NL / EN
EN

december 20, 2023

Impact maken: Biosphere Solar

Zonnepanelen zijn moeilijk te repareren en niet recyclebaar doordat ze aan elkaar worden gelijmd, dit leidt tot een enorme hoeveelheid afval. Biosphere Solar gelooft dat circulaire en eerlijke zonnepanelen de norm moeten zijn in de PV industrie. Afgelopen zomer, op de Zwarte Cross konden bezoekers hun telefoon opladen met groene energie van de zonnepanelen van Biosphere. De testvraag was of mensen bereid waren om te investeren in eerlijke en circulaire zonnepanelen. Het resultaat was verrassend: bezoekers vonden het belangrijk, maar waren zich niet bewust van het probleem. Verder gaven ze aan dat vooral kwaliteit en prijs het belangrijkste is. Wij spraken Siemen Brinksma, CO-founder van Biosphere Solar over welke stappen ze hebben ondernomen na hun test op Zwarte Cross.

Ondanks dat ze een beetje tegenvielen, wat hebben jullie met de resultaten gedaan? En hoe gaat het nu met jullie?  

Onze testlocatie was naast een glamping, en de meeste bezoekers daar hadden over het algemeen een hoger inkomen. En ook – bleek uit onze testresultaten – zaten ze vrij rechts op het politieke spectrum. We denken dat er met een andere doelgroep misschien wel een hele andere uitkomst was geweest, dus daar willen we nog onderzoek naar doen. Het heeft ons ook aan het denken gezet over de hele consumentenmarkt en of het handig is om daarmee te beginnen als kleine startup. We hebben een businessplan geschreven en daar kwam uit naar voren dat het mogelijk makkelijker voor ons is om in het B2B-segment te starten. Daarvoor zijn we nu in gesprek met grote energiebedrijven die doelen op circulariteit en vanuit daar hopen we dat ze innovaties willen steunen om mee samen te werken. 

 

Met welke projecten zijn jullie nu bezig? 

We hebben nu twee veelbelovende pilots, waarvan er één al actief is en de andere, genaamd ‘Start-up in Residence’, in ontwikkeling. De gemeente Den Haag wil dat we de eerste leveranciers worden voor een kleinschalig elektriciteitsnetwerk bij Scheveningen strand, aan de noordkant van de haven. Dit netwerk wekt energie lokaal op en kan ook gebruikt worden door lokale ondernemers.

 

Dat klinkt goed. Waar kan jullie innovatie in de toekomst nog meer toegepast worden?

Onze zonnepanelen kunnen overal toegepast worden! Het is alleen lastig om de doelgroep te vinden die in ons  wil investeren nu de zonnepanelen nog in de vroege fase zitten en het product zich nog moet ontwikkelen.

Maar onze toekomstvisie is groot: we streven ernaar op grote schaal verandering te brengen in de markt en industrie. We dromen ervan dat elk zonnepaneel uiteindelijk circulair is, en dat iedereen de gehele waardeketen kan begrijpen. Momenteel hebben we pilots nodig om deze droom te verwezenlijken. Dus bij dezen: als iemand met ons wil helpen groeien, we staan open voor een kopje koffie!

 

Website by HOAX Amsterdam