NL / EN
EN

maart 27, 2023

Impact maken: frisdrank die voedselverspilling en armoede bestrijdt

Kumasi heeft een nieuwe soort frisdrank ontwikkeld, gemaakt van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Dat vruchtvlees heeft een bijzondere smaak: in plaats van chocolade proef je lychee, mango en witte perzik. Tot nu toe gooiden boeren dit vruchtvlees weg en werden alleen de cacaobonen gebruikt. Zonde, dacht Kumasi. Het bedrijf betaalt de cacaoboeren voor het vruchtvlees, maakt er frisdrank van en bestrijdt daarmee tegelijkertijd voedselverspilling en armoede. De boeren in Ghana verdienen met de verkoop van dit vruchtvlees extra inkomen. Fijne bijkomstigheid: de ingrediënten in Kumasi Drinks zijn 100% natuurlijk en bevatten géén toegevoegde suikers. 

Kumasi testte twee keer met ons, onder andere om de smaak van twee van hun soorten frisdrank te testen: Sappi en Gassi. Gassi kreeg de hoogste scoren en viel het meest in de smaak bij de deelnemers. Daarnaast kregen de ondernemers ook waardevolle informatie over hoe het product overkomt op het publiek. We vroegen Linda Klunder, Co-Founder van Kumasi, welke impact Kumasi maakt en hoe zij het testen met Innofest hebben ervaren. 

Waarom wilden jullie met ons testen? 

Omdat we ons met onze frisdrank richten op consumenten, is het belangrijk te weten wat de aansluiting is met de consument. Daarvoor moet je zoveel mogelijk potentiële consumenten spreken. De eerste test was echt op smaak, de tweede ging meer over onze branding: hoe zet je de frisdrank neer in de markt. We wilden weten wat men dacht over onze communicatie, de kleuren die we gebruiken, de uitstraling etc. We hebben er veel aan gehad, het was de eerste keer dat mensen buiten onze eigen bubbel het gingen proberen. We wilden voorbij de ‘mama-test’ gaan om te onderzoeken of mensen die het product en ons niet persoonlijk kennen het ook lekker vinden. 

Jullie hebben een duidelijke visie op impact, met verschillende doelen die jullie jezelf hebben gesteld. Wat verstaan jullie onder impact maken?

Voor ons is impact maken de kern waarom we bestaan. We vinden dat de cacao supply chain niet goed is ingericht. De boeren zijn heel arm en de producenten en retailers heel rijk, ondanks dat die laatste twee beweren dat ze het beter willen doen. Toen we erachter kwamen dat er in de cacaoboon vruchtvlees zit dachten we, wat raar dat de grote cacaobedrijven ondanks de ontbossing, kinderarbeid en armoede niets hebben gedaan om meer waarde toe te voegen in de supply chain. Wij willen dat anders doen en een beter inkomen geven aan de boeren en hun gezinnen, maar ook de cacaobedrijven ertoe aanzetten te innoveren in de supply chain. We helpen inmiddels 250 boeren in Ghana aan een beter inkomen en hebben een miljoen bonen gered van de afvalberg. 

Jullie willen ook graag impact maken in de gemeenschappen van jullie boeren, hoe doen jullie dit? 

We werken onder andere samen met Solidaridad om te onderzoeken wat de boeren en hun gezinnen met hun extra inkomen doen en waar wij ze verder mee kunnen helpen, zodat ze hun geld uit kunnen geven aan dingen waar ze zoveel mogelijk aan hebben. Hun kinderen kunnen nu naar school, personeel krijgt sneller betaalt en er worden agricultural inputs voor het land ingekocht. We zetten nu een pilot op waarbij we agricultural inputs beschikbaar maken door hubs te creëren in de gemeenschappen. Ook willen we kijken of we de infrastructuur kunnen verbeteren en helpen met het opzetten van vrouwenspaargroepen, zodat de vrouwen in de gemeenschap een eigen side business kunnen opzetten. Business unusual noemen we dat: niet alleen kijken naar het product, maar ook de gemeenschap daar omheen. 

Hoe meten jullie de impact in de communities waar jullie werken?

We doen om het jaar een uitgebreide survey. In de zomer van 2020 hebben we een household survey afgenomen om de baseline te bepalen. Toen namen we nog geen sap af. Door de hoge inflatie van afgelopen jaar in Ghana zijn die cijfers niet meer echt vergelijkbaar, maar we hebben ze wel gebruikt om onze doelen te stellen. Zo willen we dat de helft van de boeren vrouwelijk is, dat zit nu op 40%. Ook willen we de living income gap met 10% verkleinen. Afgelopen november deden we kwalitatief onderzoek, voor de verhalen achter de cijfers: wat betekent het voor de mensen? In 2024 doen we kwantitatief onderzoek naar de impact op inkomen. 

Hoe zorg je ervoor dat jullie eindgebruikers het verhaal achter het product en jullie impact meekrijgen? 

Dat doen we op verschillende manieren. Ten eerste natuurlijk op de producten zelf. De branding moet opvallen, je moet als consument worden uitgedaagd om het te proberen. Als je het blikje oppakt zie je het verhaal van wat en waarom we het doen. Ook zie je een foto van de cacaovrucht. We hebben de branding meer naar cacao toe getrokken, de afgelopen jaren hebben we geleerd dat dat mensen echt aanspreekt. Daarnaast blijven we ons verhaal vertellen via social media, PR, acties en heel veel zichtbaarheid.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst, hoe gaan jullie zoveel mogelijk impact maken?

Internationalisering is een onderdeel van onze toekomstplannen. We kijken naar de Engelse markt en liggen momenteel in de Franse filialen van de HEMA. Maar we willen ook dat zoveel mogelijk Nederlandse horecatenten zich bij ons aansluiten. Om meer impact te maken hopen we de ogen te openen van andere bedrijven in meerdere supply chains. Cacao is niet het enige product waarbij veel voedselverspilling en armoede is aan het begin van de supply chain, cashew is ook zo’n product. We willen andere bedrijven motiveren om te innoveren. Waar zit de food loss en hoe kun je daar een inkomstenstroom van kan maken waarbij de boeren aan het begin van de keten daar zoveel mogelijk van profiteren?

Zou je andere ondernemers aanraden mee te doen aan testen met Innofest?

Zeker, het opzetten van een merk draait in eerste instantie om het valideren van je idee, je smaak, je branding. Daar is het testen met Innofest een heel mooie manier voor. Testen testen testen, dat is zo belangrijk. 

 

Ook testen met Innofest? 

Wil je ook met ons testen?🚀 Er zijn nog plekken beschikbaar op o.a. Into The Great Wide Open. Meld je dan aan via onderstaande knop.

Meld je hier aan

Website by HOAX Amsterdam