NL / EN
EN

juli 7, 2022

Van duurzame sloepen tot een statiegeldsysteem voor borden en bekers: we gaan bijna testen op WTTV!

Welcome to The Village viert dit jaar hun tienjarig jubileum. Speciaal daarvoor vindt het festival van 15 t/m 17 juli eenmalig plaats op een nieuwe festivallocatie: de binnenstad van Leeuwarden. Zes duurzame startups gaan de uitdaging aan en testen hun innovaties op het Leeuwarder publiek, om vervolgens met de opgehaalde data meer impact te maken. Innofest en Welcome to The Village hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. Behalve festival is WTTV namelijk ook de grondlegger van het innovatietraject DORP, waaruit Innofest is voortgevloeid.

Wie gaan er met ons testen?

Duurzame Sloepen – 3D geprinte sloep van gerecycled materiaal

Een 3D geprinte sloep van gerecycled materiaal, need we say more? Zelfs alle losse onderdelen zijn duurzaam. Denk aan een buiskap van PET flessen, een duurzame foam-vulling voor de kussens en een elektrische motor. Dit maakt de sloep 74% duurzamer dan de standaard op dit moment. Aan het eind van de levenscyclus kan de sloep ook nog eens volledig gerecycled worden. Om erachter te komen of waterrecreatie en duurzaamheid samen gaan worden de beleving van de boot en de beleving van het merk op Welcome to the Village getest. 

Music Pulse App – door muziek je emoties beter begrijpen

De Music Pulse App is een softwaretoepassing die unieke afspeellijsten maakt met bestaande en nieuwe muziek. Door kennis uit de gezondheidszorg en de toepassing van muziek met elkaar te verbinden, kunnen we emotie beter begrijpen en onze
mood positief beïnvloeden. De ondernemers testen tijdens Welcome to the Village hoe mensen het gebruik van de app ervaren.

Blic VR – een inclusievere festivalbeleving

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, en vaak hebben deze mensen ook beperkte digitale vaardigheden. In zo’n geval ben je laaggeletterd en dat heeft gevolgen. Het is moeilijker om een baan te vinden of je geldzaken te doen. Maar het beïnvloedt ongetwijfeld ook je ervaring op een festival. Blic VR gaat tijdens Welcome to the Village op pad met meerdere Taalambassadeurs – mensen die de stap hebben durven zetten beter te leren lezen, schrijven en rekenen – om te onderzoeken hoe toegankelijk, laagdrempelig en inclusief het festival is. Deze feedback wordt later met de organisatie van Welcome to the Village gedeeld, zodat zij deze in te praktijk kunnen toepassen.

Ozarka – een statiegeldsysteem voor borden en bekers

Om een einde te maken aan het gebruik van wegwerpverpakkingen is meer nodig dan alleen het meenemen van je eigen boodschappentas. Het is daarom Ozarka’s missie om op alle niveaus het afvalprobleem bij afhaal- en thuisbezorgmaaltijden op te lossen: van herbruikbare verpakkingen, tot afvalvrije bezorging. Op Welcome to the Village testen zij hun totaaloplossing: werkt het systeem en zijn mensen bereid hun bordjes weer in te leveren voor statiegeld? De test van Ozarka wordt mogelijk gemaakt door Green Deal Circular Festivals.

Agriton Bokashi – van afval naar organisch gefermenteerd materiaal

Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal. De microben uit Bokashi bieden voeding voor planten, verbeteren de structuur van de bodem en activeren het bodemleven. Het fermenteren van etensresten sluit goed aan bij circulaire doelstelling van Welcome to the Village om van afval een grondstof te maken. Tijdens het festival onderzoekt Agriton Bokashi of hun werkwijze toepasbaar is op festivals. 

Kauwboys – kauwgom die niet op de grond belandt

Elke kauwgomkauwer kent dit probleem: je loopt op straat of zit in de auto en ziet om je heen geen prullenbak. Je kauwgom is inmiddels al aardig taai en smaakloos aan het worden. Uiteindelijk slik je ‘m door of tuf je ‘m op de grond. Hierdoor komen 1,5 miljoen kauwgompjes elk jaar in Nederland op straat terecht. Elk kauwgompje dat op de grond eindigt, kost €1,77 om te verwijderden. Gebeurt dat niet, dan blijft de kauwgom minstens 25 jaar liggen!

Met de Freshcase heeft elke kauwgomkauwer een prullenbakje bij zich om de uitgekauwde kauwgom in achter te laten. Op Welcome to the Village testen ze wat mensen vinden van dit concept en of ze ook echt bereid zijn hun kauwgom in de case te stoppen. Deze test wordt mogelijk gemaakt door de Impact Hub. 

Zien we je in Leeuwarden volgende week en help je de ondernemers met hun tests?

De tests op WTTV worden mogelijk gemaakt door de Provincie Friesland, Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Groningen, Gemeente Assen, RVO, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, DORP en natuurlijk WTTV.

Website by HOAX Amsterdam