NL / EN
EN

april 15, 2022

Noord-Nederlandse innovaties testen op Into The Great Wide Open

Van 1 t/m 4 september stelt Into The Great Wide Open zijn infrastructuur beschikbaar voor het testen van innovatieve prototypes. Deze prototypes dragen stuk voor stuk bij aan een betere wereld. Daarom is het belangrijk dat ze goed getest worden, zodat de innovaties snel en goed op de markt komen. We spraken Arnout de la Houssaye – Hoofd Productie van ITGWO – over de komende editie van het festival, hoe ITGWO steeds meer verduurzaamt en waarom zij hun infrastructuur beschikbaar stellen voor het testen van innovaties.

Hoe gaat het met de voorbereidingen?

We zijn superblij dat het festival dit jaar eindelijk weer door kan gaan. We zijn flexibel geworden door afgelopen twee jaar, maar ook heel moe van het denken in honderdduizend scenario’s, dus we richten ons nu op een volledige versie van het festival. Wat je energie geeft, groeit. De voorbereidingen gaan heel goed. We hebben een ontzettend mooi programma staan, dat ook al heel positief beoordeeld wordt door ons publiek. Door de coronasteun van de overheid hebben we ons team bij elkaar kunnen houden, dus de basis van de organisatie staat en die is vol in de productie.

Jullie hebben de afgelopen twee jaar niet stilgezeten en hebben geprobeerd alsnog iets voor artiesten te kunnen betekenen. Kun je daar iets meer over vertellen?

We hebben twee nieuwe ideeën ontwikkeld: de basisbeurs en de makerskampen. We maakten ons serieus zorgen over het voortbestaan van kleinere artiesten die niet in aanmerking kwamen voor steun vanuit de overheid. Die mensen hebben niet kunnen spelen en hadden dus geen inkomsten. Van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en particuliere donateurs kregen wij geld dat wij aan een aantal artiesten konden schenken, de basisbeurs genaamd. Daarmee konden zij gedurende een half jaar weer aan de slag om nieuwe muziek te maken.

Een ander nieuw initiatief is de makerskampen. Wat we het meest hebben gemist is een artiest op een podium kunnen zetten, zowel letterlijk als figuurlijk. We waren als festival onze podiumfunctie voor artiesten kwijt. Dus wij dachten: wat kunnen we doen? Vlieland is een prachtige plek om mooie dingen te maken. Tijdens een makerskamp stappen artiesten in Amsterdam op een schip, verblijven een tijdje op Vlieland en maken muziek in De Bolder of brouwerij Fortuna. Wij faciliteren reis en verblijf, de artiesten spelen, repeteren en nemen nieuwe muziek op. Al deze artiesten krijgen ook een plek op het festival in september. Het idee is dat de artiesten tijdens een makerskamp ook iets nieuws willen leren. Bijvoorbeeld door het uitproberen van een nieuw muziekgenre, andere instrumenten of achtergrondzangers. Dat zijn dingen die wij voor ze kunnen regelen binnen ons netwerk. Zo kan nieuwe muziek ontstaan, maar we hebben ook meegemaakt dat muzikanten ineens toneel gingen maken, of dat er een makerskamp ontstond rondom beeldende kunst.

Door op deze manier bezig te blijven tijdens de pandemie konden we blijven communiceren met ons publiek. We stonden niet stil, we hebben nieuwe dingen gecreëerd.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij ITGWO, waar zijn jullie op dit moment mee bezig om het festival meer te verduurzamen?

We hebben het programma ‘de goede reis’ ontwikkeld. Een bezoeker betaalt vijf euro meer voor een festivalticket, dat je terugkrijgt als je kunt bewijzen dat je duurzaam naar Vlieland bent gereisd. Bijvoorbeeld door een foto te maken van je elektrische auto op weg naar Harlingen, of van een fietstocht over de Afsluitdijk. We verwachten dat 30% van de bezoekers dat doet. Met het geld dat overblijft van de overige 70% compenseren we de CO2 uitstoot van de veerboten van Doeksen en bekostigen we fuel replacement, zodat transporteurs duurzame brandstof gebruiken. Ook willen we dat alle wegwerpartikelen op het festival herbruikbaar zijn, om zo weinig mogelijk afval te creëren.

Jullie zijn mede-oprichters van Innofest en stellen ook dit jaar de infrastructuur van ITGWO weer beschikbaar voor het testen van innovaties. Waarom vinden jullie dat zo belangrijk?

De tijdelijke infrastructuur van een festival leent zich perfect voor het testen van innovaties. Aan de andere kant is een festival ook een ultieme vorm van de ideale samenleving, waarin je goed kan testen of iets werkt. Voor ons zijn de innovaties die een oplossing bieden voor het festival het meest interessant, zoals op het gebied van wegwerpartikelen, waterstof, van afval naar grondstof, of andere vormen van reizen naar het eiland. Maar als iets bijdraagt aan een betere wereld in het algemeen, dan is dat natuurlijk ook geweldig. Alle Noord-Nederlandse duurzame ondernemers zijn welkom om gebruik te maken van ons festival als proeftuin voor een nieuwe en betere wereld.

Website by HOAX Amsterdam