NL / EN
EN

maart 28, 2022

Welcome to The Village: daar waar het allemaal begon

Innofest en Welcome to The Village hebben een lange gezamenlijke geschiedenis. Behalve festival is WTTV namelijk ook de grondlegger van het innovatietraject DORP, waaruit Innofest is voortgevloeid. 

WTTV viert van dit jaar hun tienjarig jubileum. Speciaal daarvoor vindt het festival eenmalig plaats op een nieuwe festivallocatie: de binnenstad van Leeuwarden. Naast muziek staan ook theater, dans, innovatie, kunst & design en voedsel op het programma. We spraken met artistiek leider Eva van Netten over alle nieuwe ontwikkelingen en de testmogelijkheden met Innofest tijdens het festival.

De festivals mogen weer doorgaan! Hoe blij zijn jullie?

Heel blij. We hebben de afgelopen twee jaar heel veel rekening gehouden met allerlei Covid-scenario’s tijdens het voorbereiden van Welcome to The Village. Dit jaar hebben we het daar gelukkig helemaal niet meer over. We zetten helemaal in op het neerzetten van een volledig festival en dat is wel echt ontzettend fijn na twee jaar onduidelijkheid. 

Het festival komt er dit jaar anders uit te zien, op een andere locatie. Hoe komt het er dit jaar uit te zien? 

De vergunning voor de oude locatie is vorig jaar helaas ingetrokken. We zijn toen met elkaar gaan kijken naar verschillende alternatieven, om er voor te zorgen dat er iets zou staan dat hoe dan ook door kon gaan. Natuurlijk met corona in ons achterhoofd, maar ook om niet in een nieuw en onmogelijk vergunningstraject terecht te komen. Vorig jaar hadden we al een fijne samenwerking met stadsschouwburg de Harmonie, poppodium de Neushoorn en Café De Markies. Dit zouden de alternatieve locaties worden voor de editie van vorig jaar, maar helaas kon ook dat niet doorgaan door corona. Maar die samenwerking is wel heel goed bevallen en daarom slaan we dit jaar weer de handen ineen. We hebben er onwijs veel zin om onze tiende verjaardag in de binnenstad van Leeuwarden te vieren. Het festival zal zowel binnen als buiten plaatsvinden. In de zalen die er zijn en ook in de rest van de gebouwen, op plekken waar je normaal gesproken niet zo snel komt of geen toegang toe hebt. Ook komt er buiten een podium en een aantal terrassen, die samen het festivalhart vormen. We hopen natuurlijk op mooi weer, dus er komen ook fijne plekken om te chillen aan het water.

Duurzaamheid staat bij jullie hoog in het vaandel. Waar zijn jullie op dit moment mee bezig om het festival meer te verduurzamen? 

We zijn op zoek naar een nieuw festivalterrein. Onze droom is om een plek te vinden waar we gedurende de rest van het jaar ook kunnen programmeren, zoals bij Paradigm in Groningen. Daar kunnen we dan onze duurzaamheidsdoelen in terug laten komen, want we willen heel graag 100% circulair worden in de nabije toekomst.  

Waarom stellen jullie de infrastructuur van WTTV beschikbaar voor het testen van innovaties? 

Precies om wat Innofest is. De filosofie dat een festival de perfecte testplek is voor het valideren van innovaties en startups, zodat deze zich door kunnen ontwikkelen in de echte wereld. Vanaf het begin hebben we bij WTTV al zo gewerkt, daar hebben we DORP ontwikkeld en daar is Innofest dan weer uit voortgekomen. Dat zit heel erg in hoe wij zijn en hoe wij ons ontwikkelen als festival. 

Welke innovaties zijn voor WTTV het meest interessant om te testen? 

De komende jaren is voedsel een belangrijk thema voor ons. We dromen over de supermarkt van de toekomst. Dan denk ik met name aan logische lokale productieketens en het verkleinen van de keuze, maar ook voedselverspilling, overconsumptie etc. We vinden het ook tof om te kijken naar innovaties die gaan over sociale aspecten. Dus hoe je minderheden bereikt, hoe verschillende groepen nader tot elkaar komen, hoe je connecties legt onderling. Bij innovaties wordt vaak gedacht aan technische innovaties, maar ik vind het juist ook mooi om te zien hoe innovaties kunnen bijdragen aan het verkleinen van een sociale kloof. Maar iedereen kan zich aanmelden, we laten ons graag verrassen!

Website by HOAX Amsterdam