NL / EN
EN

januari 23, 2023

Deze ondernemers testten hun innovaties tijdens Eurosonic Noorderslag

ESNS en Innofest gaan way back. ESNS opent al bijna 6 jaar op rij haar deuren voor duurzame en sociale ondernemers die – onder onze begeleiding – hun prototypes testen bij het festivalpubliek. Tijdens deze tests ontvangen de ondernemers feedback waarmee ze hun product kunnen verbeteren, en hun duurzame of sociale impact kunnen versterken. Dit jaar testten er maar liefst zes ondernemers op het festival!

Huurtehoog.nl

8 van de 10 studenten betaalt een te hoge huurprijs. De ondernemers van Huurtehoog.nl helpen studenten met het verlagen van hun huur en het terugvorderen van de te veel betaalde huur. Tijdens ESNS gaven ze gratis huuradvies en testten ze hun app. 

“Ons uiteindelijke doel is om de app te lanceren zodat studenten zelf hun kamer kunnen opmeten waarmee we de huurmarkt in Nederland een stuk eerlijker kunnen maken.” Aldus Ben Theuns van Huurtehoog.nl. Één van de testers liet weten dat het interessant zou zijn om het concept ook uit te breiden naar andere huurders: “Ik vind het een heel goed initiatief. Ik woon zelf in een huurappartement en ik heb vrij veel gedoe met m’n huurbaas. Ik denk echt dat ik veel te veel huur betaal dus het zou fijn zijn als Huurtehoog.nl mij daar ook mee zou kunnen helpen.”

BUTTLE

75% van de rokers gooit zijn peuken op de grond, dit schaadt het leven in de zee en vergiftigt de bodem. Eén peuk kan tot wel 1000 liter water vervuilen. Het is duidelijk dat de mentaliteit van rokers moet veranderen. Hiervoor is de BUTTLE ontwikkeld. Dit is een hulpmiddel voor (festival)bezoekers om hun sigarettenpeuken op te ruimen, maar informeert hen ook vooral over de impact van peukenafval op het milieu. 

Amber Herrewijn van NHL stenden is één van de initiatiefnemers: “Dit is het eerste prototype dat we hebben. We willen mensen bewust maken van hoe slecht peuken zijn voor het milieu. We onderzochten tijdens ESNS of de BUTTLE een goede manier is om rokers zover te krijgen dat ze hun peuken niet op straat gooien.” Een rokende voorbijganger gaf eerlijk toe dat ze haar peuken vrijwel altijd op de grond gooit: “Ik weet niet precies hoe schadelijk het is, maar ik kan me voorstellen dat er veel plastic in zit en dat het niet heel goed is voor het milieu.”

Glimp

Liefst 1,3 miljoen mensen zitten thuis door stressgerelateerde klachten. Glimp wil met begeleide ademtraining voor thuis ervoor zorgen dat mensen sneller herstellen van een burn-out. Hun Pebbles – een soort slimme steentjes – stimuleren je om op een rustgevende manier adem te halen en sturen feedback naar de app waarmee ze verbonden zijn. Zo monitoren ze het effect van ademhalingsoefeningen op je lichaam en versnellen ze je herstel. 

De test van Glimp op ESNS werd uitgevoerd met koptelefoons van REPEAT. Dit door muziekliefhebbers opgerichte bedrijf wil de industrie veranderen met hun koptelefoon die niet alleen goed klinkt, maar dankzij levenslange reparaties ook op servicegebied de juiste snaar weet te raken. Wil jij ook zo’n koptelefoon? Die kan je via deze link aanschaffen. 

NitroTea

Maarten en Ramon, de founders achter NitroTea uit Leeuwarden, hebben beide de ambitie om een gezonde frisdrank op de markt te brengen. Hun ijsthee bevat geen suiker en weinig toegevoegde smaakstoffen. Op ESNS onderzochten ze twee alternatieven, de een lijkt iets meer op frisdrank, de andere meer op alcohol. Zo willen de ondernemers erachter komen welke richting ze op moeten. Ze vroegen testers onder meer naar hun oordeel over de smaak van het drankje en of men het zou kopen in de winkel. 

De Duurzame Oplossing 

De Duurzame Oplossing bouwt een onafhankelijk digitaal platform dat laat zien welk effect een gedragsverandering of maatregel heeft op jou en het milieu. Het hart van het platform wordt gevormd door de rekentool waar je een digitale versie van je huis, jouw installaties en je gedrag kan invoeren. Ook bevat het platform een uitgebreide kennisbank en duurzaamheidsadviezen. Op de Grote Markt in Groningen testten zij hun rekentool bij de festivalgangers. 

Oprichter Wim de Vries: “We willen de consumentenbond van de duurzaamheid worden. We maken het heel persoonlijk en laten mensen zien hoeveel ze kunnen besparen door bijvoorbeeld korter of kouder te douchen. Of dat je met een andere douchekop ook geld kunt besparen. Dat zet mensen aan tot actie.”

Bespaar Groen

Bespaar Groen maakt het verduurzamen van je eigen woning behapbaar. Ze helpen met het maken van keuzes over mogelijke verduurzamingsmaatregelen, het zoeken van een aannemer en automatiseren het aanvragen van subsidies. Tijdens ESNS onderzochten ze of zelfs festivalbezoekers met een korte spanningsboog in staat zijn om hun tool te gebruiken.

De tests op Eurosonic Noorderslag werden mogelijk gemaakt door YES!Delft, Erasmus Centre for Entrepreneurship, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, provincie Groningen, provincie Friesland, provincie Drenthe, Leeuwarden, Assen, stad Groningen en natuurlijk Eurosonic Noorderslag.

Website by HOAX Amsterdam