NL / EN
EN

juni 15, 2022

Voedselinnovaties uit het waddengebied testen op Oerol Terschelling

Het Oerol Festival op Terschelling is in volle gang. Al 40 jaar is Oerol een plek voor kunst en muziek, maar ook dit jaar is het een plek voor nog iets anders: Innofest Test Teevee, gepresenteerd door Wilbert van de Kamp. Maar liefst zes voedselondernemers uit het waddengebied testen tijdens deze show hun nieuwe product of concept en zijn hierbij op zoek naar jouw mening. Tijdens Test Teevee proef je de producten en maak je kennis met de verhalen achter de producten, maar mag je ook jouw ongezouten mening geven. De show vindt plaats in de Wierschuur, iets voorbij Oosterend. Je kunt nog kaartjes kopen voor de shows van 15, 17 en 18 juni. 

Testen voor fijnproevers

Meer dan 100 mensen testten afgelopen weekend de knoflookmarinade van Biesheuvel Knoflook op Oerol. Veel mensen denken dat je met verse knoflook kookt wanneer je zelf een knoflookteentje perst. Toch is dit gedroogde teentje al minstens een jaar oud. Bij de Biesheuvel in de kop van Noord-Holland verkopen ze daarom verse knoflook. Deze is fris en pittig van smaak en ook nog eens super gezond. 

Annemarie Karman van Biesheuvel Knoflook: “Het werd tijdens het testen meteen duidelijk dat we met de marinades een versere uitstraling moeten hebben. Het testen heeft voor mij bevestigd dat het een goed product is, nu moeten we onze verkoper daar nog van overtuigen. Mijn tip aan andere ondernemers die willen testen met Innofest: stel je open voor wat de testers zeggen en borduur daarop verder. Ik had dat zelf nooit zo kunnen doen zonder de hulp van Innofest.”

Ook Wadgenieten was van de partij. Het waddengebied is één van de meest bijzondere plekken in Nederland. Het is dan ook niet zo gek dat mensen hier graag op vakantie gaan. Reisaanbieder Wadgenieten wil mensen een nóg betere ervaring geven door zeilreizen met waddengastronomie aan te bieden. Tijdens zo’n zeilreis maak je kennis met heerlijke duurzame producten uit het waddengebied die vers voor je worden bereid. “We wilden er met onze test achter komen waar mensen aan denken bij het woord waddengastronomie, hoeveel geld ze voor een reis overhebben etc. Ook willen we bewustzijn creëren bij het publiek dat dit soort reizen duurder zijn, aangezien we de producten zelf ophalen bij verschillende producenten uit het waddengebied.” Aldus Harriët Stalman van Wadgenieten.

Nog vier dagen te gaan

We zijn nog lang niet klaar met testen op Oerol, de komende dagen vind je ons nog op Terschelling met vier voedselondernemers die graag jouw feedback ontvangen over hun product. Hieronder lees je wat zij gaan testen.

De Graanrepubliek – Duurzame weidehaverdrank uit de regio

Vaak kiezen mensen voor haverdrank vanuit een duurzame gedachte. Echter komt de haver vaak van ver en van grote monoteelt velden. Dit zorgt ervoor dat er een stukje duurzaamheid verloren gaat. De weidehaverdrank van De Graanrepubliek doet dat net even anders. Zij gebruiken regionale haver als basis en vullen die aan met kruiden en gewassen die de biodiversiteit en de grondkwaliteit verbeteren. Het resultaat is een Haverdrank die lekker is qua smaak en een vergelijkbare eiwitwaarde heeft als reguliere melk. Tijdens Oerol wil De Graanrepubliek niet alleen jou hun product laten testen, maar ook kijken wat jij vindt van het verhaal achter het product.

De Wieringer – Yoghurt rechtstreeks van de boer

Door de ruime keuze aan producten in de supermarkt vergeten we soms waar ons eten vandaan komt. Daarom wil ijs- en zuivelboerderij De Wieringer mensen dichter bij de basis brengen. Waar normaal gesproken alleen hun klanten een kijkje komen nemen op de boerderij zelf, brengen zij nu de boerderij naar jou door middel van een yoghurtbar. Op Oerol vertellen ze je graag alles over hun lokaal verantwoorde yoghurt, hun weidekoeien en het productieproces. Daarnaast willen ze graag jouw mening over hun yoghurt, over de verpakking, en zijn zij op zoek naar ideeën voor een naam voor hun yoghurtbar.

Bonifatius754 – Wadwit Bonifatiusbier met zeesla uit de Wadden

Bier is er in vele smaken, kleuren en geuren. Zo ook Bonifatiusbier uit Dokkum. Dit Dokkumer bier, vernoemd naar Bonifatius die in 754 overleed, gebruikte water uit de Bonifatiusbron en werd gebrouwen tot 1876. Maar na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug in het centrum van Dokkum. De brouwers van Bonifatius754 hebben nu een nieuwe variant van het bier: Wadwit Bonifatiusbier met zeesla uit de Waddenzee. Met dit bier hopen zij bij te dragen aan het toerisme in Dokkum en het Waddengebied, aangezien dit belangrijk is voor de leefbaarheid van het gebied. Tijdens Oerol willen de brouwers het Wadwit Bonifatiusbier testen op smaak, kleur en geur en daar hebben ze jouw hulp bij nodig.

Restaurant het Kook Atelier – Een duurzame en diervriendelijke verrassing

Voor de test van restaurant het Kook Atelier uit Texel is het belangrijk dat het publiek van tevoren over zo min mogelijk informatie beschikt. Daarom houden we het bij een bescheiden tipje van de sluier: het gaat om een duurzame en diervriendelijke verrassing.

Kaartjes

Kom je de ondernemers helpen met hun tests? Kaartjes (€5,50) koop je via onderstaande knop:

Koop ticket

Alle ondernemers van Test Teevee zijn onderdeel van project Waddengastronomie. De tests worden mede mogelijk gemaakt door Visit Wadden, Waddenfonds, Waddengroep, NHL Stenden en Oerol.

Website by HOAX Amsterdam