NL / EN
EN

juli 21, 2022

Testen tijdens het tienjarig jubileum van Welcome to The Village

Innofest en Welcome to The Village hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. Behalve festival is WTTV namelijk ook de grondlegger van het innovatietraject DORP, waaruit Innofest is voortgevloeid.

WTTV vierde dit jaar hun tienjarig jubileum. Speciaal daarvoor vond het festival van 15 t/m 17 juli eenmalig plaats op een nieuwe festivallocatie: de binnenstad van Leeuwarden. Zes duurzame startups gingen de uitdaging aan en testten hun innovaties op het Leeuwarder publiek, om vervolgens met de opgehaalde data meer impact te maken.

“We werken elk jaar samen met Innofest. We zijn vanaf het begin van WTTV bezig geweest met hoe je festivals in kunt zetten om verandering in gang te brengen. Festivals zijn de perfecte locaties om te experimenteren en testen, zodat je weet wat werkt en kunt upscalen in de echte wereld,” Aldus Eva van Netten, Artistiek directeur van WTTV. 

Deze startups gingen de uitdaging aan

Duurzame Sloepen – 3D geprinte sloep van gerecycled materiaal

Een 3D geprinte sloep van gerecycled materiaal, need we say more? Zelfs alle losse onderdelen zijn duurzaam. Denk aan een buiskap van PET flessen, een duurzame foam-vulling voor de kussens en een elektrische motor. Dit maakt de sloep 74% duurzamer dan de standaard sloep. Aan het eind van de levenscyclus kan de sloep ook nog eens volledig gerecycled worden tot een nieuwe geprinte sloep. 

Om erachter te komen of waterrecreatie en duurzaamheid samen gaan vroegen de ondernemers aan het WTTV-publiek o.a. wat voor associaties zij hebben met een 3D geprinte sloep en of ze het een mooie ontwikkeling vinden dat de naam van Duurzame Sloepen onlangs is veranderd naar Impacdboats. Voor het testgemak namen de Friese ondernemers een draagbaar model van de sloep mee, de normale sloepen zijn 7 meter lang. Het printen van zo’n grote sloep duurt wel 77 uur!

Blic VR – een inclusievere festivalbeleving

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, en vaak hebben deze mensen ook beperkte digitale vaardigheden. In zo’n geval ben je laaggeletterd en dat heeft gevolgen. Het is moeilijker om een baan te vinden of je geldzaken te doen. Maar het beïnvloedt ongetwijfeld ook je ervaring op een festival. Blic VR ging tijdens WTTV op pad met meerdere Taalambassadeurs – mensen die de stap hebben durven zetten beter te leren lezen, schrijven en rekenen – om te onderzoeken hoe toegankelijk, laagdrempelig en inclusief het festival is. Ze maakten vlogs van alles waar ze tegenaan liepen tijdens het festival, zoals lastige woorden (neem bijvoorbeeld het woord ‘midje’, Fries voor ‘goedemiddag’) en een ingewikkeld kluisjessysteem.

Alle opgehaalde informatie wordt binnenkort gedeeld met de organisatie van WTTV, zodat zij de toegankelijkheid van hun komende edities kunnen verbeteren.

Ozarka – een statiegeldsysteem voor borden en bekers

Om een einde te maken aan het gebruik van wegwerpverpakkingen is meer nodig dan alleen het meenemen van je eigen boodschappentas. Het is daarom Ozarka’s missie om op het afvalprobleem bij afhaal- en thuisbezorgmaaltijden op te lossen: van herbruikbare verpakkingen tot afvalvrije bezorging. Op Welcome to the Village testten zij hun totaaloplossing: werkt het systeem en zijn mensen bereid hun bordjes weer in te leveren voor statiegeld?

Beth van Ozarka: ‘We vroegen bezoekers en de aanwezige foodtruck-exploitanten of ze interesse in ons systeem hebben en wat voor invloed statiegeld heeft op het retourpercentage van onze verpakkingen. Je moet het juiste prijspunt vinden dat zowel voor de consument als voor de voedselverkoper aantrekkelijk is. Ook is het nog best een uitdaging om foodtruck-eigenaren te overtuigen om mee te doen, omdat ze gewoon willen knallen na twee jaar Covid.’

Agriton Bokashi – van afval naar organisch gefermenteerd materiaal

Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal. De microben uit Bokashi bieden voeding voor planten, verbeteren de structuur van de bodem en activeren het bodemleven. Het fermenteren van etensresten sluit goed aan bij circulaire doelstelling van Welcome to the Village om van afval een grondstof te maken. Tijdens het festival onderzoekt Agriton Bokashi of hun werkwijze toepasbaar is op festivals.

Simone van Agriton Bokashi: ‘We passen ons systeem nu voor het eerst toe op een festival. We verzamelden etensresten in de keuken van Stadsschouwburg de Harmonie en bij twee foodtrucks op het festivalterrein. Daar maken we organische grondstof van door het te fermenteren.’ Dit past natuurlijk perfect bij de circulaire doelstellingen van het festival. ‘Ons eerste leerpunt kwam gelijk al op de eerste testdag, toen bleek dat alle mise-en-place de dag ervoor al was gedaan dus dat er niet zoveel etensresten meer waren om te verzamelen.’

Kauwboys – kauwgom die niet op de grond belandt

Elke kauwgomkauwer kent dit probleem: je loopt op straat of zit in de auto en ziet om je heen geen prullenbak. Je kauwgom is inmiddels al aardig taai en smaakloos aan het worden. Uiteindelijk slik je ‘m door of tuf je ‘m op de grond. Hierdoor komen 1,5 miljoen kauwgompjes elk jaar in Nederland op straat terecht. Elk kauwgompje dat op de grond eindigt, kost €1,77 om te verwijderden. Gebeurt dat niet, dan blijft de kauwgom wel 25 jaar liggen!

Met de Freshcase heeft elke kauwgomkauwer een prullenbakje bij zich om de uitgekauwde kauwgom in achter te laten. Op WTTV testten ze wat mensen vinden van dit concept en of ze ook echt bereid zijn hun kauwgom in de case te stoppen. 

Music Pulse App – door muziek je emoties beter begrijpen
De Music Pulse App is een softwaretoepassing die unieke afspeellijsten maakt met bestaande en nieuwe muziek. Door kennis uit de gezondheidszorg en de toepassing van muziek met elkaar te verbinden, kunnen we emotie beter begrijpen en onze mood positief beïnvloeden. 

Reinier heeft de app bedacht: ‘Veel mensen hebben last van angsten en depressies, die wil ik helpen hun emoties te reguleren door middel van muziek. Tijdens WTTV testte ik of de app goed werkt, of mensen alles kunnen vinden en begrijpen. Ook verzamelde ik data om het algoritme te verbeteren.’ Dit laatste deed hij zelfs al tijdens het festival, op basis van de eerste testresultaten op dag 1.

De zes tests op WTTV werden mogelijk gemaakt door de Provincie Friesland, Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Groningen, Gemeente Assen, RVO, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Green Deal Sustainable Festivals, Impact Hub Amsterdam en natuurlijk WTTV.

Foto’s: Calluna Denkers.

 

Website by HOAX Amsterdam