NL / EN
EN

november 3, 2022

Innoveren op de Floriade

Praktijkgericht onderzoek is belangrijk: het richt zich doorgaans op vraagstukken en problemen uit de praktijk. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze oplossingen ook daadwerkelijk in de praktijk toegepast worden? Door de krachten van Regieorgaan SIA en Innofest te bundelen: we gaven zes hogeschooldocenten de kans om hun onderzoek of test uit te voeren op de Floriade Expo 2022. Hiervoor kregen zij ieder een onderzoeksbudget van € 10.000,-.

Zes verschillende onderzoeken

De onderzoeken passen bij de ambitie van de wereldtuinbouwtentoonstelling om te demonstreren hoe een groener en gezonder stedelijk leven eruit kan zien. De deelnemende hogescholen testten en onderzochten onder meer innovaties rond voeding, beweging en sociale interactie. Bij alle tests was een belangrijke rol voor bezoekers weggelegd. Hun feedback zorgt ervoor dat de diverse innovaties een volgende stap in hun ontwikkeling kunnen zetten. Innofest begeleide de verschillende cases tijdens het voorbereiden en uitvoeren van de praktijktest. Alle onderzoeken sluiten aan bij de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel.

Gezond leven in de groene stad

Het onderzoeksprogramma ‘Gezond leven in de groene stad’ richt zich onder meer op de vraag hoe een groene gezonde leefomgeving een actieve leefstijl van mensen kan bevorderen. Dit gebeurt door met gps-tracking het beweeggedrag van mensen in kaart te brengen. De opgedane inzichten moeten het mogelijk maken om bijvoorbeeld groene schoolpleinen, natuurspeeltuinen, speelbossen en zorgcentra aantrekkelijker te maken. Op de Floriade Expo 2022 hielpen de bezoekers mee aan dit onderzoek van de Aeres Hogeschool Almere door met een gps-tracker over het terrein te lopen en een enquête in te vullen.

Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen ‘groenere groentes’ eten? Hoe bewegen we mensen meer richting plantaardig eten? Het Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid inspireerde de Floriade-bezoekers met een interactieve installatie om na te denken over gezonde en duurzame voeding. Bij de installatie gingen de onderzoekers onder andere in gesprek met de testers nadat zij een ‘normale’ en een vegan macaron met elkaar vergeleken.

Growing Green Proteins

Veldbonen zijn goed voor de biodiversiteit en ook nog eens heel gezond. Als voedzaam alternatief voor dierlijke eiwitten is het hoog tijd om de veldboon vaker op het menu te krijgen. Growing Green Proteins ontwikkelt verschillende producten met de Flevoveldboon. Eén daarvan is het veldbonenmeel dat gebruikt wordt in brood- en pannenkoekenmix. Tijdens de Floriade onderzochten deze onderzoekers van Aeres Hogeschool Almere hoe ze het meel nog aantrekkelijker kunnen maken voor de consument.

Microbial Garden

De wereld verbouwt 95% van zijn voedsel op de bovenste laag van de grond en is daarmee het meest kritische onderdeel van ons voedselsysteem. Onze intensieve landbouwpraktijken dragen aanzienlijk bij aan bodem verdunning en verlies van microbiële biodiversiteit. Een van de oplossingen is het omkeren van de voedselketen, terug naar de microben. Microbial Garden is een samenwerking van de Hanzehogeschool Groningen en 4F.STUDIO. Tijdens de Floriade lieten zij bezoekers verschillende microbiële hapjes proeven, zoals tapenade en winegums van algen. Hun boodschap: we kunnen onze steden in de toekomst (deels) voeden met gezond voedsel dat wordt gekweekt in microbiële tuinen, zoals LED-fotobioreactoren met algen. Deze kunnen deel uitmaken van een huishoudelijke keuken of gemeenschappelijke tuin voor het verstrekken van verse groene “groenten”, want de microben bevatten enorm veel goede voedingsstoffen.

IJsbrekers

Hoe gedraag jij je als je een onbekende op straat tegenkomt? Ben je ontwijkend of groet je diegene juist? Hoe je je gedraagt is een onbewuste keuze, maar het heeft wel effect. De omgang tussen voorbijgangers bepaalt namelijk het gevoel van verbondenheid en vertrouwen in de omgeving. Project IJsbrekers van Codarts Rotterdam en Stichting Loreley Productions ontwikkelde een kunstzinnige interventie om het ijs te breken tussen twee willekeurige voorbijgangers. Op de Floriade kregen bezoekers verschillende opdrachten die ze met een onbekende metgezel moesten oplossen.

Blockchain burger

De Blockchain Burger is een echte burger, gemaakt van lokale en eerlijke ingrediënten én volledig traceerbaar. Door middel van blockchain-technologie is er namelijk informatie beschikbaar over de afkomst van het eten, de voedingswaarde en voedselveiligheid. Tijdens de Floriade Expo 2022 werd onderzocht naar welke informatie precies mensen op zoek zijn. Oftewel: wat ze willen weten over wat ze eten. De Blockchain Burger is voortgekomen uit een samenwerking tussen ChefChain en Open Food Chain. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Aeres Hogeschool Dronten, in samenwerking met partners uit de sector en producteigenaren The New Fork en ChefChain.

Website by HOAX Amsterdam