NL / EN
EN

maart 29, 2022

Lichtinnovaties testen voor de Light Challenge

Het zit er alweer op! We hebben drie prachtige avonden gehad tijdens lichtkunstfestival LUNA Nights in Leeuwarden afgelopen weekend. Negen studententeams die deelnemen aan de Light Challenge testten hun duurzame lichtinnovaties en verzamelden veel waardevolle feedback bij het Leeuwarder publiek. De komende weken verbeteren de studenten hun prototypes aan de hand van de opgehaalde feedback. Vanaf 14 april zijn alle lichtinstallaties te zien op de Floriade Expo 2022 in Almere.

LUNA Nights

Met welke lichtinstallatie voel jij je ’s nachts veiliger? Welke vind je het mooist? Welke installatie zou jij het liefst in je eigen buurt zien? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die de negen studententeams aan het Leeuwarder publiek voorlegden afgelopen weekend.

Een van de thema’s van de Light Challenge dit jaar is veiligheid. Veel van de teams passen dit toe in hun ontwerp. Zo willen de studententeams van de Hogeschool van Rotterdam en de Haagse Hogeschool wandelaars en fietsers een veiliger gevoel geven in een park door lantaarnpalen te vervangen door lampen laag bij de grond, zodat je beter kunt zien hoe je omgeving eruit ziet. Ook werd er een lichtpoort getest door de studenten van het Friesland College. De poort is van binnen bekleed met mos en groene LED verlichting die werkt op zonne-energie. Door een bewegingssensor wordt energieverbruik beperkt.

Team Hogeschool van Amsterdam ontwikkelt nieuwe verlichting voor het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. Daar is momenteel weinig verlichting en de bewoners geven aan zich onveilig te voelen. De studenten maken daarom een dynamische en interactieve lichtinnovatie, die werkt met sensoren. Hoe dichterbij je komt, hoe feller het licht brandt. Ook de kleuren veranderen. Het Leeuwarder publiek reageert wisselend, aldus Paige, een van de ontwerpers: ‘Sommige mensen vinden het interactieve aspect geweldig, anderen zijn niet heel erg onder de indruk en blijven staan om te kijken of er nog meer gebeurt.’

Wat is de Light Challenge?

De Light Challenge is een ontwerpwedstrijd die nieuwe generaties uitdaagt om verlichting in de openbare ruimte te combineren met duurzame energie uit de (lokale) natuur, met een andere manier van energie opwekken dan we gewend zijn. Deze innovaties zijn cruciaal, omdat openbare verlichting nog steeds een grote energieverbruiker is.

Maar dat niet alleen: verlichting in de buitenruimte stelt ons in staat om zowel ’s avonds als ’s nachts activiteiten uit te voeren. Het draagt ​​bij aan de beleving van de openbare ruimte in de donkere uren van de dag. Maar het moet ook in balans zijn met de directe omgeving: teveel (kunst)licht verstoort natuur en onze slaap.

De studententeams die meedoen aan deze editie van de Light Challenge komen uit heel Nederland. Van de TU Delft tot het Friesland college, van de Hogeschool van Amsterdam tot de Technische Universiteit Eindhoven. De finale is op 14 april op de Floriade Expo 2022. Het ontwerp van de winnaars wordt uitgevoerd in de desbetreffende gemeente.

Website by HOAX Amsterdam