NL / EN
EN

november 7, 2023

Taaly: de digitale brug tussen talen en culturen

Op 5 oktober streek het rondreizende muziekfestival Popronde neer in Groningen. Een mooie gelegenheid om Taaly te testen, een innovatie die nieuwe Nederlanders aan lokale taalmaatjes koppelt. In het Cultureel Studenten Centrum Usva werd getest wat mensen motiveert om zich als taalmaatje op te geven: geld of inruilpunten in de app, of symbolische karmapunten. We spraken initiatiefnemer Shadi Alhakimi over de uitdagingen waarmee nieuwkomers geconfronteerd worden en hoe Taaly deze aanpakt.

Shadi, geboren in Yemen, droomde als kind al van ondernemerschap en impact maken. Na zijn studies ICT en finance begon hij op 23-jarige leeftijd zijn eerste bedrijf. De burgeroorlog dwong hem echter zijn geboorteland te verlaten. In Nederland aangekomen, werd hij geconfronteerd met uitdagingen zoals wachten op verblijfsvergunningen, een taalachterstand en een gebrek aan netwerk.

“Het idee voor Taaly ontstond tijdens de pandemie, toen ik in het buurthuis in Sloterdijk verhalen hoorde van andere nieuwkomers die worstelden met dezelfde problemen als ik. In Nederland staan meer dan 600.000 mensen op wachtlijsten om de taal te leren. Ik vond dat ik daar iets aan moest doen, dus ik begon Taaly. Via videogesprekken krijgen nieuwkomers de kans om Nederlands te oefenen in gesprekken met taalmaatjes.”

Een van de uitdagingen waarmee Taaly te maken heeft, is het vinden van voldoende vrijwillige taalmaatjes. “We hebben nu rond de 900 leden. Twee derde daarvan is nieuwkomer en een derde is taalmaatje. Mensen willen bijdragen maar hebben weinig tijd. Via social media en mond-tot-mondreclame proberen we zoveel mogelijk mensen te motiveren om zich aan te melden als taalmaatje. Met de hulp van Innofest onderzoeken we daarnaast welke beloning het interessantst is voor deelnemers.”

De toekomst van Taaly 

“We zijn momenteel bezig met het uitbreiden van Taaly naar andere talen. We hebben mensen tijdens de test gevraagd of ze karmapunten willen verdienen via de app wanneer ze zich als vrijwilliger aanmelden. Deze karmapunten kunnen vervolgens worden ingewisseld voor bijvoorbeeld het leren van een andere taal of het ontvangen van hulp bij klussen zoals schilderwerk. Veel nieuwkomers bezitten vaardigheden die ze graag willen delen. We onderzoeken momenteel of dit een interessante optie is voor onze gebruikers, in plaats van een financiële beloning. Deze fase van gebruikersonderzoek zal ons helpen bepalen hoe we de ervaring van onze gebruikers het beste kunnen optimaliseren.”

Impact meten 

Taaly meet impact aan de hand van verschillende criteria, waaronder het aantal nieuwkomers en vrijwilligers, het aantal uren dat wordt besteed op het platform en de verbetering in taalvaardigheid en sociale cohesie bij deelnemers. “We werken samen met Open Embassy om een monitoringsysteem op te zetten. Onze eerste methode om impact te meten was door deelnemers enkele keren per week een enkele vraag te stellen. Dit bleek effectief, met een responspercentage van 70%. We hebben de eerste officiële versie van Taaly pas in oktober gelanceerd, dus het is nog te vroeg om iets te zeggen over de echte impact die we maken.”

Testen met Innofest

“Testen is essentieel voordat je een product uitrolt. Je vermijdt kostbare fouten en zorgt voor een betere gebruikservaring. We hebben waardevolle feedback ontvangen van deelnemers en het publiek, waarbij ze enthousiast waren over de innovatieve aanpak van Taaly. Aangezien elk persoon verschillende behoeften heeft als het gaat om beloningen, zijn we ook van plan om verschillende beloningsmethoden te implementeren in de app. Later deze maand zullen we opnieuw testen in de Melkweg, waarbij we ook de motivatie van mensen om taalmaatje te worden in kaart zullen brengen. Deze tests zullen ons helpen begrijpen of er verschillen zijn in de denkwijze van mensen tussen Groningen en Amsterdam. De samenwerking met Innofest heeft ons enorm geholpen; het team bood waardevolle inzichten en innovatieve testideeën waar we zelf niet aan gedacht hadden. ”

Word taalmaatje

Taaly is op zoek naar meer taalmaatjes. Als je wil bijdragen aan sociale integratie en een positieve impact wilt hebben in het leven van nieuwkomers, download dan de app via taaly.nl en meld je aan!

Website by HOAX Amsterdam