NL / EN
EN

december 8, 2023

Innovatieve sanitatieoplossingen: impact maken met Semilla Sanitation

Schoon drinkwater, voedsel en sanitaire voorzieningen zijn op veel plekken in de wereld een probleem. Dankzij ruimtevaarttechnieken kan SEMiLLA Sanitation voorzien in alle drie. Het bedrijf is erin geslaagd om schoon water en meststoffen te produceren uit urine en ontlasting.

Festivalsanitair verduurzamen
Op Eurosonic Noorderslag 2018 testte SEMiLLA Sanitation voor het eerst met Innofest. Het begon met het filteren van urine, later werd op DGTL ook afvalwater gefilterd. Tijdens Into The Great Wide Open versnelden ze het proces, in samenwerking met Nijhuis Saur Industries. Tot slot sloot Semilla Sanitation de cirkel door op ESNS 2019 ook zwart water te filteren. 

“Festivals bleken erg open te staan voor de verduurzaming van hun sanitatie,” aldus directeur Peter Scheer. “Door te testen op festivals hebben we ook veel geleerd over acceptatie. Op DGTL stond ik met een unit waar heel groot “Pee to Tea” op stond. Voorbijgangers spraken het hardop uit en vroegen zich af: “Is dit echt?” Dan ga ik het gesprek aan en vraag ik: “Wat denk je dat het is?” Ik leg uit dat het niet hun eigen urine is, maar dat het water uit hun urine gebruikt wordt voor de tuin bijvoorbeeld en de meststof voor de teelt van verse munt, voor de thee. Als je uitlegt hoe het in de praktijk werkt met waterzuiveringsbedrijven, dan begrijpen mensen het beter, we drinken immers altijd al water wat al meerdere keren gerecycled is.” Om nog een stap duurzamer te gaan begon SEMiLLA in 2019 een waterbesparingsproject met Zwarte Cross door douchewater in te zetten voor het spoelen van wc’s.

Je handen wassen met plas
De installaties van SEMiLLA Sanitation zorgen voor waterbesparing en grondstofwinning in één. Inmiddels is het eerste systeem voor gebouwen geopend in Blue City in Rotterdam: “Uit plas halen we schoon water voor wc-spoelwater of irrigatie water en meststoffen om voedsel mee te verbouwen. Uit de poep halen we water, meststoffen en compost.” Het bedrijf wil dit systeem vanaf 2024 ook installeren in flatgebouwen en grote groepen woningen. Inmiddels is ook een tweede installatie een feit bij Zone.college in Doetinchem waar afvalwater wordt omgezet tot wc-spoelwater.

Van afval naar schone lucht
Peter en zijn bedrijf zijn ook buiten Nederland actief. In Oeganda werken zij samen met Cordaid aan het Waste to Clean Air-project. “Door met een vergister biogas te produceren uit menselijke uitwerpselen, leveren we een schonere verbrandingsstof en vervangen we houtvuur, wat CO2-voordelen met zich meebrengt. Dit resulteert in minder gekapte bomen en een groenere omgeving. Onze droom is om 10 van deze vergisters te kunnen opzetten in Oeganda. Peter benadrukt: “Behalve biogas leveren we ook compost en bomen. Compost fungeert als verdienmodel voor de lokale bevolking. Daarnaast koppelen we elke vergister aan een boomkwekerij waarin we fruitbomen kweken, waarmee we werkgelegenheid en een extra inkomstenbron voor de lokale bevolking creëren.”

Testen met Innofest
Peter beveelt andere ondernemers ten zeerste aan ook met Innofest te testen: “Het feit dat ik zo vaak met jullie heb getest spreekt voor zich. Ik heb er heel veel aan te danken en dat gun ik anderen ook.”

Wil jij je innovatie testen op een festival? Meld je dan aan voor een testplek op bijvoorbeeld het TT Festival of Into The Great Wide Open via onderstaande knop: 

Meld je hier aan

Website by HOAX Amsterdam