NL / EN
EN

mei 18, 2022

De kop is eraf! Een zonnig testweekend op Bevrijdingsfestival Utrecht en Overijssel

It’s a wrap: ons eerste zonnige festivalweekend van het jaar zit erop. Met zeven duurzame ondernemers stonden we op 5 mei voor het eerst op twee nieuwe locaties: Bevrijdingsfestival Utrecht en Bevrijdingsfestival Overijssel. Tevreden en met een hoofd vol relevante feedback zijn de ondernemers weer naar huis gegaan om hun producten verder te ontwikkelen, zodat ze snel de markt op kunnen.

De energietransitie en gezond gebouwde omgeving

Aan de hand van challenges van onder andere de Provincie Utrecht en EQUANS hebben vijf ondernemers het aangedurfd om hun duurzame innovatie te testen op Bevrijdingsfestival Utrecht. Al deze innovaties dragen bij aan de energietransitie en uitdagingen in de gebouwde omgeving.

Zo stond Respyre er met mospanelen voor meer groen in de stad. Natuur in de stad is nodig. Bijvoorbeeld om regenwater af te voeren of hitte te temperen, maar ook omdat groen aantoonbaar goed is voor ons welzijn. Het vermindert stress: onderzoekt wijst uit dat alleen al het zien van natuur rust brengt. Respyre maakt beton dat de groei van mos op het oppervlak toelaat. Elk oppervlak bedekt met mos, klein of groot, wordt een autonoom en natuurlijk ademhalingssysteem voor de stad. Respyre onderzocht wat de festivalbezoekers vonden van de mospanelen, vooral als het gaat om temperatuur en geluidscomfort. De test van Respyre werd mede mogelijk gemaakt door Regieorgaan SIA.

Beton-Lab testte hun duurzame beton. Wereldwijd wordt er jaarlijks maar liefst twintig miljard ton beton geproduceerd. Dat komt omdat het goedkoop en sterk is, en je het in alle mogelijke vormen kan gieten. De keerzijde is dat beton uit cement bestaat. De productie van cement zorgt voor ongeveer 8% van alle CO2-uitstoot wereldwijd; daarmee is de industrie een van de grootste vervuilers. Daarom ontwikkelde Beton-Lab cementvrije 3D wandtegels, die zorgen voor 76% minder CO2-uitstoot dan gewoon beton. Door middel van een hinkelpad testte Beton-Lab welke materiaalsamenstelling het duurzaamst is. Zo werden de tegels getest op belasting, slijtage en toepassing. 

De knutselaars onder ons konden hun hart ophalen bij Solar Sedum, door zelf zonnepanelen in elkaar te zetten. Het aanschaffen van zonnepanelen heeft veel voordelen: je wekt 100% groene energie op en verlaagt de CO2-footprint van je huis, je bespaart op je energierekening en – niet geheel onbelangrijk – je bent (deels) onafhankelijk van externe energieleveranciers en stijgende prijzen. Toch voelt het voor sommigen nog als een obstakel. Logisch: het is een flinke investering, vooral bij een kleine oppervlakte, en het wordt er niet altijd mooier op. Om het voor meer mensen aantrekkelijker te maken, plaatst Solar Sedum groendaken in combinatie met zonnepanelen. Ze bieden ook een do-it-yourself pakket aan, zodat mensen kunnen besparen op kosten voor logistiek en manure. In Utrecht onderzochten ze tegen welke problemen aan liepen bij het in elkaar zetten van de panelen.

Door overtollig CO2 uit water te halen en om te zetten in Green Carbon Dioxide slaat Pure Carbon Blue twee vliegen in één klap. Ze bieden industrieën die afhankelijk zijn van CO2 uit fossiele bronnen een schoon alternatief én gaan door het CO2-gehalte in water te verminderen oceaanverzuring tegen. Op Bevrijdingsfestival Utrecht vroegen ze het festivalpubliek wat ze weten van het gebruik van CO2 voor producten die je in de supermarkt koopt en hoeveel kennis men heeft van oceaanverzuring. 

Het is voor niemand een verrassing dat dieselaggregaten zorgen voor lucht- en geluidsvervuiling. De waterstof aggregaat Watermeln 100 levert dezelfde krachtige prestaties als een dieselaggregaat en is tegelijkertijd volledig duurzaam, zonder enige geluidsoverlast en schadelijke uitstoot. Op Bevrijdingsfestival Utrecht testten ze of potentiële klanten hun unit ook een betrouwbare en veilige vervanging vonden. 

Innovaties die wel tegen een stootje kunnen

Ook op Bevrijdingsfestival Overijssel werd er volop getest met duurzame innovaties. Hier stonden twee startups met twee totaal verschillende innovaties die toch één ding gemeen hadden: de innovaties moesten tegen een stootje kunnen. En waar kun je dat beter testen dan op een festival?

Zo bracht Shelduck een wipwap naar het festival. Shelduck heeft een 3D print technologie ontwikkeld dat het mogelijk maakt om reststromen op cellulosebasis 3D te printen op meubelformaat. Deze technologie zetten ze in in de vorm van een dienst en zo kan iedereen op een laagdrempelige manier zijn eigen meubilair maken. Shelduck wilde graag weten of bio-circulair meubilair geschikt is voor de evenementenbranche. Door kinderen en volwassenen volop gebruik te laten maken van de wipwap kon Shelduck goed bekijken of de innovatie stand hield tegen het gewicht en geweld.

Ook Wattage was benieuwd of hun innovatie het festival zou overleven. Wattage maakt de opwek van duurzame energie mogelijk door oppervlakken multifunctioneel te gebruiken. Tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel plaatsten ze dunne film zonnepanelen op bouwhekken om te kijken hoeveel energie ze hier mee kunnen opwekken én of ze hufterproof zijn. Deze zonnepanelen leverden ook direct stroom aan het festival, wat op den duur weer diesel voor aggregaten bespaarde. Met de data die ze tijdens het festival vergaarden hoopten ze ook inzicht te krijgen in eventuele andere toepassingen voor de zonnepanelen.

Website by HOAX Amsterdam