NL / EN
EN

november 2, 2023

Le Guess Who? pioniert met duurzame innovaties uit Utrecht

Van 9 tot 12 november fungeert Le Guess Who? als proeftuin voor drie duurzame en sociale innovaties: Mesjokke, Kairos en Sealed Cycle. Deze prototypes dragen stuk voor stuk bij aan een betere wereld. Het is van essentieel belang dat ze grondig worden getest, zodat deze innovaties snel en effectief de markt kunnen betreden. We spraken met Carly Rutten, festivalproducent van Le Guess Who?, over de aankomende editie van het festival en de tests die hier plaatsvinden. 

Inclusie en duurzaamheid staan hoog in het vaandel bij Le Guess Who?, wat doen jullie om het festival duurzamer en inclusiever te maken? 

Als onderdeel van de Green Deal Circular Festivals streven we ernaar om in 2025 volledig circulair en klimaatneutraal te zijn, daarvoor stellen we elk jaar nieuwe doelen. We hebben onlangs ook een duurzaamheidsmanifest gepubliceerd, waarin we inzicht geven in de manieren waarop we verduurzamen. Dus we zijn niet alleen achter de schermen actief, maar brengen het ook meer naar buiten.

Zo zijn we actief bezig met het in kaart brengen en verminderen van onze CO2-uitstoot, wat gezien de vele festivallocaties en samenwerkingspartners een complexe taak is. Ook werken we samen met Natuur en Milieufederatie Utrecht om de CO2-uitstoot van onze artiesten te compenseren. Daarnaast kijken we kritisch naar ons materiaalgebruik en vermijden we het gebruik van single-use plastic.

Het primaire doel van ons festival is om een zo breed mogelijk geluid te laten horen. Inclusiviteit in het programma vormt de essentie van ons festival. We streven naar samenwerking met een brede groep partners uit de stad Utrecht, waaronder buurthuizen, maar ook VluchtelingenWerk, NewBees, Buddy to Buddy en U-pas. Ook krijgen jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking de kans om hun talenten te benutten tijdens het festival via het ‘Superkracht’-project van Possibilize. Zo willen we een zo divers mogelijk publiek aantrekken. 

Hoe denken jullie dat andere festivals en evenementen kunnen bijdragen aan een meer inclusieve en duurzame samenleving? 

Festivals hebben een breed netwerk van samenwerkingspartners en een groot bereik. Door belangrijke thema’s aan te kaarten, kunnen we anderen inspireren. Door met Innofest samen te werken kunnen ondernemers hun innovaties met ons testen bij een groot publiek, zodat deze na het festival doorontwikkeld kunnen worden. Dit past volledig binnen onze doelstellingen en onze wens om meer duurzame ideeën en bedrijven te ondersteunen. We verwelkomen een diverse groep verrassende innovators, die verder gaan dan enkel duurzame verpakkingsideeën, die er al zoveel zijn. We zijn bijzonder nieuwsgierig naar de prullenbak van Sealed Cycle, die werkt met AI-technologie, omdat dit dicht bij het afvalprobleem komt waar veel festivals mee te maken hebben.

Ook met Innofest testen? 

Heb jij een prototype ontwikkeld dat je graag wil testen bij een groot festivalpubliek, zodat je je product of dienst kunt verbeteren? Meld je dan aan via onderstaande knop!

Meld je hier aan

De tests op Le Guess Who? worden mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.

 

Website by HOAX Amsterdam