NL / EN
EN

maart 6, 2023

Een online platform om je huis te verduurzamen

Met de Bespaarcheck geeft de Leeuwardense startup Bespaargroen advies over welke verbeteringen voor jouw koopwoning de meest rendabele zijn. Zo maken ze het verduurzamen van je woning behapbaar. De tool helpt niet alleen met het maken van keuzes over mogelijke verduurzamingsmaatregelen, maar ook bij het zoeken van een aannemer en het aanvragen van subsidies. Tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) onderzocht Bespaargroen of zelfs festivalbezoekers met een korte spanningsboog in staat zijn om hun tool te gebruiken. We vroegen Rinze Bos, co-founder van Bespaargroen, hoe het testen is gegaan. 

“Op deze manier kwalitatief testen was best confronterend. Je ziet heel goed wat de impact op verschillende typen gebruikers is. 50-plussers gaan anders met de tool om dan millennials, terwijl die eerste doelgroep juist ook weer een belangrijk deel van onze potentiële eindgebruikers is. 

Door de test ontdekten we dat we nog wat slagen moeten maken om de tool te verbeteren. Zo kreeg één van de testers na het invullen van de tool het advies om zijn gevel te isoleren. De tool hield er geen rekening mee dat zijn voorgevel met name uit grote ramen bestond. Dan heeft gevelisolatie natuurlijk weinig zin. 

We hebben eerder dit jaar zelf een kwantitatieve test gedaan in een Haagse wijk. Gebruikers liepen toen nog vaak vast in de tool, maar we konden de reden daarvoor niet achterhalen via Google Analytics. Door het testen op ESNS kon dat wel, dus we hebben veel aan het testen gehad. Je ziet live mensen twijfelen over vanalles en nogwat, ze hebben ook nog niet het vertrouwen om een offerte aan te vragen. We hebben daarom ook besloten geen online marketing meer te doen en gaan over op sales. De mensen die we bereikten via online marketing maakten de tool niet helemaal af en slechts een klein percentage vroeg om een offerte. Door het testen met Innofest kwamen we erachter waarom dat is. Je moet de klant echt voor je winnen en sales leent zich daar beter voor. 

Het hele voorbereidingstraject met Innofest en het testen op ESNS was een heftige tijdsinvestering. Maar het is goed om te doen, want het forceert je te investeren in je eindgebruiker. Als je daar niet toe gedwongen wordt, dan is het makkelijk om het niet te doen. Je denkt al gauw: ik heb zelf ook een huis, dus ik weet hoe het werkt. In één van de Innolessen die ik bijwoonde werd drie keer doorgevraagd: wat wil je nou echt meten? Dat noem ik de kleutertest. Daarmee kom je tot de kern en dat was heel waardevol. Onze testvraag was uiteindelijk: wat is het gevoel dat wij achterlaten, vertrouwen mensen ons? Nou, daar bleek dus nog wel wat werk voor ons te liggen.”

Ook testen met Innofest?

Ben je enthousiast geworden en wil je ook met ons testen op een festival?🚀 Meld je dan aan via onderstaande knop.

Meld je aan

Website by HOAX Amsterdam