NL / EN
EN

december 6, 2023

Lust in de praktijk

De vrouwen van Lust zijn dé koplopers als het gaat om het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op de flesjes van hun eigen biermerk plaatsen ze uitspraken die (voornamelijk naar vrouwen) worden geroepen in het openbaar, om zo het gesprek erover op gang te brengen. Op TT Festival creërden ze een Lounge waar mensen konden praten over seksuele intimidatie. Veel bezoekers zetten voet in de lounge en gaven aan dat ze het een prettige plek vonden om open te praten. Daarbij werd het biertje enthousiast ontvangen en fungeerde het als effectieve gespreksstarter. Innofest is benieuwd waar Lust nu staat en hoe hun innovatie wordt toegepast in de praktijk. We vroegen het co-founder, Calluna Denkers.

De test op TT Festival was een succes. Hoe heeft Lust zich sindsdien ontwikkeld?

We gaan als een speer! We zijn meerdere mooie samenwerkingen aangegaan, het testen heeft ons erg geholpen met de zichtbaarheid van ons merk. Zo zijn we partner geworden van het Gronings offensief en dat is een samenwerking en plan om het probleem voor seksueel geweld meer op de kaart te zetten. Dit plan wordt ondersteund door alle 10 Groningse gemeenten en moet in de provincie Groningen seksueel grensoverschrijdend gedrag aanpakken. Wij zullen hieraan meewerken door bijvoorbeeld workshops te geven aan barpersoneel en door te spreken over seksuele intimidatie tijdens events en talkshows in Groningen. 

Ook organiseren we bijvoorbeeld vrijmibo’s in samenwerking met De Huiskamer en restaurant Lust in Groningen. Laatst gingen we met Loesje (van nachtraad Groningen) samen met de studenten in gesprek over seksuele intimidatie. Dit heeft ons mooie gesprekken opgeleverd.

Daarnaast hebben we laatst een workshop gegeven over straatintimidatie in The Social Hub Groningen op International Womens Day. We praatten over straatintimidatie en wat je precies kan doen wanneer je het ziet gebeuren. 

 

Als mensen eens een Lust-biertje willen proeven of meer willen weten over seksuele intimidatie, waar kunnen ze jullie dan vinden?

Lust bier is te koop in Groningen maar je kunt ons ook tegenkomen op events, tijdens talkshows of bij een workshop. Ons streven met Lust is om het gesprek te starten en bewustwording te creëren. Ons bier is het zichtbare product maar uiteindelijk willen we vooral mensen informeren en helpen dit probleem aan te pakken. Daarom is de samenwerking die we hebben met GGD Groningen voor ons heel waardevol. Hiermee hopen we veel mensen te bereiken en kleine stappen te zetten in het aanpakken van dit grote probleem. Nu alleen nog in Groningen en wellicht in de toekomst door heel Nederland!

 

Website by HOAX Amsterdam