Ook hopen we samen te werken met Statiegeld Nederland! Onze test met Innofest heeft ons grote vaart gegeven in onze ontwikkeling.

 

Website by HOAX Amsterdam