NL / EN
EN

november 13, 2023

Innovaties in de schijnwerpers op Le Guess Who?

Muziekfestival Le Guess Who? fungeerde afgelopen weekend voor de tweede maal als proeftuin voor drie duurzame en sociale innovaties: MesjokkeKairos en Sealed Cycle. Deze prototypes dragen stuk voor stuk bij aan een betere wereld. Het is van essentieel belang dat ze grondig worden getest, zodat deze innovaties snel en effectief de markt kunnen betreden. Lees snel verder om meer te weten te komen over de testresultaten.

Slim afval scheiden

Tot 85% van het restafval zou gerecycled kunnen worden als de afvalscheiding bij de bron goed gebeurt. Helaas is dit vaak niet het geval, waardoor kostbare grondstoffen gedeeltelijk verbrand of gestort worden. Dit leidt tot meer CO2-uitstoot, minder opties voor recycling en meer kosten. Sealed Cycle lost dit op door middel van een prullenbak die afval scheidt met behulp van AI.

Eigenaar Thomas Voets: “We hebben dit weekend getest hoe mensen omgaan met onze afvalbak en hoe gebruiksvriendelijk deze is. Omdat er een divers publiek was hebben we enorm veel geleerd van de interacties met bezoekers van Le Guess Who? Zo hebben we kunnen zien wat wel en niet werkt en hoe we de gebruiker kunnen helpen om elk stuk afval in de correcte bak te gooien. Al deze interacties geven ons een beeld van hoe we het product zo kunnen ontwerpen dat iedereen er goed mee om kan gaan. Met die informatie gaan we ons product verder doorontwikkelen, om uiteindelijk overal nauwkeurige bronscheiding mogelijk te kunnen maken.”

Radicaal duurzame bank

Wist je dat de meubelindustrie wereldwijd een serieuze bedreiging vormt voor onze planeet? In Nederland alleen al wordt jaarlijks 247 miljoen kilo aan meubelafval afgevoerd en verbrand. Slechts 10% van deze enorme berg meubels wordt gerecycled. Kairos heeft besloten dat het anders moet. Hun radicaal duurzame bank is modulair, zodat-ie een leven lang mee kan. Tijdens Le Guess Who? onderzochten ze samen met bezoekers hoe ze hun missie het beste over kunnen brengen.

De reacties waren overwegend positief, vertelt eigenaar Thijs van Bemmel: “Het ingesproken audiofragment over de bank werd goed ontvangen, al waren er ook veel Engelstalige bezoekers die het verhaal helaas niet konden volgen. Desondanks kregen we veel nuttige feedback. De bezoekers van het festival wisten nog niets van onze bank. Sommigen hadden daarom een iets enthousiaster verhaal verwacht, terwijl het fragment juist met een zachte en rustige stem is ingesproken. De rustige stem sloeg juist wel aan bij de mensen die het meest enthousiast waren over het concept. Het was grappig om te merken dat niet iedereen wist dat de test om de bank draaide en dat de bank vanuit de ik-vorm tegen ze ging praten via het audiofragment. We gaan alle verzamelde gegevens de komende tijd analyseren. Voor ons is vooral interessant of mensen die overwegen een bank aan te schaffen, zich ook betrokken voelen bij duurzaamheid. Op basis van deze analyse zullen we de audiofragmenten aanpassen die we op verschillende locaties gebruiken. Hiermee hopen we snel op te kunnen schalen.”

Eerlijke chocolademelk

Mesjokke testte hun (h)eerlijke chocola in de vorm van warme chocolademelk. Deze wordt gemaakt van bijzondere cacaosoorten, waarvan de smaak afhangt van het land van herkomst, de bodemsoort en de fermentatiemethode. Mesjokke betaalt twee tot drie keer zoveel voor deze cacao en zorgt ervoor dat de omstandigheden waaronder deze geproduceerd wordt goed zijn.

Dit weekend onderzocht eigenaar Per Vonk welke receptuur de voorkeur heeft van de festivalbezoekers en hoeveel mensen willen betalen voor een kop van hun duurzame & sociale chocolademelk. “De reacties liepen uiteen. Er zijn mensen die het concept heel tof vinden en mensen die echt moeten wennen aan de smaak. Die vinden het bitter of te zoet, afhankelijk van wat ze al kennen. De meeste mensen willen €4,40 betalen voor een kop, dat is ook wat de meeste koffiebarren rekenen. Het is mooi om die bevestiging te krijgen.”

De tests op Le Guess Who? werden mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.

Website by HOAX Amsterdam