NL / EN
EN

mei 24, 2023

‘We hebben precies de testmethodes kunnen inzetten die voor ons het meest opleverden’

De kledingbranche is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De sector is niet alleen goed voor zo’n tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, in de keten is bovendien nog te vaak sprake van slechte arbeidsomstandigheden. Naast nieuwe wet- en regelgeving zijn er disruptieve ondernemers nodig om de kledingindustrie duurzamer en eerlijker te maken. De Zwolse startup Ragnarøk hoopt een van de merken te zijn die een bijdrage aan deze omwenteling leveren, zo vertelt oprichter Yann Wunsch. 

Ragnarøk was op vrijdag 5 mei op Bevrijdingsfestival Overijssel aanwezig om hun kleding te testen en met bezoekers in gesprek te gaan. Volgens Yann spelen er in de kledingindustrie meerdere problemen tegelijkertijd. “Er wordt wereldwijd veel te veel kleding geproduceerd en gekocht. De kleding die mensen kopen komt vaak van te ver, is van te slechte kwaliteit én te goedkoop. Een t-shirt van tien euro zoals je dat bij sommige winkelketens ziet, kan realistisch gezien niet voor die prijs worden gemaakt. Dit betekent dat de kosten ergens anders in de keten terechtkomen, en het milieu en de mensen die de kleding maken waarschijnlijk hiervan de dupe zijn.” 

Shirts van herbruikbare houtsnippers

Ragnarøk pakt dat anders aan met onder meer volledig lokale productie, een op circulariteit gericht ontwerp en een korte en transparante keten. De shirts van het Zwolse merk worden gemaakt van garen die zijn vervaardigd uit de snippers van FSC-gecertificeerd hout. Dit zorgt voor een materiaal dat oneindig herbruikbaar is, maar ook 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Op Bevrijdingsfestival Overijssel voerden Wunsch en zijn collega’s meerdere tests uit om hun kleding en merk naar een hoger plan te tillen. Zo werd de kwaliteit van de door Ragnarøk gemaakte t-shirts in de dagen voorafgaand aan Bevrijdingsdag getest door vrijwilligers. Zij droegen de shirts bij de opbouw van het festival. “Mensen hielden van hoe zacht en comfortabel het materiaal is”, vertelt Yann. “Aan de andere kant waren er ook wat zorgen dat de stof misschien wat te kwetsbaar zou zijn, dus dat is iets waar we de komende tijd naar gaan kijken.”

Op de festivaldag zelf ging de startup met bezoekers in gesprek over de kleding van Ragnarøk en het verhaal achter het merk. Yann is blij met feedback die hij zo heeft opgehaald. “We hebben ondanks het slechte weer met meer dan 100 mensen gesproken en meerdere testen gedaan. Hierdoor hebben we een aantal belangrijke aannames kunnen valideren. Zo bleek dat mensen duurzaamheid wel een belangrijk thema vinden, maar dat ze als het op kleding aankomt zaken als stijl, pasvorm en comfort nog een stuk belangrijker vinden. Dat is dus iets waar we bij het ontwikkelen van onze toekomstige producten rekening mee moeten houden.”

Yann is ook blij met de begeleiding die hij vanuit Innofest heeft gekregen. “Dankzij de Innolessen die we in aanloop naar het Bevrijdingsfestival volgden, hebben we precies de testmethodes kunnen inzetten die voor ons het meeste opleverden. Het was heel leuk om dat in die sessies samen met de testexperts te ontwikkelen. Je merkte hoe ze erop gericht waren dat wij het maximale uit de test konden halen.” De komende tijd gaat de Zwolse startup bepalen hoe ze de testresultaten gaan gebruiken om de volgende stap met hun merk te zetten. 

Duurzaamheid van kleding steeds belangrijker

Onder de bezoekers die bij de test van Ragnarøk kwamen kijken, waren ook de vriendinnen Iris en Emma. De twintigers gaan al langere tijd bewust met kleding om, zo vertellen ze. Bijvoorbeeld door tweedehands kleren te kopen bij de kringloop en kleding die ze niet meer dragen naar diezelfde kringloop of het Leger des Heils te brengen. Ze zijn enthousiast over de kleding en het verhaal van Ragnarøk. “Ik vind het belangrijk om kleding te kopen van goede kwaliteit”, zegt Iris. “Het gaat voor mij niet echt om het merk of de materialen die worden gebruikt. Maar als ik van vrienden hoor dat een merk goed is en lang meegaat, dan koop ik dat ook.” Ze is te spreken over de herkomst van de shirts van Ragnarøk. “Kleding maken van bomen is echt origineel en ik vind de merknaam ook heel mooi.”

Voor haar vriendin Emma geldt dat ze de duurzaamheid van haar kleding steeds belangrijker is gaan vinden. “Onbewust ben ik er steeds meer mee bezig. Ik had echt veel te veel kleren en bewaar wat er goed uitziet. Kleding van goedkope winkels ziet er vaak niet goed uit. Fast fashion is van slechte kwaliteit en kan ik niet lang dragen, dat vind ik zonde en niet duurzaam.” Een shirt van Ragnarøk lijkt Emma wel wat. “Ik ga zeker even kijken op de site of zo’n shirt iets voor mij is. Misschien ga ik er wel één bestellen want we hebben korting gewonnen door mee te doen met de test.”

De tests op Bevrijdingsfestival Overijssel waren onderdeel van ValidatieLab Zwolle en werden mogelijk gemaakt door Bevrijdingsfestival Overijssel, Kennispoort Regio Zwolle, Gemeente Zwolle en ZWINC.

Ook met ons testen? 

Heb jij een prototype ontwikkeld dat je graag wil testen bij een groot festivalpubliek, zodat je je product of dienst kunt verbeteren? Meld je dan aan via onderstaande knop!

Meld je hier aan

 

Website by HOAX Amsterdam