NL / EN
EN

juni 15, 2022

‘Als je innovatie wil stimuleren in de regio, dan hoort daar een budget bij.’

‘Ik ben heel benieuwd hoe de startups het gaan doen dit festivalseizoen. Het zou mooi zijn als er meer startups kunnen testen met Innofest. Vaak is het zo dat er vanuit de provincies maar budget is voor drie startups om te testen. Dan denk ik: doe er gewoon 10! Dan heb je meer kansen om succesvol te zijn. Misschien zijn opdrachtgevers nog iets te voorzichtig. Als je innovatie wil stimuleren in de regio, dan hoort daar een budget bij.’ Aldus Anneke Sipkens, voorzitter van de Raad van Toezicht van Innofest. Wij waren benieuwd naar haar ervaringen met Innofest de afgelopen twee jaar en gingen met haar in gesprek.

Foto: Anneke Sipkens (rechts) en Linda Vermaat op Bevrijdingsfestival Overijssel. Gemaakt door Dian Kors.

Op 5 mei testten we voor het eerst sinds Covid weer op een groot festival (Bevrijdingsfestival Overijssel, red.) en daar was je bij aanwezig. Hoe vond je het om de testcases voor het eerst van dichtbij mee te maken?

Ik vond het heel erg leuk! We bezochten onder andere de zonnepanelen van Wattage die aan dranghekken gemonteerd kunnen worden, zodat festivals energieneutraal kunnen worden. De ondernemers hadden al heel veel geleerd en konden er op deze manier achter komen of mensen de panelen laten hangen als ze een drankje op hebben.

Hoe vond je dat Innofest het deed tijdens de coronacrisis?

Echt veel complimenten voor het team. Jullie gingen niet bij de pakken neerzitten maar bleven op zoek naar alternatieven, naar wat wél kon. Dat heeft gezorgd voor een positieve flow en daar heb ik heel veel bewondering voor. Innofest Test Teevee met Oerol vond ik heel gaaf, waarbij mensen thuis een pakket met voedselinnovaties opgestuurd kregen en konden testen. Er is ook op alternatieve locaties getest, zoals campings. Daardoor heeft Innofest toch nog veel ondernemers kunnen helpen.

Wat vind je verder van hoe Innofest het doet?

Ik denk dat Innofest goed aan de weg timmert, de bekendheid wordt steeds groter. Innofest deelt ook veel kennis over hoe je het beste kunt testen via webinars en het publiceren van de Innofest testmethode. Op die manier help je veel meer mensen en dat motiveert en inspireert. Het team kijkt altijd naar hoe Innofest kan groeien, bijvoorbeeld door nieuwe partijen aan te haken. Veel opdrachtgevers komen uit de publieke wereld, zoals provincies en gemeenten, maar je ziet nu ook dat een aantal bedrijven met Innofest wil werken. Ik denk dat het goed is dat je een diverse mix van opdrachtgevers hebt.

Foto: Dian Kors

Hoe zie je de toekomst van Innofest?

Innofest zal zich altijd richten op het versnellen van de ontwikkeling van duurzame en innovatieve startups, dat is een goede basis. Van daaruit moet gekeken worden naar hoe je kunt verbreden naar andere testlocaties waar veel mensen samenkomen en hoe je mobiele testeenheden kunt opzetten die snel ter plaatse zijn. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de selectie van de startups. Je wil natuurlijk graag dat er een paar geslaagde ondernemers tussen zitten. Daarbij moet wel gezegd worden dat je niet hebt gefaald als een paar ondernemers niet slagen. Daar leer je veel van en het kan anderen inspireren om het ook te proberen, maar dan op een andere manier. Het kan alsnog een beweging in de markt veroorzaken. Het zou mooi zijn als een aantal startups die aan Innofest verbonden zijn echt veel impact kunnen realiseren.

Ik zie ook nog ruimte voor groei aan de communicatiekant. Innofest kan startups helpen bekend te worden bij investeerders en andere stakeholders door middel van communicatie. Voor de ‘Innofest startup van 2021’ Natuerhúske is het bijvoorbeeld een uitdaging om Staatsbosbeheer te bewegen om dit prachtige product neer te zetten in natuurgebieden. Innofest zou hierin een rol kunnen spelen door de voordelen van dit product heel nadrukkelijk te communiceren.

Website by HOAX Amsterdam