NL / EN
EN

juni 3, 2022

‘Innovatie is enorm gebaat bij goede samenwerking in het werkveld’

Joyce Post is één van de Innovation Officers bij EQUANS, een wereldwijde marktleider in technische dienstverlening. Met innovatieve technische, digitale en duurzame oplossingen helpt EQUANS opdrachtgevers binnen de utiliteit, industrie en overheden. Dit jaar is EQUANS als challenge owner verbonden aan Het ValidatieLab Utrecht. In dit programma biedt Innofest samen met partners als EQUANS de kans aan startups om hun innovaties rond de thema’s energietransitie en gezond gebouwde omgeving in de praktijk te testen.

Waarom hebben jullie besloten om je als challenge owner aan te melden bij het ValidatieLab Utrecht? Wat hopen jullie eruit te halen?

“Voor ons is het belangrijk om een goed beeld te hebben van wat er in de markt speelt. Welke waardevolle oplossingen komen eraan? Duurzaamheid en de energietransitie zijn enorm grote thema’s, waar we volgens mij alleen maar wat kunnen bereiken als we goed met andere partijen samenwerken en van elkaar weten te leren. Om dat te kunnen doen is het zaak dat je elkaar weet te vinden en is het belangrijk om in een netwerk te opereren om zo een vinger aan de pols te kunnen houden. Ik hoop dat we als challenge owner één waardevolle oplossing vinden waar we wellicht nu of in de toekomst mee kunnen samenwerken. Op onze beurt nemen we veel expertise mee en beschikken we natuurlijk schaalgrootte. Mocht er dus een samenwerking ontstaan, dan is dat om die redenen ook voor startups heel interessant.”

Wat kan je vertellen over de startup waar jullie aan zijn gekoppeld en wat jullie rol als challenge owner precies is?

“Wij zijn gekoppeld aan Watermeln, een startup die een waterstofaggregaat heeft ontwikkeld en zo een duurzaam alternatief voor vervuilende dieselaggregaten wil bieden. Ik heb de ondernemers in voorbereiding op de testdag tijdens het Bevrijdingsfestival Utrecht aan mijn collega gekoppeld die zich met het flexibele energielandschap bezighoudt, en dus ook met batterijopslag en waterstof. We proberen op die manier samen te kijken hoe we voor elkaar van toegevoegde waarde kunnen zijn en denken mee met eventuele vraagstukken die er liggen.”

Waarom zijn initiatieven als het Utrecht ValidatieLab volgens jou belangrijk?

“Innovatie is enorm gebaat bij goede samenwerking in het werkveld. In je eentje bereik je veel, maar samen nog veel meer. Door startups de mogelijkheid te bieden om hun oplossing direct met consumenten of andere eindgebruikers te testen, zoals op het bevrijdingsfestival is gebeurd, voeg je enorm veel waarde toe. Voor startups is netwerken juist in een zo vroeg mogelijke fase hartstikke nuttig. Of het nou is om je precieze doelgroep verder aan te scherpen of al waardevolle relaties bij grote bedrijven op te doen zodat je die aan kan spreken als je je volgende stap hebt gezet.”

Wat is er volgens jou al goed aan het ecosysteem voor innovatie rond de thema’s waar EQUANS zich mee bezighoudt en wat kan er beter?

“Wat er naar mijn idee goed gaat is dat er veel manieren zijn om de innovatiewereld in kaart te brengen en zo met veelbelovende startups in contact te komen. Zo hebben we naast dit project met Het ValidatieLab Utrecht ook partnerships met incubators als YES!Delft en Rockstart en verschillende universiteiten. De grootste uitdaging komt wat mij betreft bij de volgende stap: hoe concreet kan je de samenwerking aangaan als er een interessante match met een startup is? Dat is in de praktijk best nog wel eens lastig. Startups hebben snelheid nodig en dat is in een grote organisatie toch vaak een uitdaging. Het zou goed zijn als we met elkaar kijken hoe dat te verbeteren is zodat we écht van toegevoegde waarde voor elkaar kunnen zijn.”

Website by HOAX Amsterdam