NL / EN
EN

september 22, 2022

Een knallende afsluiter van de festivalzomer: zorginnovaties op Into the Great Wide Open

De festivalzomer is voorbij, maar gelukkig eindigde deze met een prachtige testweek op Vlieland. Een chip gemaakt van papier, een kussen dat pijn herkent bij mensen met dementie, een app voor mantelzorgers en een reanimatiearmband werden allemaal grondig onder de loep genomen door de toegewijde vrijwilligers van Into the Great Wide Open.

Wie waren de ondernemers en wat heeft het testen ze opgeleverd?

E-motion chair – bewegen tegen dementie

Pijn is een van de meest voorkomende symptomen die mensen met dementie ervaren. Vaak wordt het slecht herkend, omdat de persoon in kwestie dit niet goed kan aangeven. De E-Motion chair is een kussen dat bewegingen signaleert die duiden op pijn of stress, zodat zorgverleners op tijd hulp kunnen bieden. Voor deze ondernemers was het de tweede test die ze deden met Innofest. Het verschil met de vorige test: in plaats van een test met maar één kussen waarbij de testers bewegingen moesten acteren, hadden ze deze keer ook nog drie kussens ‘in het wild’ geplaatst, zonder begeleiding.

De ondernemers stuitte bij aankomst gelijk op een paar obstakels waar ze van leerden. Jan: ‘Je werkt van te voren alles tot in de puntjes uit. Maar toch kom je op locatie dingen tegen die je niet had verwacht. Bij ons was dat de connectiviteit: sommige kastjes wilden nog steeds niet verbinden met het wifinetwerk. Dus dat is echt iets waar we nog meer aandacht aan moeten besteden.’

Deze test werd mogelijk gemaakt door Regieorgaan SIA.

 

Tapp.online – een alternatief materiaal voor elektronica

E-waste is een van de grootste uitdagingen van de mensheid. Om deze massale afvalstroom te verminderen, moeten we op zoek naar alternatieve materialen voor elektronica. De ondernemers van Tapp.online maken papier slim door er chips, sensoren en geprinte elektronica aan toe te voegen. Het papier is 100% recyclebaar, overal ter wereld – zonder dat er iets aangepast hoeft te worden in de oud-papier stromen. Op Into the Great Wide Open werd er aan vrijwilligers gevraagd om de chip bij zich te dragen om te zien hoe goed het werkt.

De test van Tapp.online verliep niet zoals verwacht. ‘Het papier werkte wel, maar de gateways deden niet wat ze moesten doen, dus die moeten we opnieuw gaan opbouwen. Het is goed dat we dit weten, anders hadden we het papier verder doorontwikkeld, terwijl de bottleneck totaal ergens anders zit.’ aldus co-founder Niels. Zo zie je maar: falen kan ook juist waardevol zijn.

SimCPR – Een levensreddende reanimatiearmband

Reanimatie kan levens redden. Daarom is het des te belangrijker dat dit op de goede manier gebeurt. Om hiervoor te zorgen is de SimCPR®Pro ontwikkeld. Dit is de eerste reanimatiepolsband die hartmassage feedback geeft. Het verbetert de kwaliteit van hartmassage en geeft hulpverleners meer zelfvertrouwen. Voor SimCPR was het ook de tweede test. Waar ze bij hun test op TT Festival zich focusten op EHBO’ers, waren ze op Vlieland vooral bezig met BHV’ers.

Het onderzoeken van een andere doelgroep heeft Harry’s (founder van SimCPR) ogen zeker geopend. ‘Ik schrok soms best van de kwaliteit van reanimatie van mensen die zeiden een BHV-cursus te hadden gevolgd. Ik heb hierdoor beseft dat bij hen de armband mogelijk relevanter is dan bij mensen die al beter getraind zijn.’

 

DA-RE Health Innovation – De virtuele co-worker in de zorg

In een wereld waarin technologieën zich in razendsnel tempo opvolgen – voornamelijk in de zorg – zien we soms door de bomen het bos niet meer. Hoe vind je precies waar je naar zoekt? De ARNA app ondersteunt en ontzorgt zorgmedewerkers in hun dagelijkse werkzaamheden, zodat zij kunnen blijven doen wat zij het liefst doen: mensen helpen. In de Innofest testtent hebben de ondernemers feedback opgehaald over de gebruiksvriendelijkheid van de app. 

 

De tests van SimCPR, Tapp.online en DA-RE Health Innovation werd mogelijk gemaakt door provincie Groningen, provincie Friesland, provincie Drenthe, Leeuwarden, Assen en stad Groningen.

Website by HOAX Amsterdam