NL / EN
EN

juli 24, 2023

Innovaties testen op het grootste festival van Nederland: de Zwarte Cross

Afgelopen weekend vond de Zwarte Cross plaats, het grootste muziekfestival van Nederland en het grootste motorcrossevenement ter wereld. Tijdens dit spektakel begeleidden we vier ondernemers en onderzoekers bij het testen van hun innovaties. Festivalbezoekers werden actief betrokken en kregen de mogelijkheid feedback te geven op verschillende baanbrekende ideeën, waaronder een bijzondere virtual reality-ervaring over dementie, een duurzaam oplaadstation voor smartphones en een festivalervaring rondom persoonlijke data.

Met virtual reality ervaren hoe het is om dementie te hebben

Bijna iedereen kent wel iemand met dementie. Het is een aandoening met pijnlijke gevolgen: je herkent je naasten niet meer, simpele taken worden onmogelijk en uiteindelijk kun je zelfs niet meer alleen wonen. Het leidt vaak tot verdriet, maar ook tot onbegrip en frustratie. Op de Zwarte Cross kon je bij VR Dementie zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Deze testcase werd ontworpen door onderzoekers van Avans Hogeschool. Door festivalbezoekers een inkijkje te geven in een leven met dementie, hopen de onderzoekers meer kennis en empathie voor deze aandoening te creëren.

Cindy de Bot, associate lector Preventie binnen Verpleegkundige Zorg van Avans Hogeschool, vond het fantastisch om te testen op de Zwarte Cross: “Bijna 300 festivalbezoekers hebben onze VR beleving dementie getest. Het is ons doel om meer begrip en bewustwording te creëren over deze aandoening, zodat mensen met dementie volwaardig kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij. We hebben ontzettend veel waardevolle gesprekken gevoerd en er was veel belangstelling en interesse, daar zijn we heel blij mee. We hopen dat we met deze tests een positieve impact hebben gehad op de testers, zodat het begrip voor dementie zich verder verspreidt.”

Een groene en modulaire batterij

Op het backstage-terrein testte Rent a Battery met succes hun PowerTrolley, een mobiele en modulaire batterij van 5 kWh, speciaal ontworpen om foodtrucks van duurzame energie te voorzien en als alternatief te dienen voor vervuilende dieselgeneratoren. De belangrijkste focus van de test was om de gebruiksvriendelijkheid van de batterij te beoordelen, met name om te zien hoe gemakkelijk deze in en uit elkaar te halen is.

Benjamin Neeteson, mede-eigenaar van Rent a Battery, is enthousiast over de resultaten van de test, waarbij ze de batterijwissel hebben uitgevoerd met 15 potentiële gebruikers: “Zowel experts als leken slaagden erin om de batterijwissel moeiteloos uit te voeren.” De feedback die ze verzamelden tijdens de test bleek waardevol en zal dienen om de batterij verder te verbeteren. “Technisch gezien heeft de batterij met 4 kW vermogen en 5 kWh batterijen ook aangetoond dat het zelfs zwaardere gebruikers, zoals cateraars met koffiemachines, langdurig van stroom kan voorzien. Dat hadden we nog niet eerder kunnen testen, dus daar zijn we heel blij mee. Dat geeft ook aan dat we er technisch klaar voor zijn. Het was stevig aanpoten dit weekend, maar ontzettend leuk en nuttig.”

Big data is watching you

Van gezondheidsapps tot smartwatches: we verzamelen steeds meer persoonlijke data. Dit kan het leven gemakkelijker maken, maar tegelijkertijd kan het ook potentieel gevaarlijk zijn. Heb je eigenlijk enig idee wat er met jouw persoonlijke gegevens gebeurt? Bewustwording rondom dit onderwerp is van groot belang en daarom ontwikkelden onderzoekers van de Hogeschool Saxion een unieke festivalervaring. Deze ervaring geeft je inzicht in hoe een toekomst vol met persoonlijke data eruit zou kunnen zien.

Zo kun je belanden in een utopie, waarin alles perfect lijkt te verlopen. Maar het is ook mogelijk om in een dystopie terecht te komen, waarin jouw persoonlijke data zich tegen je keert. Het doel van deze ervaring is om het gesprek aan te gaan over zowel de positieve als negatieve gevolgen van het gebruik van data, want vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken.

Sjors Groeneveld, hoofddocent Living Technology aan de Hogeschool Saxion, is verheugd over het verloop van de test: “Meer dan 500 mensen hebben ons tijdens de Zwarte Cross geholpen door feedback te geven op onze festivalervaring. Door dit met een zeer divers publiek uit te proberen, hebben we waardevolle inzichten gekregen. Het was fantastisch om te zien dat deelnemers oprecht met elkaar in gesprek raakten over de ontwikkelingen op het gebied van persoonlijke data.”

Telefoon opladen met zonne-energie

Tot slot konden festivalbezoekers met een lege telefoon terecht bij Biosphere Solar, een startup die circulaire en reparabele zonnepanelen ontwikkelt om de toenemende afvalstroom van zonnepanelen te bestrijden. De campinggasten konden hun smartphones opladen met zonne-energie bij het Solar Oplaadstation. Co-founder Perine Fleury blikt tevreden terug op het testweekend: “We hebben veel waardevolle inzichten verkregen over onze klanten, wat ze wel en niet belangrijk vinden, zoals kwaliteit, prijs en efficiëntie. Ook werden we ons meer bewust van het gebrek aan bewustzijn bij sommige mensen over de dwangarbeid en de enorme hoeveelheden afval die gepaard gaan met de productie van zonnepanelen. Het was een waardevol experiment om te ontdekken wat wel en niet werkt voor ons bedrijf en het was te gek dat zoveel mensen hun telefoons en zelfs hun luchtbedden oplaadden met zonne-energie.”

Deze tests werden mogelijk gemaakt door Regieorgaan SIA, Goeie Grutten, Avans Hogeschool en Hogeschool Saxion,

Website by HOAX Amsterdam