NL / EN
EN

mei 24, 2022

Oerol is een proeftuin voor voedselinnovaties uit het waddengebied

Van 10 t/m 19 juni zijn Oerol-bezoekers proefkonijn voor voedselinnovaties uit het waddengebied. Zes ondernemers zullen tijdens Innofest Test Teevee hun innovaties testen met het festivalpubliek. Het is belangrijk dat hun producten goed getest worden, zodat de innovaties snel en goed op de markt komen. We spraken Marin de Boer – programmeur expeditie en voedsel van Oerol – over de komende editie van het festival en het belang van voedselinnovaties.

Waarom stellen jullie de infrastructuur van Oerol beschikbaar voor het testen met Innofest?

De afgelopen twee jaar kon Oerol door Covid, zoals zoveel evenementen, helaas niet doorgaan. Innofest introduceerde toen het thuistesten van voedselinnovaties via Innofest Test Teevee, waar wij ook aan mee hebben gedaan. We vinden het ontzettend leuk dat deze vorm van testen nu doorgezet wordt, maar dan met een live publiek. We hebben op Oerol ook een uitgebreid voedselprogramma waar dit heel goed in past.

De samenwerking met Innofest bestaat bovendien al lang. Oerol is een tijdelijke samenleving waar veel mensen bij elkaar komen die openstaan voor nieuwe dingen. In een samenleving moet je experimenteren om beter te worden.

Wat maakt voedselinnovaties uit het waddengebied interessant voor Oerol?

We merken dat voedsel op Oerol vaak wordt gezien als iets dat snel tussendoor moet, voordat men weer naar een nieuwe voorstelling gaat. Maar eten is ook een kunstvorm. Er zit enorm veel vakmanschap achter. Daarom richten we een plek in op het festivaloord Om Ooost waar voedsel centraal staat. Waar we ook de futuristische vraag stellen: wat zou het voedsel van de toekomst kunnen zijn en wat vindt het publiek daarvan?

Er zijn momenteel enorm veel ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld vegetarisch en veganistisch eten. Wat ik bijzonder vond aan Test Teevee de afgelopen jaren, was dat er ook in de nabije omgeving alternatieven worden bedacht en dat het goed is om die te testen. Hoe bevalt het, hoe vertel je het verhaal van wat je hebt gemaakt? Op Oerol kun je een heel groot publiek betrekken bij hoe een product tot stand komt en waarom men iets heeft gemaakt. Het is belangrijk om te weten waar je eten vandaan komt en dat je daar je keuzes op baseert. Die keuzes bepalen hoe de toekomst eruit gaat zien. Je krijgt meer respect voor je omgeving en je eten als je weet hoeveel werk er in een product zit.

We richten op festivaloord Om Oost ook een winkel in met producten van Terschelling en andere waddengerelateerde producten, zoals die van de ondernemers die gaan testen. Het wordt kleinschalig, met een selecte keuze, maar wel met meer aandacht voor het verhaal erachter.

Duurzaamheid staat bij jullie hoog in het vaandel, waar zijn jullie op dit moment concreet mee bezig om het festival meer te verduurzamen?

We kiezen ervoor vrijwel alles vegetarisch te serveren, behalve de oesters van het Wad. Daarnaast serveren we ook alle dranken in glas in plaats van plastic. Het is een uitdaging om een festival op een eiland duurzaam te organiseren, omdat je alles naar het eiland moet vervoeren. Eten, toiletten, podia, noem maar op. Dat zorgt voor vervuiling. Wij als festival kunnen aan de achterkant allerlei dingen doorvoeren die deze impact verkleinen. Je moet een beetje brutaal en eigenwijs zijn als je echte verandering wil creëren.

Tijdens Test Teevee proef je de producten en maak je kennis met de verhalen achter de producten, maar mag je ook jouw ongezouten mening geven. Kom je de ondernemers ook helpen met het testen op Oerol? We zijn te vinden op festivaloord Om Oost (aan de oostkant van het eiland, iets voorbij Oosterend) in de Wierschuur, op 10 t/m 12, 14/15 en 17/18 juni.

Website by HOAX Amsterdam