NL / EN
EN

juli 6, 2022

Voedselinnovaties uit het waddengebied testen tijdens hét foodevent van het jaar: de Food Inspiration Days

Op 17 en 18 oktober vinden de Food Inspiration Days plaats in Veghel.Een event georganiseerd door trend- en mediabureau Food Inspiration. Tijdens dit foodevent gaan we met twee innovatieve voedselondernemers testen: het Kook Atelier van Texel en De Friese Palingroker. We spraken Maaike de Reuver, hoofdredacteur van Food Inspiration over de aankomende editie van hun event.

Wat kunnen we dit jaar verwachten van het event? 

De Food Inspiration Days is het nationale evenement voor professionals uit de foodservice- en foodretailsector, die op zoek zijn naar inspiratie en willen weten waar de sector naartoe gaat. We richten ons op mensen die vooruitkijken en willen innoveren. We bieden de bezoekers een multisensoriële ervaring: men kan vernieuwingen op het gebied van eten en drinken proeven, zien en ruiken. 

Het thema dit jaar is Topvorm. Je moet wel in topvorm zijn en blijven als je in deze tijden wil overleven in de foodbranche. Na twee jaar Covid hebben veel ondernemers nog schulden.  Nu komen daar de stijgende prijzen en het personeelstekort bij. Los daarvan is het in de wereld van gastronomie gewoon heel hard werken. Daar gaan wij het tijdens ons event over hebben: hoe hou je je hoofd boven water en hoe blijf je in topvorm.

Één van de drie podia op het event is het start-up podium. Daar pitchen een aantal top start-ups hun producten: jonge bedrijven en innovatievelingen die iets anders doen dan de status quo. Bijvoorbeeld de vegan foie gras van het Kook Atelier die via Innofest bij ons gaan testen, maar ook Johnny Cashew, die een einde willen maken aan de ‘omreiscashews’: cashewnoten die een lange reis maken van Tanzania naar Vietnam naar Europa. Enerzijds krijgen mensen in de zaal energie van die ondernemers en denken ze na over hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een betere wereld, maar er ontstaan ook heel veel connecties tussen restaurants, cateraars, hotelketens en die start-ups. Die willen hun producten wellicht ook in hun assortiment opnemen.

Waarom stellen jullie de infrastructuur van de Food Inspiration Days beschikbaar voor het testen van innovaties?

Innofest past goed bij ons omdat jullie op een hele creatieve manier voedselinnovaties testen. Zo weet je direct of iets werkt, of iets past. We willen kijken of het werkt bij ons om op deze manier te testen. Het is heel tof voor die startups om hun product te kunnen laten zien. De bezoekers van de Food Inspiration Days zijn allemaal professionals die super waardevolle feedback kunnen geven. Die mensen hebben zoveel kennis, zowel over verpakkingen als de smaak, etc. Die festivalsfeer enerzijds en die positief kritische kant van de doelgroep past goed bij elkaar. 

Waarom zijn voedselinnovaties belangrijk?

De wereld verandert. Kijk om je heen. De wereld staat in de fik. Klimaatverandering kunnen we niet ontkennen. Tegelijkertijd heb je te maken met enorm stijgende prijzen en personeelstekorten. Als je toekomstproof wilt zijn, dan moet je meebewegen met alle veranderingen op de wereld en de markt, anders loop je achter de feiten aan. 

Ik vind het leuk dat de Friese Palingroker al lang in het vak zit en juist nu een innovatief product op de markt zet. Het is goed om te laten zien dat innovatie in alle mensen en in alle leeftijden kan zitten en dat de foodwereld groter is dan jonge foodies uit Amsterdam. Er gebeurt heel veel op het gebied van voedsel in het waddengebied en we vinden het tof om dat te kunnen laten zien op ons event. 

Plantaardige alternatieven voor vlees zijn ook heel belangrijk. We gaan niet helemaal van vlees en dierlijke producten af, maar we moeten wel veel minder vlees gaan eten. Daarom past de vegan foie gras van het Kook Atelier ook goed bij ons: een alternatief voor vlees dat lekker smaakt en ook nog eens zorgt voor minder dierenleed: goud. 

Kom de ondernemers helpen met hun tests tijdens de Food Inspiration Days

Ben jij actief in de foodsector en wil je bij dit evenement aanwezig zijn? Tickets koop je via deze link.

Website by HOAX Amsterdam