NL / EN
EN

juni 14, 2022

Ontbijten met appeltaart en carrot cake, maar dan gezond!

Meer dan driekwart van de Nederlanders haalt de aanbevolen hoeveelheid groente per dag niet. De missie van Innofest alumnus Grünten is om dat aantal omhoog te te krikken, te beginnen bij het ontbijt. Hun Veggie Oats is een nieuw ‘ready-to-eat’ havermoutproduct dat voor 40% uit groente bestaat. Inmiddels vind je deze heerlijke ontbijtproducten bij de Jumbo en AH to go in de schappen. Grünten gaat sowieso als een speer, want een paar weken geleden pitchte oprichter Berend Eberson zijn bedrijf bij Dragon’s Den. We spraken hem over al deze ontwikkelingen en zijn plannen voor de toekomst.

Hoe was het om te pitchen bij de investeerders van Dragon’s Den? 

We kwamen in steeds meer supermarkten te liggen de afgelopen maanden dus het ging de goede kant op, maar we wilden echt doorpakken en daarvoor zijn investeringen nodig. Listings bij supermarkten zijn streng, je ligt er zo weer af. Toen kwam Dragon’s Den ineens op ons pad en hebben we gepitcht. Won Yip bood 260.000 euro voor 10% van de aandelen, daar gingen we mee akkoord. Maar veel van de deals die tijdens het programma worden gemaakt gaan uiteindelijk niet door, dus we hebben eerst afgewacht hoe dit ging uitpakken. Won Yip vond het toch wel spannend omdat hij weinig ervaring heeft met retail, dus hij wilde liever een lening geven. Die is nu bijna rond.  

Om de overige financiering rond te krijgen zijn we begonnen met een nieuwe crowdfunding campagne. Daardoor kan iedereen die dat wil Grüntenboer worden door een aandeel in ons bedrijf te kopen. Inmiddels is de eerste ronde succesvol afgesloten met €130.000 aan investeringen bij meer dan 80 Grüntenboeren.

Jullie hebben in 2020 met Innofest getest tijdens Oerol Test Teevee. Heb je daar nuttige informatie op kunnen halen? 

We hebben met name de verpakking getest. Naar aanleiding van de feedback die we daar ontvingen hebben we de verpakkingsgrootte aangepast, we zijn overgegaan op een kleinere variant. Het was eerst 300 gram, inmiddels is het 150 gram. 

Wat vond je van het testen met Innofest?

Leuk! Ik moet wel zeggen dat ik de uitvoering niet zo heel handig vond. De ondernemers werden ondervraagd voordat de deelnemers de vragenlijst gingen invullen, dus dan heb je er altijd een bias in zitten. Daarnaast was de eerste editie van Test Teevee, dus het was een uitdaging om alle producten op het goede moment op de goede plek te krijgen. Achteraf had ik de vragen ook wat anders moeten stellen. Het is voor mij wel altijd heel waardevol om bij een andere doelgroep dan jonge Instagrammers te testen wat men van ons product vindt.

We hebben na afloop van het testen de FuckUp Award gewonnen. We hadden namelijk veel te veel stickers ingekocht voor de grote verpakking die we niet meer gebruikten.Daardoor moesten we 10.000 verpakkingen ter waarde van 1.000 euro weggooien. Dat was ook precies de hoogte van het prijzengeld, dus dat kwam goed uit. 

Zou je het andere ondernemers aanraden om mee te doen en waarom?  

Zeker. Het is wel belangrijk om vooraf goed uit te denken wat je test en wat je ermee wil bereiken. Het is geen sales mogelijkheid, het is niet omzetverhogend. Als mensen net starten met een bedrijf dan grijpen ze alle mogelijkheden aan om hun product te promoten. Maar dat is niet wat Innofest doet. Ga alleen testen als je ook echt iets te testen hebt, anders verdoe je je tijd en die van anderen. 

Wat zijn je toekomstplannen voor Grünten?

Zoveel mogelijk mensen verleiden tot het eten van meer groenten en het maken van een gezonde keuze. We willen meer eetmomenten vergroenten, vooral het tussendoortje en ontbijt, want tijdens de lunch en het avondeten wordt al meer groen gegeten. We willen een supersterk en tof merk neerzetten waarmee mensen zich kunnen identificeren. Daarnaast willen we willen ook actiever worden in België en uitbreiden naar Duitsland, Denemarken en Engeland. 

Trek gekregen? Je haalt de Veggie Oats nu op elk station bij de AH to go!

Website by HOAX Amsterdam