NL / EN
EN

april 27, 2023

Van milieuvriendelijke scheidingswanden tot reizende pop-up tentoonstelling

Tijdelijk ruimtes inrichten gebeurt op festivals en evenementen aan de lopende band. Kleedkamer hier, scheidingswand daar. Elke keer weer opnieuw op- en afbouwen. Dat is tijdrovend, duur en niet duurzaam want al die (zware) materialen moeten ook vervoerd en opgeslagen worden. Egbert Pikkemaat van Folding Blox bedacht daarom een geniale oplossing: bouwstenen van karton die ook op te vouwen zijn.

Voor Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2021 ging Egbert aan de slag om het prototype klaar te maken voor de grote test op het festival. Tijdens de productie liep hij meteen tegen een probleem aan: het stansmes kwam niet door het karton! Daardoor waren de blokken niet op tijd klaar. Hij was daarom een terechte winnaar van onze FuckUp Award. We spraken Egbert en vroegen hem hoe hij twee jaar later terugkijkt op zijn testavontuur. 

“Omdat het karton te dik was kwam de stansmachine er niet doorheen. Om de kosten laag te houden wilde ik een kleine proefoplage maken. Daarvoor werd een kleinere machine gebruikt en dat werkte dus niet.” Egbert ging niet bij de pakken neer zitten: “Dit gebeurde allemaal tijdens de coronapandemie. Als ZZP’er had ik weinig inkomsten en was het lastig mijn studio te betalen, dus ik moest iets nieuws verzinnen. Mijn moeder komt uit voormalig Nederlands-Indië, daar wist ik niet veel over. Nadat mijn oom in hetzelfde jaar dat ESNS plaatsvond overleed, liet haar familie een doos bij mijn ouders bezorgen. Daarin zaten brieven die mijn oma na de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië vanuit het Japanse interneringskamp aan haar familie schreef. Daar kwam zo’n hemeltergend triest verhaal uit naar voren dat ik daar iets mee wilde doen. Ik heb toen een reizende pop-up expositie gemaakt op de panelen die ik anders voor ESNS had gebruikt. Op 15 augustus dat jaar heb ik de expositie in Nijmegen neergezet, op de dag dat wij de slachtoffers herdenken die in de oorlog in Nederlands-Indië zijn gevallen. Ik kreeg daar heel veel reacties op, omdat veel mensen gefrustreerd zijn over het feit dat er in Nederland weinig aandacht is voor wat er in Indië is gebeurd. Het is belangrijk om die geschiedenis levend te houden. Daarom ben ik meer verhalen gaan verzamelen en is de expositie uitgebreid en in Groningen neergezet. De gemeenteraad van Groningen heeft het opgepakt en nu is het echt iets officieels aan het worden, met een kranslegging, een minuut stilte en een uitbreiding van de expositie met nieuwe verhalen. Zonder die panelen was dat nooit gebeurd.”

Egbert heeft gemengde gevoelens over het testen met Innofest. “Ik verwachtte op financieel gebied ondersteuning te krijgen om een kleine oplage te maken van de folding blox. Als je als kunstenaar wel een idee maar niet de middelen hebt om het uit te voeren, dan kun je je product ook niet testen. Voor mensen die wel beschikken over dergelijke middelen is het testen met Innofest een mooie kans om van het netwerk gebruik te maken en een product te testen bij een grote groep festivalbezoekers. Dankzij deze ervaring met Innofest heb ik geleerd dat je goed commercieel moet kunnen nadenken, wil je een product lanceren.”

Benieuwd naar de reizende pop-up tentoonstelling van Egbert? Klik dan hier.

Wil jij je duurzame of sociale innovatie ook met ons testen op een festival? Er zijn dit jaar nog testplekken beschikbaar op onder andere Mysteryland en Le Guess Who?. Aanmelden kan via onderstaande knop:

Meld je hier aan

 

Website by HOAX Amsterdam