NL / EN
EN

juli 14, 2022

Een koninklijke locatie voor duurzame innovaties

Van 1 t/m 3 juli testten we voor het eerst tijdens Royal Park Live, in de tuin van Paleis Soestdijk bij Baarn. Deze koninklijke locatie vormde het decor voor vijf tests van duurzame innovatieve startups. Deze tests waren onderdeel van ValidatieLab Utrecht en hadden allemaal te maken met de thema’s ‘gezond gebouwde omgeving’ en ‘energietransitie’.

Deze startups gooiden hun innovatie voor de leeuwen

Nexxtcharge – de groei van duurzaam vervoer versnellen met slimme laadpalen

Rijden in een elektrische auto is heerlijk, maar als gebruiker ben je veel bezig de beschikbaarheid van laadplekken. Waar vind ik snel een oplaadplek? Redt mijn auto het nog tot daar? Wat een stress! Deze beperkte beschikbaarheid van laadpalen beperkt de groei van het aantal elektrische auto’s. Zonde, want de ambitie van het Regeerakkoord is dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Nexxtcharge heeft hiervoor de oplossing: mobiele laadpalen. Het verschil met reguliere laadpalen? Bij de palen van Nexxtcharge is laden op locaties mogelijk waar geen vaste laad-infrastructuur beschikbaar is. De mobiele laadpaal maakt het rijden met elektrische auto’s laagdrempelig en stimuleert de groei van elektrische en schoon vervoer in Nederland. Tijdens Royal Park Live testten zij hun prototype bij de concertbezoekers. Daarnaast wilden ze weten of er genoeg stroom beschikbaar is tijdens evenementen om hun mobiele laadpaal in te kunnen zetten.

Groene Gevelseen tegeltuintje tegen hittestress en wateroverlast in steden

Wist je dat klimaatverandering in steden nog meer te merken is dan op andere plekken? Steden zijn namelijk echte ”betonnen jungles”. Zij bestaan voor een groot deel uit steen en dit zorgt voor wateroverlast, omdat het water nergens meer heen kan. Daarnaast houden al die stenen hitte vast, waardoor het tot wel 7(!) graden warmer kan zijn in de stad dan erbuiten. Deze warmte kan leiden tot een hogere mate aan ziektes en sterfte. 

Groene Gevels heeft een oplossing tegen deze hittestress en wateroverlast: een tegeltuintje. Dit is een biobased plantenbak zonder bodem, met precies de maten van een stoeptegel. Regenwater kan op die manier de grond in lopen en de planten in het geveltuintje verkoelen de stad. De ondernemers achter het Tegeltuintje testten op Royal Park of het Tegeltuintje meerwaarde heeft en gebruiksvriendelijk is, door mensen zo’n tuintje in elkaar te laten zetten.

Nina van Groene Gevels: ‘We vroegen bezoekers onder andere hoeveel geld ze over hebben voor een geveltuintje en of het tuintje gebruiksvriendelijk is door mensen het in elkaar te laten zetten. Hopelijk kunnen we na de zomervakantie beginnen met onze eerste verkoop via de webshop en onze verkooppunten.’

PHOMI – circulaire wand- en gevelbekleding 

De bouwsector staat niet bepaald bekend om zijn lage CO2-footprint. Het verduurzamen van deze sector is om meerdere redenen lastig. Eén daarvan is het feit dat er vaak hoge temperaturen nodig zijn voor de productie van bouwmaterialen. PHOMI introduceert daarom een circulaire wand- en gevelbekleding met zeer lage CO2- en stikstofuitstoot. Het is lichtgewicht, flexibel, sterk, ultradun, waterafstotend, vorst- en hittebestendig, schok- en impactbestendig, niet-ontvlambaar, 100% recyclebaar, gemakkelijk aan te brengen, en niet geheel onbelangrijk: het is ook nog eens mooi. Antoon Oosterhuis van PHOMI: ‘Er moet verduurzaamd worden in de bouw en onze wandbekleding is daar heel geschikt voor. Op Royal Park Live testten we onder andere hoe bezoekers reageren op de verschillende kleuren en reliëfs van ons materiaal.’

The Good Floor – van plastic vervuiling naar custom vloeren

We kunnen het niet mooier maken dan het is: onze rivieren zitten vol met plastic. Zo ook de Maas. The Good Floor haalt plastic uit deze rivier om er nieuwe gietvloeren van te maken. Zo dragen ze bij aan een schoner milieu, het stopzetten van de opwarming van de aarde en aan het beperken van de uitstoot van toxische gassen. Van dit materiaal kun je natuurlijk ook andere mooie dingen maken, zoals barbladen. Deze werden tijdens Royal Park Live dan ook uitvoerig getest.

Perfect Place – een platform voor datagedreven locatiebeslissingen

Voor evenementenorganisaties is het meten van bezoekers vaak een groot probleem. Zeker bij grotere festivals en/of open festivals kan vaak niet goed inzichtelijk worden gemaakt hoeveel bezoekers het heeft aangetrokken en of de bezoekers uit een grotere regio komen. Perfect Place heeft een techniek ontwikkeld die voor elke locatie in Nederland inzicht geeft in hoe succesvol een evenement was, op basis van open data. Hierdoor is het makkelijker te bepalen of het festival de investering waard was. Deze data verzamelden zij tijdens Royal Park Live bij Paleis Soestdijk en deelden deze met de organisatie.

De vijf tests op Royal Park Live werden mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, ROM Utrecht Region en natuurlijk de organisatie van Royal Park Live

 

Website by HOAX Amsterdam